Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové chtějí omezit vývoz hnojiv. Evropu zasáhne potravinová krize

Potaš, uhličitan draselný se využívá v zemědělství jako hnojivo
iStock
Petra Jansová
pej

„Otázkou není, zda se svět zažije potravinou krizi, ale to, jak velká bude,“ popisuje pro BBC ředitel jedné z největších světových společností na výrobu hnojiv dopady ruské invaze na Ukrajinu.

Reklama

Válka na Ukrajině způsobí celosvětový šok v dodávkách a cenách potravin, prohlásil v rozhovoru pro BBC Svein Tore Holsether, ředitel společnosti Yara International, která dodává hnojiva do 60 zemí světa. Velkou část surovin k jejich výrobě ale nakupuje právě v Rusku. Tvrdě na ní dopadají současné západní sankce, stejně tak i odvetná opatření ruské vlády, která vyzvala výrobce hnojiv k zastavení jejich exportu. 

„Už před válkou jsme se potýkali s problémy v dodavatelských řetězcích. Současný výpadek se zásadně dotkne celé severní polokoule, letošní sklizeň je tak kvůli nedostatku hnojiv v ohrožení,” dodal Holsether. Yara International proto intenzivně hledá další zdroje, ale její možnosti jsou podle Holsethera v tak krátkém čase značně omezené. 

Kromě toho, že Rusko i Ukrajina patří mezi největší zemědělské exportéry, je produkce evropských potravin ve velké míře závislá na ruském potaši a fosfátu – klíčových surovinách pro výrobu hnojiv. Produkce evropských potravin je ze čtvrtiny závislá na surovinách z Ruska. 

„Polovina světové populace je závislá na potravinách produkovaných díky hnojivům. Když ta zmizí z trhu, o polovinu klesne i potravinová produkce,“ varuje Holsether.

Drahý plyn tvrdě dopadá na výrobce hnojiv

K výrobě čpavku, klíčové složky dusíkatých hnojiv, je navíc zapotřebí obrovské množství zemního plynu. Evropské závody Yara International jsou tak navíc závislé na dodávkách ruského plynu, jehož velkoobchodní cena raketově vystřelila. A situace se navíc mění každým dnem.

Už loni musela firma kvůli drahému plynu dočasně omezit výrobu na asi 40 procent své kapacity. Dodávky omezili i další výrobci. 

Plynovod Jamal

Burzovní cena plynu v EU vystoupila na 345 eur za megawatthodinu

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh v pondělí poprvé vystoupala na 345 eur (8900 korun) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující.

Přečíst článek

Nezdravá závislost na Rusku

V kombinaci s vyššími sazbami za přepravu, sankcemi vůči Bělorusku (dalšímu hlavním dodavateli potaše) a extrémnímu počasí už loni skokově vyrostly ceny hnojiv, což přispělo i k prudkému nárůstu cen potravin.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) upozorňuje, že lze očekávat další zdražování potravin. Obavy z napětí v oblasti Černého moře měly na trhy se zemědělskými komoditami vliv ještě před vypuknutím konfliktu na Ukrajině. Jeho delší trvání by podle analytiků mohlo mít výrazný dopad na export obilí.

Podle Holsethera musí Evropa z dlouhodobého hlediska snížit svou závislost na Rusku, i pokud jde o globální produkci potravin. „Reakce na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu ale na druhé straně musí být silná. Situace, které nyní čelíme, je proto velmi obtížná,“ uzavírá.

Ceny potravin žene nahoru i stoupající cena obilí ve světě.

Ukrajina se bojí hladomoru. Končí s vývozem potravin

Ukrajině dochází potraviny, proto je nebude vyvážet. To bude dále tlačit na růst cen základních potravin i jinde ve světě, včetně Česka.

Přečíst článek

Potaš, uhličitan draselný se využívá v zemědělství jako hnojivo

Problém. Ukrajinské dráhy přestávají přepravovat běloruský potaš

Hrozí další surovinová krize? Potaš je hnojivo, užívá se při výrobě skla, v textilním a papírenském průmyslu, při výrobě mýdel i pracích prášků.

Přečíst článek

Burza, ilustrační foto

Výklep na burzách. Od ledna se evropské akcie zřítily minimálně o pětinu

Pražská burza ráno klesla o více než šest procent, rakouská přes sedm procent. V závěru dne pražská burza ztráty zmírnila, přesto zavřela na nejnižší hodnotě od loňského 4. srpna. Šlo o nejvýraznější denní pokles od poloviny března 2020.

Přečíst článek

Plynovod Jamal

Burzovní cena plynu v EU vystoupila na 345 eur za megawatthodinu

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh v pondělí poprvé vystoupala na 345 eur (8900 korun) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pšenice, ilustrační foto

Válka na Ukrajině odpálí světové ceny potravin. V některých zemích to může být obrovský problém

Přečíst článek
Kombajn, ilustrační foto

Po ruském útoku na Oděsu stoupla cena pšenice. Obchodníci nevěří ve válečnou smlouvu o vývozu obilí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme