Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci si udělají vlastní Green Deal. Na výměnu kotlů a výrobu čipů dají pět bilionů korun

Německá vláda zvýšila sumu ve fondu na přechod k bezemisní ekonomice. Teď je tam přes pět bilionů korun
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Německá vláda Olafa Scholze zvýšila rozpočet zvláštního fondu pro klima a transformaci na 212 miliard eur (asi 5,14 bilionu korun). Peníze půjdou v následujících čtyřech letech do šesti hlavních oblastí, které jsou podle kabinetu zásadní pro přechod Německa k bezemisní ekonomice, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Mechanismus, který je známý pod zkratkou KTF a není součástí běžného federálního rozpočtu, má pomoci urychlit přechod Německa na ekonomiku bez emisí. Zaplatí opatření na ochranu klimatu, jako je finanční pomoc na výměnu kotlů na fosilní paliva za tepelná čerpadla, investice do výroby polovodičů či rozšíření železniční infrastruktury, uvedl Bloomberg.

Zaostáváme. Rychlejší výstavba obnovitelných zdrojů energie by Česku přinesla stovky miliard korun

Zaostáváme. Rychlejší výstavba obnovitelných zdrojů energie by Česku přinesla stovky miliard korun

Zrychlení výstavby obnovitelných zdrojů energie (OZE) může podle studie poradenské společnosti Deloitte do roku 2030 zvýšit příjmy domácností a veřejných rozpočtů o stovky miliard korun. Studie také počítá s navýšením výroby v průmyslu, růstem HDP a vytvořením více než 34 tisíc pracovních míst.

Přečíst článek

Po schválení kabinetem bude nyní plán financování KTF zaslán parlamentu k ratifikaci. Nad fondem dohlíží ministr hospodářství Robert Habeck ze Zelených a je součástí širšího trendu evropských vlád, které se snaží urychlit proces snižování škodlivých emisí, aby pomohly splnit ambiciózní klimatické cíle kontinentu, podotkla agentura.

Celková cena investice překročí bilion dolarů

Podle Bloombergu se celková cena za vybudování německého odolného energetického systému vyšplhá do roku 2030 na více než bilion dolarů. Náklady zahrnují investice do modernizace energetických sítí a především nové generace řízení odchodu od jaderných a uhelných elektráren, zvládnutí zvýšené poptávky po elektromobilech a topných systémech a splnění závazků v oblasti klimatu.


Kam půjdou peníze z fondu (v eurech):

  • 63,5 miliardy na zmírnění zátěže pro občany a společnosti
  • 60,7 miliardy na modernizaci budov
  • 18,6 miliardy na rozvíjející se vodíkový průmysl
  • 13,8 miliardy na pomoc s rozšířením elektromobility
  • 12,5 miliardy na železniční infrastrukturu
  • 12,2 miliardy na výrobu polovodičů

Fond je částečně financován z příjmů z evropského obchodování s emisemi – s očekávaným příjmem osm až 13 miliard eur ročně – a z německé ceny za emise uhlíku – s předpokládanými příjmy 11 až 22 miliard eur ročně.

Fond umožňuje Habeckovi prosazovat investice do ekologické transformace země. Ministru financí Christianu Lindnerovi zase umožňuje obnovit ústavní limit pro nové půjčky. Lindner vede podnikatelsky orientované svobodné demokraty (FDP), kteří zastávají přísnou rozpočtovou politiku.

Karel Kotoun, poradce pro banky a pojišťovny z Accenture

ESG je sázka Evropy na to, že ji zbytek světa bude následovat. Nemusí jí to vyjít, říká expert

Evropská unie si pod taktovkou předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové určila, že bude lídrem v přechodu světa k udržitelné ekonomice. Jako každá sázka se ani tato nemusí vyplatit. „Pokud ostatní země nadále pojedou uhelnou hru, tak Evropa může být znevýhodněna,“ říká v rozhovoru pro Newstream Karel Kotoun, Banking & Insurance Consulting Lead ve společnosti Accenture. Na přechod k udržitelným investicím kromě EU tlačí také velcí institucionální investoři. Jak se banky chystají na novou, udržitelnou budoucnost? A přijmou Češi udržitelné investování za své? Nejen na tyto otázky odpovídá poradce pro banky a pojišťovny.

Přečíst článek

Neustoupíme, prohlásil britský ministr. Británie trvá na zákazu prodeje aut se spalovacím motorem.

Neustoupíme, prohlásil britský ministr. Británie trvá na zákazu prodeje benzinových aut, ale uleví domácnostem

Británie se bude držet svého plánu a od roku 2030 zakáže prodej aut se spalovacím motorem, přehodnotí ale některé své cíle ohledně uhlíkové stopy obytných budov. V rozhovoru na stanici Times Radio to řekl britský ministr pro místní rozvoj Michael Gove. Vláda podle něj musí myslet na to, kolik její plány budou stát každého jednotlivce.

Přečíst článek

Klíčová dohoda. Německé regiony souhlasí se stavbou distribuční sítě pro vodík.

Klíčová dohoda. Německé regiony kývly na stavbu distribuční sítě pro vodík

Německý kancléř Olaf Scholz se dohodl s premiéry spolkových zemí na výstavbě rozvodné sítě pro distribuci vodíku. Na tiskové konferenci ve čtvrtek večer řekl, že potřebná rozhodnutí padnou ještě letos.

Přečíst článek

Reklama

Související

Alpy přišly  o rekordní množství ledovců. Kvůli extrémnímu horku a suché zimě

Alpy přišly o rekordní množství ledovců. Kvůli extrémnímu horku a suché zimě

Přečíst článek

Němci řeší rozpočtovou krizi. Hraje se o klimatický program a transformaci průmyslu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme