Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína kvůli incidentu s balónem zatím nechce dovolit návštěvu Blinkena

Spojené státy sestřelily nad Atlantickým oceánem čínský balón
profimedia.cz
 ČTK

Čína podle listu Financial Times nechce dovolit návštěvu amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena v Pekingu kvůli obavám, že FBI zveřejní výsledky vyšetřování týkající se čínského špionážního balónu. Zařízení, které přeletělo Spojené státy, nechal americký prezident Joe Biden v únoru sestřelit. Blinken kvůli incidentu tentýž měsíc na poslední chvíli odložil svou plánovanou návštěvu Číny.

Reklama

Čína opakovaně tvrdila, že balón byl meteorologický. Washington podle ní reagoval přehnaně, když ho sestřelil.

Teď FT s odvoláním na čtyři zdroje obeznámené s vyjednáváním píše, že Čína zatím není připravena najít pro návštěvu Blinkena nový termín, dokud není jasné, jak se zprávou vyšetřovatelů naloží Bidenova administrativa. FBI analyzuje zbytky zařízení, které se podařilo vyzvednout z Atlantického oceánu.

Horkovzdušný balon (ilustrační foto)

Čínský balón získal zpravodajské informace z vojenských základen, USA už nemají pochyby

Čínský špionážní balón, který v únoru u pobřeží Spojených států sestřelila americká stíhačka, dokázal získat zpravodajské informace z několika amerických vojenských areálů, i když se tomu USA snažily zabránit. S odvoláním na dva vysoce postavené americké činitele to uvedl zpravodajský server NBC News. Incident přispěl k dalšímu zvýšení napětí mezi dvojicí mocností.

Přečíst článek

Peking se podle deníku obává toho, že Washington by závěry vyšetřování spolu s fyzickými důkazy mohl zveřejnit právě v době Blinkenovy návštěvy Číny.

Zpravodajský server NBC News začátkem měsíce uvedl, že čínský špionážní balón během svého letu nad Spojenými státy dokázal získat zpravodajské informace z několika amerických vojenských areálů, i když se tomu USA snažily zabránit.

Reklama

Související

USA a Čína se dohodly na obnovení komunikace mezi svými armádami

Biden a Si a se domluvili na obnovení komunikace mezi armádami, problémem zůstává Tchaj-wan

Přečíst článek
Prezident Spojených států Joe Biden

Lukáš Kovanda: Biden se pustil do Číny. Z jeho výroků se dělá mdlo v centrále Volkswagenu i Elysejském paláci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme