Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

MMF věří ruské ekonomice víc než sama Moskva

MMF věří ruské ekonomice víc než sama Moskva
ČTK
Lukáš Kovanda

Mezinárodní měnový fond věří ruské ekonomice víc než sama Moskva a čelí tak kritice, že se ve svých odhadech až příliš spoléhá na ruská statistická data, která mají být výrazně „cinknutá“, překroucená kremelskou propagandou.

Reklama

Mezinárodní měnový fond včera publikoval aktualizovanou prognózu hospodářského růstu jednotlivých světových ekonomik. Oproti své dubnové prognóze citelně přilepšil Rusku. Málokterá jiná ekonomika se dočkala tak výrazného zlepšení odhadového výkonu. Zatímco v dubnu MMF počítal, že Rusko letos vykáže růst 0,7 procenta, nyní už předpokládá, že to bude 1,5 procenta. To je dokonce lepší prognóza, než jakou zveřejnila sama Moskva – ta počítá s letošním růstem ve výši 1,2 procenta. 

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

MMF: Globální ekonomika se zotavuje jen pozvolna, problém je inflace

Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil odhad růstu globální ekonomiky na letošní rok. Nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) se zvýší o tři procenta.

Přečíst článek

Washingtonská instituce navíc Rusku znatelně zlepšila také odhad růstu pro rok 2024. Jeho ekonomika by měla v příštím roce stoupnout o 1,3 procenta, zatímco v dubnu MMF předpokládal nulový růst.

Podle MMF se v lepším výhledu ruské ekonomiky zrcadlí příznivější čísla ze segmentu maloobchodu, stavebnictví a průmyslové výroby. Silnější vyhlížený výkon ruské ekonomiky tak v očích MMF evidentně není jen výsledkem mohutnících výdajů na válku a zbrojení, byť ty jistě hrají podstatnou roli.

Ropný penězotok už slábne 

Celkově Rusko pohání svoji ekonomiku expanzivní rozpočtovou politikou, která ovšem nemusí být udržitelná. Rusko totiž navyšuje své veřejné výdaje i díky penězům, které mu na účtech přistály loni, kdy markantně vydělávalo na růstu světových cen energií, důsledku jeho invaze na Ukrajinu. Jenže ruku v ruce s tím, jak se Západ postupně od ruských energií odstřihává, klesá jednak jejich světová cena a jednak samozřejmě poptávka po těch ruských, neboť země typu Indie, Číny, Turecka či Spojených arabských emirátů nejsou s to svojí poptávkou Západ plně nahradit. 

Slevy na ruskou ropu zabraly. Její dovoz do Indie stoupl desetkrát

Slevy na ruskou ropu zabraly. Její dovoz do Indie stoupl desetkrát

Dovoz ruské ropy do Indie se loni zdesetinásobil. Uvedl to indický finanční ústav Bank of Baroda, nad kterým má kontrolu stát. Zatímco v roce 2021 zastupovala ruská ropa dvě procenta ročního dovozu ropy do Indie, loni to bylo téměř 20 procent, informovala s odkazem na zprávu indické banky stanice BBC.

Přečíst článek

Současně MMF čelí kritice, že se ve svých odhadech až příliš spoléhá na ruská statistická data, která mají být výrazně „cinknutá“, překroucená kremelskou propagandou.

Nepochybně, ruská čísla je třeba brát s rezervou. Na stranu druhou však za nimi nelze spatřovat jen propagandu. V Rusku stále působí celá řada západních firem. Vždyť třeba klíčovými hráči v maloobchodu, konkrétně největšími producenty mléčných výrobků zůstaly v Rusku i loni západní společnosti Danone a PepsiCo, jak plyne z údajů, které tento týden zveřejnil ruský list Kommersant.

Neúčinné sankce

Danone či PepsiCo v zemi působí i nadále, byť v případě Danone kremelský režim v minulém týdnu přistoupil k jeho znárodnění. Kreml si údajně chce znárodněním naklonit tamní oligarchy – jimž znárodněný západní majetek za výhodných podmínek „přihrává“ – a utužit jejich loajalitu po nezdařeném červnovém puči žoldáků Jevgenije Prigožina, jenž autoritou ruského režimu značně otřásl.   

ruský tanker, greenpeace

Obchod s ropou čeká velký test jednoty Západu

Cena ruské ropy Urals tento týden poprvé překročila strop 60 dolarů za barel, který loni zavedly západní státy v odvetě za invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Podle analytiků je to první skutečný test, zda bude Západ schopen vynutit si dodržování jednoho z hlavních sankčních opatření proti Moskvě. Zvláště v situaci, kdy levnější ruskou ropu nakupuje ve velkém například Indie, kterou Spojené státy považují za svého spojence.

Přečíst článek

I tak však některé prominentní hlasy Západu upozorňují, že sankce proti Rusku nejsou dostatečně účinné.

„Protiruské sankce se ukazují být dramaticky neefektivní,“ míní například Wolfgang Münchau, do roku 2020 hlavní evropský komentátor listu Financial Times.

Bývalý šéfkomentátor listu Financial Times Wolfgang Münchau má západní sankce za nečekaně symetrické; poškozují totiž prý Západ, hlavně EU, srovnatelně jako Rusko. Zatímco Západ se potýká s vysokou inflací a výrazným propadem reálných výdělků lidí, Rusko dle něj čelí mnohem slabší inflaci a jeho reálný výdělek se vyvíjí příznivěji. Což může být zásadní důvod, proč má Kreml i se svojí válkou stále tak silnou podporu ruské veřejnosti – i navzdory fiasku v podobě Prigožinova pokusu o puč.

Rusko podle Münchaua letos svým růstem citelně překoná Německo. MMF mu svojí zmíněnou včerejší prognózou dává za pravdu. Zatímco totiž tedy Rusko má podle ní letos růst o půldruhého procenta, německá ekonomika se propadne. A to ještě hlouběji, než MMF předpokládal v dubnu. Tehdy vyhlížel její pokles o 0,1 procenta, nyní už o 0,3 procenta. Klíčovým důvodem německého propadu je právě opouštění ruských energií, na nichž Německo až do loňska bylo enormně závislé. A samozřejmě s tím související sankce.

Británie zrušila sankce proti ruskému podnikateli Olegu Tiňkovovi.

Británie zrušila sankce proti Tiňkovovi, který kritizoval Putina a zřekl se ruského občanství

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ukrajinská ekonomika se po roce války hrabe z nejhoršího. Bez pomoci Západu to nezvládne

Přečíst článek
Ministerstvo financí

Česko má letos vykázat nejslabší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky

Přečíst článek
Moskevský soud obvinil čtyři podezřelé z útoku v koncertní síni z terorismu

Odnož Islámského státu, která stojí za terorem na okraji Moskvy, chtěla útočit i ve Francii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme