Reklama

Tafelspitz tak, jak ho měl rád císař František Josef I., připravují v pražském Augustinu

Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustin na Malé Straně
Se svolením restaurace Augustin
Petra Jansová
pej

Kachní stehno s lokší nebo sumčí perkelt. V malostranské restauraci, kde kdysi býval klášter, lákají na jídla typická pro rakousko-uherskou kuchyni. Připravovaná jsou podle receptů z více než sto let staré kuchařky.

„Chtěli jsme zachovat jednoduchost pokrmů pocházejících z dob císaře Františka Josefa a zároveň využít moderních postupů a jen těch nejkvalitnějších surovin. Chtěl jsem se vrátit k našim kořenům a oslavit českou historii novodobou hostinou,“ říká Martin Boháček, šéfkuchař restaurace Augustine. 

Inspiraci hledal v kuchařce z roku 1905, na menu nechybí tradiční tafelspitz, telecí guláš, zelňačka, telecí talián nebo jablkový štrůdl. Samozřejmostí je párování jídla s vínem a pivem. To se v místě, kde se nyní nachází hotel Augustin, vařilo už ve 13. století. Teď ho vaří v pivovaru Strahovského kláštera. A kromě pití svatotomášské pivo používají i pro přípravu některých jídel, například na výrobu domácích klobás. 

Co je česká kuchyně?

Českou kuchyni připravují v restauraci Augustin i mimo tuto speciální akci, rakousko-uherská hostina o několika chodech se koná každý čtvrtek. „O klasiku, třeba gulášovou polévku, mají naši zahraniční hosté zájem,” přibližuje Boháček. Na meníčku hostiny jsou položky, které jsou znalcům a milovníkům tuzemské kuchyně dobře známé. „Nesnažili jsme se o ‚wow efekt’, ale o to uvařit tradiční pokrm po svém a dobře,” dodává Boháček.

Například kachní stehno je konfitované a místo knedlíku se podává s bylinkovou lokší (tradiční bramborová placka - poz.aut.). Zajímavá je i kombinace králičího sulcu a černého lanýže jakožto předkrmu. „Lanýže určitě znali už kuchaři za dob Františka Josefa, nedostali se ale na běžné stoly,” tvrdí Boháček s tím, že luxusní surovinou se lanýže staly až v posledních letech.

Reklama

Cena lanýžů může být astronomická. Přesto je o ně stále větší zájem

Je to jedna z nejluxusnějších a také nejdražších surovin, která může skončit na talíři. Na lanýže se často nahlíží jako na snobskou rozmařilost, kdo je ale jednou ochutná, snadno propadne jejich těžko popsatelnému kouzlu. Lanýžové speciality najdeme na menu mnoha luxusních restaurací, ale velmi snadno si můžeme pokrm s lanýži připravit i doma, je jednodušší, než by se mohlo zdát.       

Přečíst článek

A bez čeho se podle Boháčka česká kuchyně neobejde? Bez másla, sádla, mouky, majoránky a kmínu. 

Augustine hotel byl zrekonstruován ze sedmi historických budov, včetně Augustiniánského kláštera a Svatotomášské pivnice. Dnes hotel patří k luxusní značce The Luxury Collection. 

Eurobankovky, ilustrační foto

Euro oslavilo dvacet let. Jednotná měna po covidu už nebude, co bývala

Jak se za dvacet let fyzické existence eura vyvíjel jeho kurs ke koruně? A jak s ním zamával covid? Má pro Česko ještě vůbec smysl vstupovat do eurozóny a jak to bude s jednotnou měnou dál? Nad tím se ve svém komentáři zamýšlí Petr Bartoň, hlavní ekonom investiční skupiny Natland.

Přečíst článek

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Politický diář Jany Havligerové: Ministr Válek válí

Vláda chystá další protiepidemická opatření, část z nich už nakousl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek: „Režim pracovní karantény je, že místo do karantény domů, půjde člověk do karantény do práce“, pravil ministr. Brněnský hantec, na který Válek častou nesrozumitelnost svých promluv odkazuje, fakt dokáže divy.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Antonio Sandev velí kuchyni.

Poznávejte chutě světa: Tentokrát se vydejte za Středomořím do centra Prahy

Přečíst článek
Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Marmeláda z rakytníku nebo rajčatové pesto. Které další české výrobky získaly gastro Oscara?

Přečíst článek
Reklama
Doporučujeme