Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel se chce setkat se Zemanem a rozmluvit mu jmenováni šéfa Ústavního soudu

Nově zvolený český prezident Petr Pavel.
ČTK
 ČTK

Na složení svého týmu, programu či na přípravě výjezdů do regionů chce ode dneška začít pracovat nově zvolený prezident Petr Pavel. V nejbližší době absolvuje jednání s ústavními činiteli a předsedy politických stran. Ve středu se Pavel zřejmě sejde s premiérem Petrem Fialou (ODS), šéfkou sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).

Reklama

Co nejdříve se chce Pavel setkat také s dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem, který je dnes na návštěvě Srbska. Požádat ho chce o to, aby už nečinil žádná zásadní rozhodnutí do konce svého mandátu, například aby nejmenoval s předstihem nového předsedu Ústavního soudu, což Zeman nevyloučil.

Ovčáčka a Mynáře nahradí Řeháková a Vohralíková

Pavel bude hledat vhodného kandidáta například na šéfa zahraničního odboru či šéfa protokolu, a to i ve spolupráci s ministerstvem zahraničí. Již dříve oznámil, že jeho mluvčí bude bývalá redaktorka Hospodářských novin a bezpečnostní analytička společnosti Semantic Visions Markéta Řeháková, kancléřkou se stane Jana Vohralíková, která v současné době zastává stejnou pozici v Senátu.

Dosluhující prezident Miloš Zeman.

Zeman: Volby byly referendem o Andreji Babišovi. Pavel má silný mandát

Prezident Miloš Zeman si myslel, že volby budou referendem o vládě, staly se ale referendem o Andreji Babišovi (ANO). Připomněl také své dřívější vyjádření, že se Babiš měl více než svému mírotvorectví věnovat ekonomické a energetické krizi. Zeman řekl, že s Babišem, který prohrál souboj o funkci prezidenta, zatím nemluvil.

Přečíst článek

Do čela poradců se postaví Tomáš Richter, podnikatel a jeden ze zakladatelů Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. Osobního tajemníka Pavlovi v době kampaně dělal Radko Hokovský, který dříve působil například v think tanku Evropské hodnoty. V těsné blízkosti Pavla by měl působit i na Hradě.

Do regionů se chce Pavel vydat už před březnovou inaugurací, konkrétně do Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Načerpat chce mimo jiné podněty od občanů pro jednání s vládou.

Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Pavel představí svůj tým v příštích týdnech. Nevidí důvod ke změně mluvčí

Nově zvolený prezident Petr Pavel chce svůj tým představit v příštích několika týdnech. Od pondělí začne pracovat na jeho složení, na programu či na přípravě výjezdů do regionů. První výjezdy plánuje už před březnovou inaugurací do Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Českému rozhlasu Radiožurnál také řekl, že chce mít připravený plán zahraničních návštěv či absolvovat jednání s ústavními činiteli a předsedy politických stran.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ceremoniální akt svěšení prezidentské standarty zakončil o půlnoci na 9. března 2023 mandát prezidenta Miloše Zemana. Následně na znamení neobsazenosti prezidentského úřadu byla uzavřena Brána gigantů Pražského hradu (na snímku).

Česko je na pár hodin bez prezidenta. Zemanův mandát skončil, brána Hradu se za volání „Konečně!“ zavřela

Přečíst článek
Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

AKTUALIZOVÁNO: Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme