Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Situace na Blízkém východě se vyostřuje. Turecko zcela zastavilo obchodování s Izraelem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
ČTK
 ČTK

Turecko zcela zastavilo obchod s Izraelem. Agentuře Bloomberg to řekli dva nejmenovaní turečtí představitelé seznámení s touto záležitostí. Ankara tím dává najevo nesouhlas s počínáním Izraele v Pásmu Gazy, které ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle izraelského ministra zahraničí Jisraela Kace Turecko svým krokem porušuje mezinárodní dohody. V dubnu turecké úřady ze stejného důvodu částečně omezily export do Izraele. Nové opatření se podle agentury Bloomberg týká i dovozu.

Reklama

Podle tureckého statistického úřadu roční objem zahraničního obchodu mezi Tureckem a Izraelem činil 6,8 miliardy dolarů (zhruba 159 miliard korun). Zhruba tři čtvrtiny celého objemu tvořil turecký vývoz do Izraele.

Turecké úřady na začátku dubna ohlásily, že omezují export do Izraele u zboží z 54 různých kategorií. Opatření se týkalo například ocele, leteckého paliva či železa. Ankara tehdy krok odůvodnila tím, že jí Izrael neumožnil zapojit se do shazování humanitární pomoci pro obyvatele Pásma Gazy ze vzduchu.

Turecká vláda zatím opatření, které podle agentury Bloomberg zablokovalo vývoz i dovoz, oficiálně neoznámila. Prezident Erdogan je však hlasitým odpůrcem izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy a v uplynulých měsících označil Izrael za teroristický stát. Palestinské hnutí Hamás, které loni 7. října spáchalo teroristický útok na jihu Izraele, naopak označil za osvobozeneckou organizaci.

Chování diktátora, zní z Izraele

Zablokováním obchodu turecký prezident Erdogan porušil mezinárodní dohody, uvedl izraelský ministr zahraničí Kac. „To je způsob, jakým se chovají diktátoři - přehlížejí zájmy lidí a podnikatelů v Turecku a nedbají na mezinárodní dohody,“ uvedl šéf izraelské diplomacie. Aparátu svého ministerstva již dal pokyn, aby vypracoval alternativy vůči obchodování s Tureckem, například posílením domácích dodavatelů či vyhledáním nových dodavatelů v jiných zemích.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Ukrajinské nebe si zaslouží stejnou ochranu, jako to v Izraeli

Ukrajina potřebuje protivzdušnou obranu, ukrajinské nebe si zaslouží být stejně bezpečné, jako tomu bylo nedávno v Izraeli, řekl účastníkům summitu Evropské unie ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se s nimi spojil prostřednictvím videokonference.

Přečíst článek

Lord Cameron: Britská podpora Izraele není bezpodmínečná

Kritika Izraele v Británii sílí podobně jako v USA. Ministr zahraničí David Cameron nezlehčuje roli Hamásu, požaduje však po Izraeli citlivější přístup. „Očekáváme, že tak hrdá a úspěšná demokracie bude dodržovat mezinárodní humanitární právo,“ uvedl v komentáři pro The Times.

Přečíst článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Biden zkritizoval Netanjahua. Jeho přístup k válce v Gaze Izrael poškozuje, uvedl prezident

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svým přístupem k válce proti Hamásu Izrael více poškozuje, než mu pomáhá, je přesvědčen americký prezident Joe Biden.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme