Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trump čelí kritice. Sdílel fotku se svázaným Bidenem

Donald Trump
ČTK
 ČTK

Bývalý americký prezident Donald Trump čelí od demokratů kritice za podněcování k politickému násilí poté, co sdílel fotografii se svázaným prezidentem Joem Bidenem, píše americký tisk. Trump a Biden se pravděpodobně utkají v letošních prezidentských volbách. Mluvčí Trumpovy kampaně kritiku odmítl a uvedl, že demokraté používají v boji proti někdejšímu prezidentovi justici.

Reklama

Trump na své sociální síti Truth Social zveřejnil některé záběry z pohřbu policisty Jonathana Dillera, který se uskutečnil ve čtvrtek ve státě New York. Na záběrech zveřejněných v pátek večer místního času jsou vidět dva vozy. Jeden z nich má vzadu obrázek současného prezidenta Bidena, který je svázaný, což má navozovat dojem, že Biden leží svázaný v úložném prostoru. Další dekorace na vozu napovídají, že jeho vlastník je Trumpovým sympatizantem.

Na fotografii ostře reagovali demokraté. „Trump pravidelně podněcuje k politickému násilí a nadešel čas, aby ho lidé začali brát vážně. Stačí se zeptat příslušníků policie na Kapitolu, kteří čelili útoku při ochraně demokracie 6. ledna,“ uvedl mluvčí Bidenovy kampaně Michael Tyler. Tím připomněl útok na sídlo amerického parlamentu ze 6. ledna 2021, kdy se Trumpovi příznivci pokusili zablokovat proceduru, jež by vedla k oficiálnímu zvolení Bidena prezidentem.

Mluvčí Trumpovy kampaně Steven Cheung kritiku odmítl. Poukázal na to, že ilustrace byla na voze, který projížděl na dálnici. „Demokraté a ztřeštění blázni nejen že vyzývali k opovrženíhodnému násilí proti prezidentovi Trumpovi a jeho rodině, ale také využívají justiční systém proti němu,“ uvedl mluvčí. Trump v posledních měsících čelí řadě kauz, ve kterých mu hrozí vysoké finanční postihy či dokonce vězení.

Americká média poukazují na další nedávné Trumpovy výroky, které lze vnímat jako násilné. V březnu Trump řekl, že migranti, kteří spáchali nějaký zločin, „nejsou lidé“, a varoval před krvavou lázní v oblastech se silným automobilovým průmyslem, pokud nebude zvolen do Bílého domu. V prosinci například řekl, že přistěhovalci „kazí krev země“.

Stanislav Šulc: Češi a další Evropané chtějí vůdce. Tak aby z toho zase nebyl Vůdce

Krátce před oslavami Velikonoc vyšly v českých médiích výsledky zásadního průzkumu veřejného mínění. Uvedly, že velká část Evropanů nevěří tradičním politikům a stranám a chybí jím silný vůdce. Češi patří k těm, kteří populistického vůdce chtějí také. Naopak Němci jej ze všech dotazovaných národů chtějí nejméně. Výsledky jsou to opravdu děsivé. A nikoli ty výsledky z Německa.

Přečíst článek

Bůh žehnej USA. Trump začal prodávat bible

„Musíme Ameriku přimět, aby se znovu modlila,“ apeluje ve videu propagující patriotickou bibli Donald Trump. Bible s názvem Bůh žehnej USA se prodává za 59,99 dolaru (1402 korun).

Přečíst článek

Reklama

Související

Americký prezident Joe Biden

Biden vyvrací problémy s pamětí. Jsem nejkvalifikovanější osobou pro úřad hlavy státu, tvrdí

Přečíst článek
Americký exprezident Donald Trump

V souboji, který většina Američanů nechce, by Trump nad Bidenem zvítězil, uvedl průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme