Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin nařídil zastavit palbu kvůli pravoslavným Vánocům. Pokrytectví, vzkázal Kyjev

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil klid zbraní po dobu pravoslavných Vánoc.
Profimedia.cz

Prezident Vladimir Putin nařídil ruské armádě, aby na 36 hodin zastavila na ukrajinské frontě palbu. Klid zbraní začne platit v pátek v poledne moskevského času. Je to pokrytectví, reagovali ukrajinští představitelé.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil ruské armádě zastavit palbu na frontové linii na Ukrajině od pátečního poledne do sobotní půlnoci, tedy po dobu pravoslavných Vánoc. Informovala o tom dnes agentura TASS. Rusko musí opustit okupovaná území, jedině tak bude mít dočasné příměří, uvedl vzápětí na twitteru poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Pokrytectví si nechte pro sebe, vzkázal ukrajinský činitel do Moskvy.

Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.

S blížícím se ročním výročím Putin mění rétoriku a připravuje Rusy na dlouhou válku

Původně zamýšlená blesková válka a změna poměrů na Ukrajině se ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi vymkla z rukou. Příští měsíc to bude rok, co ruská armáda podnikla bezprecedentní útok na sousední suverénní stát s cílem ovládnout nejen proruské regiony, ale i hlavní město Kyjev. S blížícím se výročím ale Putin změnil rétoriku a připravuje Rusy na dlouhou válku bez předstírání, že neovlivní běžný život v Rusku, uvedl v analýze deník The New York Times. Možná i proto, že konflikt potrvá až do příštích ruských prezidentských voleb v březnu 2024, dodal.

Přečíst článek

K dočasnému příměří vyzval v předvečer Vánoc moskevský patriarcha Kirill, který stojí v čele ruské pravoslavné církve, aby se věřící mohli zúčastnit svátečních bohoslužeb. Pravoslavná církev slaví Vánoce 7. ledna podle juliánského kalendáře a bohoslužby se obvykle konají v noci ze 6. na 7. ledna.

Šéf Kremlu podle prohlášení své kanceláře reagoval na výzvu patriarchy Kirilla a nařídil ministrovi obrany, aby zavedl režim příměří podél celé linie dotyku na Ukrajině od 12:00 (10:00 SEČ) v pátek 6. ledna do 24:00 (22:00 SEČ) v sobotu 7. ledna. „Vzhledem k tomu, že v oblastech bojů žije velký počet pravoslavných občanů, vyzýváme ukrajinskou stranu, aby vyhlásila příměří a umožnila jim účast na bohoslužbách na Štědrý den a také v Den narození Krista,” uvedl podle webových stránek Kremlu Putin.

Je to pokrytectví, zní z Ukrajiny

„Za prvé: Ukrajina neútočí na cizí území a nezabíjí civilisty. Tak jako to činí Ruská federace. Ukrajina ničí na svém území pouze příslušníky okupační armády,” napsal ve zjevné reakci na twitteru Podoljak. „Za druhé: Ruská federace musí opustit okupovaná území – jedině tak bude mít dočasné příměří. Pokrytectví si nechte pro sebe,” dodal poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře.

Podoljak už dříve odmítl výzvu moskevského patriarchy jako cynickou past. Kirill aktivně podporuje prezidenta Putina a jeho válku proti Ukrajině, kterou rozpoutalo Rusko svým vpádem do sousední země loni 24. února. Ruská pravoslavná církev, žehnající militarizaci Ruska a vraždění a genocidě Ukrajinců, není žádná autorita, ale propagandista války, a tak její návrh není ničím jiným než součást propagandy a cynická past, reagoval na patriarchův návrh Podoljak.

Evropě v energetické krizi pomůže nejteplejší leden za deset let

Putin má smůlu. Evropě v energetické krizi pomůže nejteplejší leden za několik desetiletí

Evropu čeká podle předpovědí nejteplejší leden za poslední desetiletí. Zmírní se tak energetická krize, která kontinent kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu sužuje již několik měsíců. Neobvykle vysoké teploty snižují tlak na spotřebu a skladování plynu a jeho ceny klesají kvůli nižší poptávce na úroveň roku 2021, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Ruské útoky na ukrajinské energetické cíle zdvojnásobil počet hladovějících ve světě

Ruské útoky na ukrajinské energetické cíle zdvojnásobil počet hladovějících ve světě

Zimní ruská taktika útočení na ukrajinské energetické cíle včetně těch v černomořských přístavech, blokace lodí s obilím mířících z Ukrajiny přezdívané „obilnice světa“ a s válkou související rapidní růst cen energií jsou hlavními důvody značného nárůstu počtu obyvatel planety, kteří hladoví nebo jim hrozí akutní nebezpečí hladu. Aktuálně jich je podle odhadu Světového potravinového programu OSN 345 milionů, dvakrát více než před třemi lety, uvedl deník The New York Times.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme