Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala: Valorizační mechanismus i předčasné důchody doznají změn

premiér Petr Fiala
profimedia.cz
 ČTK

Vláda počítá se systémovým řešením a úpravou obecného valorizačního mechanismu penzí včetně předčasných důchodů. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Spornou vládní novelu o nižším červnovém růstu penzí, kterou kvůli opozičním obstrukcím projednávala Sněmovna od úterý do soboty, je podle něj nutné přijmout kvůli nepředvídatelnému nárůstu inflace.

Reklama

"Systémové řešení máme nachystané, upravíme obecný valorizační mechanismus včetně předčasných důchodů. To je nutná věc," řekl Fiala. Ti, kdo valorizační mechanismus vytvořili, si podle ministerského předsedy uměli představit maximálně pětiprocentní inflaci. Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na začátku února uvedl, že návrh nového nastavení by chtěl představit do několika týdnů. Zmínil návrat k dřívějšímu mírnějšímu navyšování.

Stejně jako Jurečka i Fiala uvedl, že vláda mimořádnou valorizaci důchodů letos očekávala, ale s dopady na rozpočet pro tento rok do 20 miliard korun. Že by měly být mnohem vyšší, přes 35 miliard korun, podle něho způsobil až skokový nárost inflace mezi prosincem a lednem.

česká koruna, bankovky, růst, mzdy

Mzdy v Česku za 30 let narostly o 141 procent. Nyní rekordně padají

Reálné mzdy v Česku se od rozdělení Československa zvýšily o 141 procent. Vyplývá to z analýzy Hospodářské komory ČR. Nabízí se tak otázka, proč i přes tento růst Česko stále nedohání Německo, respektive jeho ekonomickou výkonnost. Před třiceti lety to byla klíčová úvaha doby: za jak dlouho Němce doženeme?

Přečíst článek

Díky jednorázovému snížení červnové valorizace stát letos ušetří zhruba 20 miliard korun. Snížení výdajů v dalších deseti letech Jurečka odhadl na 316,4 miliardy korun. "My teď musíme reagovat na mimořádnou valorizaci ve výši, ve které ji nikdo nečekal, aby nám to nenavýšilo základnu na pořád do budoucna. Teď by to bylo 35 miliard, příští rok 58 miliard. To nejde," poznamenal Fiala.

Penze se mají kvůli inflaci mimořádně valorizovat od června. Podle podkladů k návrhu by se podle nynějších pravidel zásluhový procentní díl důchodu zvedl o 11,5 procenta, průměrný starobní důchod by rostl o 1770 korun. Vláda navrhla jednorázově přidání omezit a navýšit zásluhový díl o 2,3 procenta a k tomu o 400 korun, průměrný starobní důchod by se navýšil o 760 korun. Zadlužení by se zbrzdilo o 19 miliard korun. Místo 34,4 miliardy na dluh navíc by se vyplatilo 15,4 miliardy Kč. Sněmovna návrh schválila v sobotu, dostane ji nyní k projednání Senát a následně k posouzení prezident.

Důchodci se podle všeho v červnu nakonec dočkají citelně nižší valorizace, než na jakou by měli nárok.

Vládní počty: stát ušetří 20 miliard, ale průměrný důchodce jen letos přijde o 7100 korun

Důchodci se podle všeho v červnu nakonec dočkají citelně nižší valorizace, než na jakou by měli nárok, pokud by vláda v únoru nepřišla s novým ad hoc způsobem jejího výpočtu, který v sobotu posvětila také Poslanecká sněmovna, po několika dnech razantních opozičních obstrukcí.

Přečíst článek

Sociolog a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Daniel Prokop v ČT řekl, že změna ve valorizacích je nespravedlivá vůči lidem, kteří půjdou do důchodu letos nebo příští rok, protože budou mít důchody nižší. Systém by se měl nastavit tak, aby v době vysoké inflace rostly hlavně nízké důchody, uvedl.

Ekonomka a členka NERV Helena Horská uvedla, že systém valorizace důchodů nebyl dlouhodobě připravený na velké výkyvy v cenách nebo v reálných mzdách. Důchodový systém podle není v současném stavu dlouhodobě udržitelný. Uvedla, že vláda by měla dělat změny nejen v důchodovém systému, ale například i v daních.

Penze se skládají ze dvou částí. Solidární pevná výměra je stejná pro všechny a zásluhový procentní díl odráží odpracovanou dobu, odvody z výdělků a počet vychovaných dětí. Důchody se valorizují vždy od ledna o růst cen a od roku 2018 o polovinu růstu reálných mezd, do té doby to bylo o třetinu růstu. Přidávaná částka se rozloží mezi zásluhový a solidární díl, který musí odpovídat deseti procentům průměrné mzdy. Mimořádně se pak důchody zvedají, pokud ceny od posledního navýšení vzrostly aspoň o pět procent. O tolik, o kolik se zdražilo, se upraví zásluhový díl důchodu. Lidé s vyšší penzí si tak polepší víc.

Damoklův meč nad Michlem. Bez prověrky může přijít o post šéfa ČNB, připustil Pavel

Damoklův meč nad Michlem. Bez prověrky může přijít o post šéfa ČNB, připustil Pavel

Zvolený prezident Petr Pavel připouští, že by se mohl zabývat odvoláním guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla z vedení instituce, pokud nezíská bezpečnostní prověrku na nejvyšší úrovni. Řekl to v rozhovoru pro deník E15. Míní, že pokud je na nějakou funkci předepsaná bezpečnostní prověrka a dotyčný ji nedostane nebo ztratí, tak takovou funkci nemůže vykonávat. Dodal ale, že u Michla zatím taková situace nenastala.

Přečíst článek

Reklama

Související

Má růst důchod rychleji nebo ne?

Dalibor Martínek: Má růst důchod rychleji nebo ne? Senioři by hlavně měli podporovat vnoučata

Přečíst článek
Petr Fiala, premiér a předseda ODS

Lukáš Kovanda: Potlesk pro vládu Petra Fialy. Dokázala stabilizovat veřejné finance

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS)

Dalibor Martínek: Než vláda po osekání důchodů sbalí kufry, měla by ještě osekat stát

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme