Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německý Gazprom dostane miliardovou injekci. Řídit ho bude stát

Gazprom, Německo
ČTK/AP
 ČTK

Německo poskytne bývalé divizi Gazpromu v zemi půjčku deset miliard eur.

Reklama

Německo převede firmu Gazprom Germania, bývalou energetickou divizi ruského Gazpromu, pod dlouhodobou státní správu a podpoří ji půjčkou až deset miliard eur (247,5 miliardy korun). Chce tak posílit bezpečnost dodávek energie do Evropy. Firma se nově přejmenuje na Securing Energy for Europe, uvedla agentura Reuters.

Podnik má na starosti obchodování s energií, její skladování a přenos. Spadá pod něj i česká společnost Vemex. Gazprom svoji divizi opustil v dubnu.

Gazprom

Lukáš Kovanda: Zatímco Brusel vede plané řeči, Kreml vydělává. Rosněfť a Gazprom vyplatí rekordní dividendu

Ruské energetické podniky ovládané Kremlem, ropná Rosněfť a plynárenský Gazprom, vyplatí letos historicky rekordní dividendu. K vysokým ziskům jim pomáhá zejména EU, která hrozí embargem, čímž vyhání cenu ropy i plynu výše, ale nezavádí jej, takže Rusko prodává stále hodně, a navíc ještě draze.

Přečíst článek

Vládní zdroj uvedl, že státní investiční banka KfW podpoří společnost půjčkou ve výši devět až deset miliard eur, která má zajistit kontinuitu podnikání důležitého pro dodávky energie do Evropy. Vláda za půjčku poskytne záruky. Půjčka má odvrátit hrozbu platební neschopnosti firmy.

Nová dlouhodobá dohoda o správě pak umožní dosazeným správcům soustředit se na zajištění dodávek energie. Podle předchozí, krátkodobé dohody by bylo hlavní povinností správců zachovat kapitál společnosti pro jejího původního vlastníka, tedy ruský stát.

Plynovod Jamal - ilustrační foto

Přes Slovensko a Polsko ruský plyn nepoteče. Gazprom si na červen neobjednal tranzitní kapacitu

Ruský státní plynárenský gigant Gazprom na červen nezarezervoval tranzitní kapacitu pro export plynu do Evropy přes Slovensko prostřednictvím hraničního uzlu Veľké Kapušany. Na příští měsíc nezarezervoval ani přepravní kapacitu plynovodem Jamal přes Polsko. Podle agentury Reuters to vyplývá z výsledků energetických aukcí.

Přečíst článek

Před válkou na Ukrajině Německo odebíralo z Ruska zhruba polovinu plynu, který potřebuje. Země je stále na dodávkách z Ruska silně závislá, snaží se ale od nich odpoutat.

Propletená síť firmy Gazprom Germania zahrnuje mimo jiné obchodníka Wingas a skladovací společnost Astora, která provozuje šest miliard metrů krychlových podzemních plynových jeskyní v Německu a Rakousku.

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

I velcí dodavatelé energií krachují. Proč tomu tak je?

Od konce loňského roku Česko zažívá něco, co tu doposud nebylo – pády dodavatelů energií. Problémy vybraných tuzemských subjektů odstartovala souhra několika faktorů. Někteří z nich vlivem špatného plánování a obchodování na energetické burze PXE situaci neustáli a byli nuceni své zákazníky poslat do režimu DPI. Jak k tomu mohlo tak snadno dojít?

Přečíst článek

Vladimir Putin

Protiruské sankce: Od koho a proti komu a čemu? Podívejte se na jejich přehled

Evropská unie na svém mimořádném summitu na začátku června přijala již šestý balík protiruských sankcí jako odvetu za vpád Moskvy na Ukrajinu. Klíčovou otázkou bylo embargo na ruskou ropu, z jejíhož prodeje Kreml výrazně financuje agresi vůči Ukrajině. Jak vypadají dosavadní sankce? Podívejte se na jejich přehled včetně ruské reakce, jak jej sestavila BBC a server newstream.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Sídlo ruského energetického gigantu Gazprom v Petrohradě.

Protiruská jednota se tříští. Už dvacet evropských firem si otevřelo u Gazpromu účet v rublech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme