Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francie má problém jako Česko. Kvůli důchodové reformě ochromíme zemi, slibují demonstranti

Demonstrace v Lyonu proti důchodové reformě francouzské vlády posouvající věk pro odchod do důchodu o dva roky na 64 let 16. února 2023.
ČTK / AP
 ČTK

Francii dnes čeká šestá generální stávka proti plánované důchodové reformě, která zahrnuje zvýšení hranice pro odchod do penze o dva roky. Očekává se hromadné narušení dopravy, zrušena bude většina vlakových spojů a protest zasáhne i provoz pařížského metra. Odbory ohlásily, že jejich cílem je na 24 hodin zastavit chod země. Úřady podle francouzských médií očekávají, že do ulic vyjde přes milion lidí.

Reklama

Odbory chtějí, aby dnešní akce, které zahrnují blokády silnic, zastavení činnosti ropných rafinerií či rušení letů, byly dosud nejtvrdší odpovědí na plán prezidenta Emmanuela Macrona zvýšit věk odchodu do důchodu na 64 let. Úřady vyzvaly lidi, aby pokud možno pracovali z domova. Očekává se, že stávky se mimo jiné zúčastní více než 60 procent učitelů na základních školách.

Bude to skutečný bolehlav, souhlasí ministr

„Stávky budou mít velmi silný dopad," řekl v neděli ministr dopravy Clément Beaune. „Vím, že pro mnoho lidí to bude skutečný bolehlav," dodal.

Premiér České republiky Petr Fiala (ODS)

Stanislav Šulc: Proč Fialova vláda za sebou nechává jen poražené?

Jak výrazně se vládnutí Andreje Babiše podepsalo na České republice, posoudí až historie. Totéž ostatně platí i pro současný kabinet Petra Fialy. Jednu věc lze ale soudit již nyní. A to jsou dojmy běžných lidí. A tady je jeden obří rozdíl, který nyní se změnou valorizačního vzorce opět nabyl obřích rozměrů. Zatímco za Babiše nebylo sice líp, většina lidí se přesto cítila jako vítězi. To Fialův kabinet za sebou nechává jen poražené. 

Přečíst článek

První čtyři protestní dny v lednu přinesly značné narušení hromadné dopravy, školní výuky nebo provozu energetického sektoru. Demonstrací proti vládnímu plánu se nejvíce lidí zúčastnilo 31. ledna, kdy policie zaznamenala v součtu 1,27 milionu protestujících, zatímco odbory hovořily o 2,8 milionu.

Macron jde proti veřejnému mínění

O důchodové reformě, která zahrnuje postupné zvýšení hranice odchodu do penze ze 62 na 64 let, od 2. března jedná francouzský Senát. Horní komora parlamentu má na posouzení návrhu dva týdny. Macronova vláda doufá, že se jí podaří najít kompromis s konzervativními členy Senátu. Macron je odhodlaný od plánu neustoupit navzdory celonárodním demonstracím i průzkumům veřejného mínění, které neustále ukazují, že Francouzi s touto změnou nesouhlasí.

Stovky potravinového zboží za méně než dvě eura. Francouzská vláda se dohodla s obchody na snížení cen

Stovky potravinového zboží za méně než dvě eura. Francouzská vláda se dohodla s řetězci na snížení cen

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire se dohodl s předními řetězci supermarketů na mechanismu, který má spotřebitelům pomoci vypořádat se s růstem cen potravin. Řetězce souhlasily, že budou po dobu tří měsíců nabízet „nejnižší možné ceny" u souboru vybraného zboží. Samy však mohou rozhodnout o tom, které zboží do tohoto souboru zařadí. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Přečíst článek

Protestní akce zaměřené na ženy – a dopad důchodové reformy na pracující matky – se očekávají ve středu, kdy se bude slavit Mezinárodní den žen. A ve čtvrtek se odbory zastupující studenty, kteří ještě ani nenastoupili do zaměstnání, pokusí zmobilizovat mladé lidi, aby vyšli do ulic, a dali tak najevo svůj nesouhlas.

Přestože reforma má velkou šanci na konečné schválení Senátem, odbory doufají, že stávky a protesty naplánované na tento týden udrží tlak na vládu, aby učinila alespoň nějaké ústupky.

premiér Petr Fiala

Fiala: Valorizační mechanismus i předčasné důchody doznají změn

Vláda počítá se systémovým řešením a úpravou obecného valorizačního mechanismu penzí včetně předčasných důchodů. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Spornou vládní novelu o nižším červnovém růstu penzí, kterou kvůli opozičním obstrukcím projednávala Sněmovna od úterý do soboty, je podle něj nutné přijmout kvůli nepředvídatelnému nárůstu inflace.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným viditelným jsou důchody.

Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným patrným jsou důchody

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme