Reklama

Počet domů v Česku přibývá. Je jich přes dva miliony, nejvíc ve Středočeském kraji

Rodinný dům v pražské čtvrti Lhotka.
BoysPlayNice
 ČTK

Domovní fond v Česku se rozrůstá. Za posledních deset let se zvětšil o devět procent. Přibylo 195 tisíc domů. Celkem jich je víc než 2,35 milionu.

Reklama

Nejvíc se stavělo a rekonstruovalo ve Středočeském kraji. Každý osmý dům tu vyrostl po roce 2011. Naopak nejmenší podíl nových domů má Královéhradecký kraj. Z posledního desetiletí pochází každý čtrnáctý. Ukázaly to první výsledky loňského sčítání, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). 

"Devět procent domovního fondu bylo postaveno v posledním desetiletí mezi sčítáními. Zhruba každý čtvrtý dům byl postaven před rokem 1946," upřesnil gestor sčítání Robert Šanda.

Zlaté slitky

Česko loni rozšířilo svůj zlatý poklad o více než tunu zlata

Česká národní banka v posledním půldruhém roce navýšila své zlaté rezervy nejvíce od 90. let. Zlato je obecně považováno za pojistku proti inflaci. V loňském roce se však toto příliš nepotvrdilo, když kov dokonce zlevnil, navzdory celosvětově rapidně zrychlujícímu růstu cen.

Přečíst článek

Nejvíc domů má Středočeský kraj

Nejpočetnější domovní fond má Středočeský kraj. Stojí v něm téměř každý šestý dům z republiky. Celkem jich je skoro 404 tisíc. Za posledních 30 let jich tu přibylo nejvíc, a to o 40 procent. Druhý nejrychlejší nárůst byl od roku 1991 v Karlovarském kraji, a to o 32 procent. I tak má tento kraj domů nejméně, a to 49 300. Od počátku 90. let se fond naopak rozrostl nejméně ve Zlínském kraji, a to o necelých 16 procent. Celkem v zemi přibylo od roku 1991 více než 484 tisíc domů. Představuje to pětinu domovního fondu.

Za poslední desetiletí se dohromady postavilo a zrekonstruovalo přes 216 700 domů. Je to méně než v předchozích deseti letech, kdy to bylo 273 900 domů.

Pavel Tykač, jediný majitel Sev.en Energy

Uhlobaron Tykač zakládá fond na globální expanzi. Letos čeká obrat 30 miliard

Miliardář působící v energetice se chce zaměřit na společnosti, které opouštějí institucionální investoři i kvůli takzvaným ESG kritériím. Šéfem nového fondu Sev.en Global Investments se stal bývalý manažer ČEZ a dlouholetý Tykačův spolupracovník Alan Svoboda.

Přečíst článek

Každý osmý dům ve Středočeském kraji vyrostl po roce 2011. V Královéhradeckém kraji to byl každý čtrnáctý dům a v Praze zhruba každý dvanáctý. Za minulého režimu se nejvíc domů budovalo v Moravskoslezském kraji, za první republiky a protektorátu v Praze.

Celkem 88 procent domů vlastní jednotlivci. Šest procent mělo spoluvlastníky. Vlastníkem 2,4 procenta domů byly firmy či jiné právnické osoby, 1,8 procenta patřilo obcím či státu. Bytovým družstvům připadá 0,6 procenta domovního fondu.

Multifunkční objekt Sara ve Švédsku

Do šířky i výšky. Ze dřeva se dá postavit všechno

Stejně jako v mnoha dalších oborech jsou i v architektuře dneška zcela zásadní otázky udržitelnosti. A možností, jak stavět s respektem k přírodě, je využití dřeva. Neustálé inovace stavebního procesu také umožňují využití tohoto materiálu i pro gigantické objekty, včetně společenských a kulturních budov.

Přečíst článek

Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustin na Malé Straně

Tafelspitz tak, jak ho měl rád císař František Josef I., připravují v pražském Augustinu

Kachní stehno s lokší nebo sumčí perkelt. V malostranské restauraci, kde kdysi býval klášter, lákají na jídla typická pro rakousko-uherskou kuchyni. Připravovaná jsou podle receptů z více než sto let staré kuchařky.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Nové byty v Rezidenci u Šárky

Nové byty v Rezidenci u Šárky nabízí komorní bydlení v přírodě. A přímé tramvajové spojení do centra

Přečíst článek
Ministerstvo pro místní rozvoj spustí na podzim program Dostupné bydlení, čeká na potvrzení Evropské komise

Snadněji k vlastnímu domovu. Ministerstvo spustí program Dostupné bydlení, čeká se jen na eurokomisaře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme