Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala: Podpoříme embargo na ruskou ropu, ale chceme až tříletý odklad

Petr Fiala, premiér republiky
ČTK
 ČTK

Česko je připraveno podpořit zákaz dovozu ruské ropy do EU, pokud bude mít odklad do té doby, než bude navýšena kapacita ropovodů, které mohou do ČR ropu dopravit. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

 Česká vláda se snaží dosáhnout odkladu embarga na ruskou ropu na dva, případně tři roky. Pak bude připravena podpořit šestý evropský sankční balíček.

„Aby se Evropa zbavila energetické závislosti na Rusku, potřebujeme k tomu solidaritu evropských zemí,“ uvedl ministerský předseda.

Evropská komise (EK) navrhuje mimo jiné do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do EU. Aby sankce vstoupily v platnost, musí je jednomyslně schválit členské země.

Podobný postoj jako ČR má Slovensko. Podle ministra hospodářství Richarda Sulíka země souhlasí se zákazem dovozu ruské ropy do EU, žádá ale tříleté přechodné období.

ropovod Družba, ilustrační foto

Návrh nových sankcí EU proti Rusku počítá s ropným embargem. Slovensko a Maďarsko mají mít výjimku

Evropská komise navrhuje do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do Evropské unie. Oznámila to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Návrh obsahuje vyjma ropného embarga i postihy pro další ruské banky.

Přečíst článek

„Souhlasíme se sankcemi, ale budeme potřebovat přechodné období. Partneři s přechodným obdobím souhlasí, ještě diskutujeme o délce,“ uvedl Sulík. Maďarsko chce podle něj trvalou výjimku na dovoz ropy z Ruska.

Při snižování závislosti Slovenska na dovozu ruské ropy bude podle Sulíka potřeba posílit kapacitu ropovodu Adria, který vede z Chorvatska přes Maďarsko na Slovensko, a také uskutečnit potřebné práce na slovenské ropovodní síti s odhadovanými náklady 160 milionů eur (3,9 miliardy korun).

Evropská komise podle dnešního oznámení své šéfky Ursuly von der Leyenové navrhuje do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do EU. 

Ropovod Družba

Lukáš Kovanda: Česko nemá za ruskou ropu náhradu. Trpět budou řidiči i průmysl

Česko se odstřihne od ruské ropy asi ještě letos, přitom nemá náhradu. Problémy mohou nastat v podobě citelného zdražení pohonných hmot, ale i ohrožení dodávek okenních rámů, palubních desek či obalů na potraviny.

Přečíst článek

Reklama

Související

EK chce utišit bouřící se farmáře. Navrhuje omezit dovoz některých zemědělských produktů z Ukrajiny

Přečíst článek
Mero se dohodlo s akcionáři konsorcia TAL na projektu rozšíření ropovodu

Odpoutávání od Ruska. Mero se dohodlo s akcionáři konsorcia TAL na rozšíření ropovodu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme