Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Firma z Karlových Varů pomáhala Rusům obcházet sankce. USA ji zařadily na černou listinu

Ruské agresi na Ukrajinu měla napomáhat i společnost Versvet s.r.o. se sídlem v Česku. USA na ni uvalily sankce.
ČTK/AP
 ČTK

Terčem nového balíku protiruských sankcí Spojených států je i společnost Versvet s.r.o. se sídlem v Česku, oznámilo americké ministerstvo financí. Firma byla podle Washingtonu zapojená do snah ruské společnosti Radioavtomatika dovážet elektroniku navzdory zařazení na sankční seznam na začátku ruské agrese vůči Ukrajině. Oznámení je součástí kroků proti desítkám jednotlivců a entit, které USA představily ve snaze potlačit obcházení protiruských sankcí spojených s válkou.

Reklama

Radioavtomatika se podle amerického prohlášení specializuje na obstarávání zahraničního vybavení pro ruský obranný průmysl a od loňského postihu se jej opakovaně snaží dovážet skrze různé prostředníky. Jedním z nich byla podle USA společnost Versvet se sídlem v Česku, která je „vlastněná a řízená” ruskou občankou Světlanou Verchovcevovou. Sankční orgán amerického ministerstva financí OFAC dnes uvalil sankce jak na Verchovcevovou, tak na její společnost.

Nad krvavými diamanty z Ruska se stahují mraky. G7 zvažuje sankce

Krvavé ruské diamanty unikají sankcím. Jak dlouho ještě?

Vůdci zemí skupiny G7 budou na víkendovém summitu hovořit mimo jiné o způsobech, jak omezit vývoz diamantů z Ruska. Podle agentur DPA a Reuters to před vrcholnou schůzkou v japonské Hirošimě uvedli nejmenovaní diplomaté.

Přečíst článek

Versvet sídlí v Karlových Varech na Bělehradské ulici, která je v obchodně-správním centru města. Ulice se nachází v blízkosti hlavního bulváru Karlových Varů, třídy T. G. Masaryka. V okolí jsou hlavně obchody a administrativní budovy, přičemž v domech často sídlí několik firem. Kromě lázeňské zóny patří tato část města mezi nejatraktivnější.

Brusel chystá půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu

Půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu. Brusel chce podpořit zbrojní průmysl v zemích unie

Evropská komise plánuje kvůli válce na Ukrajině podpořit výrobu munice v členských zemích unie částkou 500 milionů eur, tedy zhruba 11,8 miliardy korun, ze společných fondů. Počítá s tím plán, který představil eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Stejně vysokou částku by podle představ Bruselu měly do navyšování zbrojní produkce vložit členské země.

Přečíst článek

„Dnes OFAC cílí na dodatečné jednotlivce a entity napojené na Radioavtomatiku,” popisuje kroky tisková zpráva ministerstva financí USA. V této souvislosti zařadila na sankční seznam také dalšího ruského občana a tři firmy sídlící v Rusku. „Komponenty zakoupené těmito prostředníky přispěly k vývoji pokročilých ruských systémů konvenčních zbraní a k dalším ruským vojenským projektům,” uvádí americká vláda.

Ukrajinci zaútočili dronem na Kreml, tvrdí Rusko. I další pokus Putin přežil

VIDEO: Ukrajinci zaútočili dronem na Kreml, tvrdí Rusko. I další pokus Putin přežil

Ukrajina se v noci na dnešek pokusila o dronový útok na kremelskou rezidenci ruského prezidenta Vladimira Putina, tvrdí ruské tiskové agentury. Putin je v pořádku a pokračuje v obvyklé práci, píše agentura TASS. Podle agentury RIA Novosti Putin v Kremlu v době útoku nebyl. Kyjev uvedl, že s incidentem nemá nic společného.

Přečíst článek

OFAC nyní zakročil proti 22 lidem a 104 subjektům. Tyto sankce znamenají, že veškerý majetek uvedených subjektů je v USA zablokovaný a že Američané nebo osoby na americké půdě mají zakázáno provádět transakce s dotyčnými subjekty, pokud k tomu nevydá povolení úřad OFAC.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme