Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nová fáze války. Izrael zahájil rozsáhlou pozemní invazi Gazy

Izrael zřejmě postupně zahajuje rozsáhlou pozemní invazi Gazy
ČTK
 ČTK

Izraelská armáda v noci na dnešek zřejmě zahájila dlouho očekávanou pozemní operaci v Pásmu Gazy, jejímž cílem je zničit palestinské hnutí Hamás. Ministr obrany Joav Galant řekl, že Izrael přešel do nové fáze války.

Reklama

Noční pozemní vpád na sever Gazy byl dosud nejrozsáhlejší, jaký armáda provedla od útoku Hamásu na Izrael ze 7. října, a podle Galanta potrvá do odvolání. Pásmo Gazy v noci také čelilo nejspíš nejsilnějšímu bombardování od 7. října a po přerušení telekomunikačního spojení v této malé oblasti s více než dvěma miliony lidí panuje podle reportéra BBC chaos. Stále větší strach mají i rodiny rukojmích unesených Hamásem, které dnes vyzvaly izraelskou vládu, aby se s nimi sešla a vysvětlila jim, zda zesílení úderů neohrozí životy jejich blízkých.

„Přešli jsme do nové fáze války. Dnes v noci se země v Gaze otřásla. Útočili jsme nad zemí i pod zemí, útočili jsme na teroristy na všech úrovních a všude," řekl dnes ministr Galant. Už před ním mluvčí armády Daniel Hagari řekl, že armáda v noci zneškodnila další dva velitele Hamásu, jeden velel vzdušným jednotkám a druhý námořním. Armáda podle něj v noci zasáhly na 150 podzemních cílů Hamásu.

Podle několika svědectví citovaných agenturou AFP izraelská armáda bombardovala mimo jiné okolí nemocnice Šífa v Gaze a takzvané indonéské nemocnice v Bajt Lahíja na severu pásma. V pátek večer armádní mluvčí řekl, že v nemocnici Šífa má Hamás „velitelská střediska“, což Hamás popřel.

Pásmo Gazy čelí od 7. října kromě bombardování i totální blokádě, Izrael mu odstřihl elektřinu a dodávky vody, potravin, léků i paliva, které přitom potřebují nemocnice pro výrobu elektřiny a fungování životně důležitých přístrojů pro tisícovky zraněných. Od pátečního večer nefunguje v oblasti ani internet a mobilní telefony, lidé nemají zprávy o svých blízkých a například řidiči sanitek jezdí pro raněné jen podle toho, kde slyší exploze. Některá média mají kusé informace díky satelitním telefonům.

EU chystá 12. balík protiruských sankcí, uvedla po summitu von der Leyenová

EU chystá dvanáctý balík protiruských sankcí, postihnout má hlavně vývoz diamantů

Evropská unie připravuje dvanáctý balík sankcí na Rusko kvůli jeho napadení Ukrajiny, uvedla po summitu EU předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Přečíst článek

„Za takových okolností není možná evakuace pacientů ani bezpečné vyhledání úkrytu. Sanitky se kvůli nefunkční elektrické síti nemohou dostat ke zraněným,“ upozornil dnes šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus, který opět vyzval k okamžitému jednání o příměří. K tomu dnes znovu vyzývali lidé i na propalestinských demonstracích, jedna z nich se konala například v Londýně.

Kvůli rozsáhlému protestu muselo být v pátek večer místního času (v noci na dnešek středoevropského letního času) uzavřeno centrální nádraží v New Yorku, kde lidé v nádražní budově požadovali příměří mezi Izraelem a Hamásem. Podle Reuters tuto demonstraci zorganizovala židovská skupina. „Odmítáme, aby naše bolest byla využívána k ospravedlnění útoků proti jiným lidem,“ řekl jeden z účastníků akce. Narážel tak na útok Hamásu na Izrael ze 7. října, který si vyžádal podle izraelských statistik vyžádal na izraelské straně na 1400 obětí, včetně dětí. Odvetné izraelské útoky na Pásmo Gazy připravily podle dnešních zpráv Hamásem ovládaných úřadů o život více než 7700 Palestinců, včetně asi 3500 dětí.

Vláda projednala nákup protiletadlových střel z Izraele za tři miliardy

Vláda projednala nákup protiletadlových střel z Izraele za tři miliardy

Nákup 48 protiletadlových střel I-Derby Long Range za 2,8 miliardy korun bez DPH ve středu projednala vláda. Smlouva s izraelskou vládou má být podepsána do konce října, uvedlo ministerstvo obrany (MO).

Přečíst článek

Pozemní operace v Pásmu Gazy dnes odsoudilo mimo jiné saúdskoarabské ministerstvo zahraničí. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk uvedl, že OSN obává, že pozemní operace si v případě dalšího rozšíření může vyžádat další tisícovky civilních obětí.

Na přerušení telekomunikačního spojení v Pásmu Gazy po výzvách řady uživatelů sociálních sítí reagoval dnes americký miliardář Elon Musk, který oznámil, že jeho satelitní komunikační systém Starlink poskytne své služby mezinárodně uznaným humanitárním organizacím v Pásmu Gazy. Podle experta Marka Owena Jonese z univerzity v katarském Dauhá se to ale zřejmě nepovede. „Zaprvé v Gaze nejsou terminály pro tuto službu, za druhé Izrael kontroluje, co se do Gazy dostane, a pokud by se tam i Starlink dostal, jak bude napájen? V Gaze teď není palivo,“ řekl Jones televizi Al-Džazíra.

Reklama

Související

Hamás se udrží ještě roky, Netanjahu možná ne, očekávají americké tajné služby

Hamás bude trápit Izrael ještě roky, zato Netanjahu by nemusel ustát tlak, tvrdí americká rozvědka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme