Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Koho vyslat do Moskvy? Česká diplomacie řeší ožehavou otázku

Koho vyslat do Moskvy? Česká diplomacie řeší ožehavou otázku
Pixabay
 ČTK

Chargé d'affaires Jiří Čistecký skončil na velvyslanectví v Moskvě ke konci dubna. Ambasádu nyní vede Jan Ondřejka, dosavadní druhý tajemník, sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Koncem května skončí velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, vláda ho odvolala, řekl v neděli ministr Jan Lipavský (Piráti) v televizi Nova.

Reklama

Pivoňka sice zůstával oficiálně velvyslancem, nicméně delší dobu už pobýval v České republice a v Moskvě působil právě Čistecký jakožto jeho zástupce. Na začátku března se mimo jiné zúčastnil pohřbu ruského opozičníka Alexeje Navalného.

O tom, zda při ruské vojenské agresi na Ukrajině mít velvyslance v Moskvě, debatují ústavní činitelé delší dobu. Prezident Petr Pavel koncem března uvedl, že jde o záležitost mezi ministerstvem zahraničí, vládou a Hradem. „Dlouhodobě vnímám důležitost toho mít i v Rusku zastoupení na úrovni velvyslance. Otázkou je, zda zrovna v tuto dobu je pro to vhodná situace,” řekl tehdy prezident.

V prosinci po jednání nejvyšších ústavních činitelů o zahraniční politice Pavel řekl, že jako první se podle něj nejspíš bude řešit post zástupce velvyslance.

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško

Válku s NATO nemáme v úmyslu, vzájemné vztahy se však záměrně zhoršují, uvedl ruský diplomat

Vztahy mezi Ruskem a NATO se zhoršují, Moskva však nemá v úmyslu jít do konfliktu se zeměmi Severoatlantické aliance, uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško.

Přečíst článek

Odchody diplomatů

Podle dřívějších spekulací médií by mohl do Moskvy nastoupit diplomat a bývalý náměstek na ministerstvu obrany Daniel Koštoval, což Lipavský podle diplomatických zvyklostí v neděli komentovat nechtěl, stejně jako termín, kdy by mohlo Česko mít v Rusku opět zastoupení na nejvyšší diplomatické úrovni.

Česko má s Ruskem napjaté diplomatické vztahy od roku 2021 po zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Počet ruských diplomatů v Česku se dál snížil i po ruské invazi na Ukrajinu před dvěma lety. Na ruském velvyslanectví v Praze loni působilo šest diplomatů.

Londongrad zůstává Londongradem. Co brání zabavování ruského majetku?

Londýn je známým rejdištěm ruských miliardářů. Zmrazení majetku na začátku války na Ukrajině jim obrázek oblíbené destinace patrně pokazilo, ale k zabavování se britské úřady patrně nechystají, uvádí magazín Politico.

Přečíst článek

Země EU chtějí použít aktiva Ruské centrální banky na obnovu Ukrajiny

Ruská soukromá škola odsoudila válku. Teď musí skončit

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedno z mála ruských vzdělávacích zařízení ústy svých zakladatelů troufala veřejně odsoudit válku proti Ukrajině a válečnou propagandu. Na oplátku se škola dočkala prověrek od úřadů, pokut, nedostala akreditaci a jejího zakladatele Sergeje Černyšova úřady označily hanlivou nálepkou „zahraniční agent“, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu. Škola přestane fungovat na konci školního roku, řekl portálu pedagog a historik Černyšov.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lipavský nechal opět předvolat ruského velvyslance v Pra

Ministr Lipavský nechal opět předvolat ruského velvyslance v Praze. Kvůli kyberútokům na instituce

Přečíst článek
Vrbětice

Vrbětice byly dílem ruské GRU, potvrdila policie. Putinův režim vede hybridní válku proti Česku, řekl Fiala

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme