Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajinská odplata za Charkov. Drony zasáhly rafinerii v hloubi Ruska

Drony zasáhly rafinerii v hloubi Ruska
iStock
 ČTK

V Rusku se dnes terčem dronového útoku stala ropná rafinerie a průmyslový objekt ve dvou městech asi 1300 kilometrů od ukrajinské hranice, uvedly ruské úřady.

Reklama

Ukrajinská média nebo agentura Reuters s odvoláním na své zdroje v ukrajinských tajných službách uvedly, že za akcí stojí ukrajinská vojenská rozvědka a že jedním z cílů byl závod na montáž dronů Šáhed ve městě Jelabuga v Tatarské autonomní republice. Druhý cíl, ropnou rafinerii v nedalekém městě Nižněkamsk rovněž v Tatarstánu, potvrdila ruská státní tisková agentura RIA Novosti. Podle ruských úřadů zranění utrpělo nejméně sedm lidí. Kyjev se zatím oficiálně nevyjádřil.

Není jasné, zda útoky způsobily větší škody. Agentura Ria Novosti se omezila na konstatování, že v ropné rafinerii Taneko v Nižněkamsku vznikl požár, který se po dvaceti minutách podařilo uhasit. Podle agentury Reuters ale z analýzy snímků útoku vyplývá, že byla zasažena jednotka sloužící k primární rafinaci. Zdroj z ukrajinské rozvědky také podle Reuters tvrdí, že škody, které nálet na vojenský cíl způsobil, jsou značné.

Rozsah škod v Nižněkamsku i Jelabuze předtím minimalizoval šéf autonomního Tatarstánu Rustam Minnichanov. „Nejsou hlášeny vážné škody, technologický proces nebyl narušen,“ prohlásil na sociální síti Telegram.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin zvýší Rusům daně. Potřebuje víc peněz na výrobu zbraní

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil úředníkům a zákonodárcům urychleně se věnovat zvýšení daní zámožným spoluobčanům a prosperujícím firmám, aby naplnil státní rozpočet, který letos utratí každý třetí rubl na armádu a výrobu zbraní.

Přečíst článek

Americká média loni uváděla, že ve městě Jelabuga se plánuje zahájení masové výroby dronů Šáhed podle íránského modelu. Ruský investigativní portál Novaja gazeta pak informoval, že drony začalo montovat několik stovek studentů střední polytechnické školy v Jelabuze.

Ukrajina, která čelí již více než dva roky ruské agresi, v posledních týdnech zesílila útoky na ruské regiony. Zaměřila se zejména na ropné rafinerie a další průmyslové podniky. Už dříve podle médií zasáhla cíle v hloubi Ruska. V letošním roce drony podnikly několik útoků u Petrohradu, který leží dál než 1000 kilometrů od ukrajinských hranic. Ukrajinští představitelé tvrdí, že drony s doletem přes 1000 kilometrů má Kyjev k dispozici.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme