Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americká odplata za smrt Navalného. Země chystá rozsáhlý balík sankcí proti Rusku

Americká odplata za smrt Navalného. Země chystá rozsáhlý balík sankcí proti Rusku
ČTK
 ČTK

Spojené státy v pátek přijmou rozsáhlý balík sankcí proti Rusku v souvislosti s úmrtím vězněného ruského opozičníka Alexeje Navalného, uvedl Bílý dům, podle kterého nové kolo sankcí bude také reflektovat nadcházející dvouleté výročí od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

Reklama

Významný kritik Kremlu Navalnyj podle ruských úřadů náhle zemřel ve vězení minulý týden. Okolo jeho úmrtí panuje řada nejasností a Západ ze smrti viní režim ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Z iniciativy (amerického prezidenta Joea) Bidena v pátek oznámíme velký balík sankcí, abychom pohnali Rusko k zodpovědnosti za to, co se stalo Navalnému,“ uvedl mluvčí Bílého domu John Kirby. Půjde podle něj zároveň o reakci Washingtonu „na všechny kroky Moskvy, kterou jsou součástí kruté a brutální války“ na Ukrajině.

Ukrajina za války přišla o 30 procent ekonomiky a pětinu území

Šmyhal: Ukrajina přišla kvůli válce o 30 procent své ekonomiky

Ukrajina kvůli ruské agresi přišla o 30 procent své ekonomiky, asi pětinu svého území a 3,5 milionu pracovních míst. Více než deset milionů lidí muselo kvůli válce opustit své domovy, mnozí uprchli do ciziny. Uvedl to ukrajinský premiér Denys Šmyhal v rozhovoru, který zveřejnila japonská televize NHK.

Přečíst článek

Podrobnosti chystaných sankcí Kirby odmítl sdělit. Agentura AP podotýká, že už nyní jsou americká sankční opatření vůči Rusku více než přísná.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl, že sankce oznámené vpředvečer dvouletého výročí ruské invaze „budou představovat významný balíček zahrnující širokou škálu různých oblastí ruského obranného průmyslu a zdrojů příjmů ruské ekonomiky“.

Kirby na tiskové konferenci uvedl, že Washington nezná příčinu smrti Navalného, ale ať už je jakákoliv, viníka je třeba hledat v Kremlu. „Zodpovědný je Putin,“ řekl mluvčí.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme