Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ministr Lipavský nechal opět předvolat ruského velvyslance v Praze. Kvůli kyberútokům na instituce

Lipavský nechal opět předvolat ruského velvyslance v Pra
Profimedia
 ČTK

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nechal předvolat do Černínského paláce ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Ke stejnému kroku minulý týden přistoupilo Německo.

Reklama

„Vyzvali jsme Ruskou federaci, aby od tohoto jednání, které je v rozporu s normami OSN a jejími vlastními závazky, upustila,” uvedl Lipavský.

Ministerstvo v pátek oznámilo, že Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila kybernetickými útoky na české instituce. Útoky zneužívaly do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook. Lipavský podotkl, že záměrný útok ze strany Ruska měl za cíl vážně ohrozit bezpečnost a stabilitu České republiky.

Koho vyslat do Moskvy? Česká diplomacie řeší ožehavou otázku

Koho vyslat do Moskvy? Česká diplomacie řeší ožehavou otázku

Chargé d'affaires Jiří Čistecký skončil na velvyslanectví v Moskvě ke konci dubna. Ambasádu nyní vede Jan Ondřejka, dosavadní druhý tajemník, sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Koncem května skončí velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, vláda ho odvolala, řekl v neděli ministr Jan Lipavský (Piráti) v televizi Nova.

Přečíst článek

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) Česko zaznamenává zvýšené aktivity Ruska v oblasti kyberútoků a kyberšpionáže již delší dobu, registruje vyšší desítky útoků na infrastrukturu. O většině hrozeb se podle něj veřejnost nedozví, jsou zlikvidovány již v počátcích. Útoky ve spojitosti s APT28 ohlásilo i Německo, odsoudily je Severoatlantická aliance (NATO) i Evropská unie.

Lipavský rozhodl o předvolání Zmejevského znovu po dvou a půl měsících. V únoru tak učinil kvůli úmrtí předáka ruské opozice Alexeje Navalného v sibiřské věznici.

Jan Lipavský, ministr zahraničí

Lipavský se před časem ocitl v hledáčku čínských hackerů, uvedl web Politico

Skupina hackerů APT31, která má podle Spojených států a Británie úzké vazby na Čínu, před lety zaútočila i na parlamentní skupinu, jejímž členem byl současný ministr zahraničí Jan Lipavský, uvedl bruselský server Politico. Cílem útoků byly e-mailové adresy členů Meziparlamentní aliance pro Čínu (IPAC) z EU a Británie.

Přečíst článek

Šéf BIS Michal Koudelka

Koudelka: Bezpečnostní situace je nyní nejhorší od druhé světové války

Současná bezpečnostní situace je podle ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky nejvážnější od druhé světové války. To, co dělají ruští vojáci na Ukrajině nebo palestinští teroristé v Izraeli, by bez milosti udělali také u nás, řekl po jednání s prezidentem Petrem Pavlem v pražském sídle kontrarozvědky. Zdůraznil, že je potřeba být připravený současným rizikům čelit.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme