Reklama

Nad USA se potuluje čínský špionážní balon. Zkoumá počasí, tvrdí Peking. Zavál ho vítr

Horkovzdušný balon (ilustrační foto)
Pixabay
 ČTK

Nad Spojenými státy se několik dní pohybuje čínský špionážní balón, řekl ve čtvrtek AP nejmenovaný vysoce postavený činitel z ministerstva obrany. USA pohyby balónu sledují a Pentagon na žádost prezidenta Joea Bidena zkoumal možnost, že by ho sestřelil. Nakonec se ale ministr obrany Lloyd Austin a šéf sboru náčelníků štábů Mark Milley pro takový krok nerozhodli kvůli obavám, že by úlomky zařízení mohly ohrozit lidi na zemi. Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že balón je civilním výzkumným přístrojem, který zkoumá hlavně počasí, a kvůli jeho omezeným manévrovacím schopnostem ho z plánovaného kurzu vychýlil vítr.

Reklama

Nepochybujeme o tom, že balón pochází z Číny,” řekl ve čtvrtek novinářům americký činitel pod podmínkou zachování anonymity. Podle agentury AP také uvedl, že balón se pohybuje ve vysoké výšce nad významnými místy s cílem shromáždit informace.

Čínské ministerstvo zahraničí balón označilo za meteorologický a uvedlo, že se Spojenými státy bude „nadále udržovat komunikaci, aby byla neočekávaná situace vhodně vyřešena”.

První diplomatická roztržka. Čína je protestuje proti telefonátu Pavla a tchajwanské prezidentky

První diplomatická roztržka. Čína „rezolutně protestuje“ proti telefonátu Pavla a tchajwanské prezidentky

Čínské ministerstvo zahraničí je silně nespokojeno s tím, že si zvolený český prezident Petr Pavel telefonoval s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, napsala dnes agentura Reuters. Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl v době volební kampaně.

Přečíst článek

Objekt americká armáda zaznamenala konkrétně nad státem Montana, kde u města Great Falls leží Malmstromova letecká základna. Podle agentury Reuters je na ní 150 sil pro mezikontinentální balistické střely; podle dostupných údajů je Malmstromova základna jednou ze tří základen se strategickými raketami na území USA.

Sestřelit ho kvůli velikosti nejde

Balón je podle citovaného činitele poměrně rozměrný. „Zhodnotili jsme, že je dost velký na to, aby jeho úlomky způsobily škody," sdělil. Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder uvedl, že balón se pohybuje ve výrazně vyšší výšce, než v jaké funguje komerční doprava, a nepředstavuje hrozbu ani pro lidi na zemi. Uvedl také, že USA podnikly kroky, které zařízení zabrání shromažďovat citlivé informace.

Polská vláda zametá špionážní aféru pod koberec. Europoslanci odhalují šokující informace

Vyšetřovací návštěva europoslanců v Polsku přinesla „šokující informace” o používání sledovacího softwaru Pegasus proti osobám považovaným za nepřátele vlády. Na závěr dvoudenní mise to řekl lídr delegace Evropského parlamentu Jeroen Lenaers. Europoslanci nevidí ze strany Varšavy snahu problém eliminovat a vyzývají k zásahu Evropskou komisi.

Přečíst článek

Washington v posledních letech už několikrát podobnou aktivitu zaregistroval, doplnil mluvčí. Tentokrát se ale balón nad Spojenými státy pohybuje zřejmě déle než v předchozích případech, podotkla agentura Reuters.

Blinkena odkládá cestu do Pekingu

Nedlouho poté, co přišly zprávy o špionážním balónu z Washingtonu, oznámila Kanada, že monitoruje „potenciální druhý incident". „Kanada podniká opatření pro zajištění bezpečnosti svého vzdušného prostoru, včetně monitorování potenciálního druhého incidentu," citovala AFP komuniké kanadského ministerstva obrany.

Výkonný ředitel TikToku Shou Zi Chew bude vypovídat před výborem Kongresu.

Jaký máte vztah ke komunistické straně a co děláte s daty? Šéfa TikToku čeká grilování v Kongresu

Výkonný ředitel firmy provozující sociální síť TikTok Shou Zi Chew bude 23. března vypovídat před výborem pro energetiku a obchod americké Sněmovny reprezentantů. Kongresmany bude zajímat dopad TikToku na mladé uživatele, jeho vztah k čínské komunistické straně a zacházení s daty svých uživatelů. Shou bude jediný, kdo bude takto vypovídat.

Přečíst článek

Specialista na Čínu z Nadace pro obranu demokratických zemí (FDD) Craig Singleton řekl Reuters, že podobné balóny často používaly v dobách studené války Sovětský svaz i USA jako nepříliš nákladnou metodu, jak nashromáždit zpravodajské informace.

Incident se odehrál ve chvíli, kdy se do Číny chystal americký ministr zahraničí Antony Blinken. Blinken měl do Číny na dvoudenní návštěvu odcestovat už v neděli. Zástupce ministerstva zahraničí řekl médiím, že ministr cestu posune, jelikož „nechce, aby incident s balónem jeho návštěvě dominoval”" a nechce také na situaci reagovat příliš přehnaně tím, že by cestu zrušil úplně.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme