Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace pomáhá státní kase. Vláda díky ní vybírá výrazně víc na DPH

Ministři české vlády Vít Rakušan, Zbyněk Stanjura a premiér Petr Fiala (zleva)
ČTK
 ČTK

Za prvních 11 měsíců letošního roku stát na DPH vybral 487,7 miliardy korun. Přitom ještě před deseti lety se mu podařilo za celý rok získat z této daně pouhých 278 miliard korun.

Reklama

Příjmy státu z daně z přidané hodnoty (DPH) v posledních letech rostou, výjimkou byl pouze rok 2020 ovlivněný pandemií covidu-19. Zatímco v roce 2012 bylo celostátní inkaso 278,1 miliardy korun, loni stát na DPH vybral 463,3 miliardy korun a za prvních 11 měsíců letošního roku 487,7 miliardy korun. Vyplývá to z informací Finanční správy. V České republice byla daň z přidané hodnoty zavedena před 30 lety. Do 31. prosince 1992 se na zboží uplatňovala daň z obratu.

Z dlouhodobého pohledu přispívá zvýšení inkasa DPH hospodářský růst, letos se podle ministerstva financí navíc projevuje i vysoká inflace. Meziroční pokles inkasa HDP byl pouze v letech 2009, kdy ho způsobila hospodářská recese, a v roce 2020. Tehdy inkaso ovlivnila pandemie koronaviru, kdy se snížila ekonomická výkonnost a zároveň stát v rámci protipandemických opatření snížil nebo odpustil DPH na vybrané zboží a služby.

Premiér Petr Fiala (druhý zprava) a ekonomičtí ministři nesklízejí jen pochvaly.

Dalibor Martínek: Venku huj, doma fuj. Vláda letos nechala Čechy napospas

Je třeba říct, že vláda má vládnout. I kdyby vydala sebebláznivější nařízení, třeba drakonicky zvýšila daně, výsledkem bude, že se o ní bude vědět. Lidé budou vnímat, že mají vládu, která vládne, někam směřuje. Ať už je to kamkoliv.

Přečíst článek

DPH představuje pro stát dominantní daňový příjem. Letos od ledna do listopadu se její inkaso dosáhlo 487,7 miliardy korun, tedy 46,6 procenta objemu všech vybraných daní.

Inflace pomáhá i obcím a krajům

DPH patří v ČR mezi takzvané sdílené daně, jejichž výnosy putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů. V letošním roce získá 64,38 procenta vybrané DPH státní rozpočet, 25,84 procenta připadá na obce a 9,78 procenta na kraje.

Základní sazba DPH v Česku je nyní 21 procent, na této úrovni je od roku 2013. Při zavedení daně z přidané hodnoty byla základní sazba 23 procent, postupně se snížila na 19 procent, než vlády začaly v roce 2010 s jejím opětovným zvyšováním. V mezinárodním srovnání se základní sazba pohybuje na průměru Evropské unie.

Elon Musk urovnal spory s Applem

Osobnosti roku 2022: Musk, Kellnerová i nový guvernér Michl

Kdo jsou osobnosti roku 2022? Redakce byznysového portálu newstream.cz sestavila seznam klíčových osobností, které letos pohnuly dějinami, čeřily vody a měnily naše životy. Zdaleka ne všechny tak činily v pozitivním slova smyslu. Zde je jedenáctka politiků, byznysmenů i zástupců zábavního průmyslu, kteří zanechali v kronice roku 2022 výrazné stopy. V průběhu celého týdne budeme postupně zveřejňovat profily jednotlivých figur.

Přečíst článek

Přesnou výši sazeb DPH Evropská unie nestanovuje. Platí ale obecné pravidlo, že základní sazba nesmí být nižší než 15 procent a snížené sazby na vybrané zboží a služby nesmí být nižší než pět procent. Státy přitom mohou využít nanejvýš dvě snížené sazby. V Česku jsou snížené sazby 15 a deset procent, což je v evropském srovnání nadprůměrné.

V některých zemích EU se na některé zboží a služby uplatňuje i nižší sazba než pět procent. Tuto výjimku mají státy, které takovou sazbu DPH využívaly už před rokem 1991 a původně se předpokládalo, že budou postupně rušeny. Dosud je využívají Francie, Lucembursko, Itálie, Španělsko a Irsko. Jedinou zemí EU, která uplatňuje pouze základní sazbu DPH, je Dánsko, kde tato sazba činí 25 procent.

Byty na prodej

Ceny bytů i domů budou nadále klesat. Přichází doba příležitostí, míní experti

Na realitním trhu se v příštím roce očekává pokračující pokles nákupů bytů, prodej chat i další nárůst poptávky po nájemním bydlení. Podle zástupců realitních firem v druhé polovině roku 2023 klesnou úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Zájem o nemovitosti by měl poté opět vzrůst.

Přečíst článek

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Dobré zprávy Jozefa Síkely: Zásobníky plynu se opět plní

Teplé počasí i snaha šetřit se vyplácejí. Zásoby plynu v českých zásobnících rostou i v průběhu topné sezony, uvedl ministr průmyslu a obchodu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanislav Šulc: Vláda protlačila nenáviděný balíček. Určitě přinese zdražení i růst daní. A snad i úspory

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS)

Přehledně: Bitva o vládní balíček startuje. Co Fiala navrhuje? Co chce opozice?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme