Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dohoda Británie s EU je na spadnutí. Sunak a Leyenová dnes proberou změny v severoirském protokolu

Dohoda Británie s EU je na spadnutí. Sunak a Leyenová dnes proberou změny v severoirském protokolu
ČTK
 ČTK

Britský premiér Rishi Sunak a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová budou mít dnes společnou tiskovou konferenci, pokud se dohodnou na posledních detailech úpravy severoirského protokolu. Úřad britského premiéra podle agentury Reuters v neděli pozdě večer potvrdil, že se spolu setkají „v pozdní době oběda”. Sunak má rovněž mít prohlášení k parlamentu a také svolat jednání kabinetu.

Reklama

Podle agentury AP se očekává, že Sunak a von der Leyenová na pondělním osobním setkání dospějí k dohodě o řešení sporu o postbrexitových pravidlech obchodu.

V neděli britská média uvedla, že Británie nejspíš už brzy oznámí, že se jí podařilo dohodnout se s EU na změně pravidel obchodu v Severním Irsku, která obsahuje dohoda o brexitu. Britský vicepremiér Dominic Raab řekl, že dohoda je otázkou dní, nikoli týdnů. Nyní mnohé nasvědčuje tomu, že oznámena bude už dnes.

Londýn a EU v nedělním společném prohlášení potvrdily, že předsedkyně Evropské komise se dnes vydá do Británie, aby lídři mohlo pracovat na „společných praktických řešeních řady složitých výzev kolem protokolu o Irsku a Severním Irsku”.

Pondělní program, který oznámil Sunakův úřad, podle AP ukazuje, že dohoda je prakticky hotová. Po „konečných rozhovorech” mezi Sunakem a von der Leyenovou bude zasedat britský kabinet a v případě dohody pak bude následovat společná tisková konference ministerského předsedy a šéfky EK a prohlášení Sunaka v Dolní sněmovně.

Britský premiér Sunak tři roky bez EU interpretuje jako příležitost.

Chmurný obraz, brexit stojí Velkou Británii 100 miliard liber ročně

Před třemi lety opustila Velká Británie společný trh Evropské unie (EU) a teď přišel účet: ekonomové spočítali, že Spojené království tratí 100 miliard liber ročně (2,7 bilionu korun), přičemž dopady zahrnují vše od obchodních investic až po nedostatek pracovních sil, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Severoirské bezvládí

Premiér chce zajistit, aby dohoda vyřešila praktické problémy a volné obchodní toky uvnitř Spojeného království, aby zabezpečila místo Severního Irska ve Spojeném království a „aby navrátila suverenitu lidu Severního Irska”, stojí v prohlášení úřadu britského premiéra.

Takzvaný severoirský protokol dojednal v roce 2020 tehdejší premiér Boris Johnson jako součást dohody o vystoupení Británie z EU. Toto ujednání upravuje celní a obchodní pravidla v Severním Irsku tak, aby bylo možné zachovat otevřenou hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která je součástí EU.

Na základě tohoto ujednání musí Severní Irsko dodržovat i po brexitu některá pravidla unijního jednotného trhu a při přepravě zboží z Walesu, Anglie a Skotska do Severního Irska se musí provádět celní kontroly. Toto uspořádání ale dlouhodobě odmítají severoirští unionisté, kteří kvůli tomu v posledních měsících bojkotují vznik regionální vlády.

analytik Saxo Bank Steen Jakobsen

Globalizace skončila, říká analytik Saxo Bank Steen Jakobsen

Hlavní analytik Saxo Bank Steen Jakobsen upozorňuje, že svět míří k větší deglobalizaci. „Stačí se podívat na Čínu a Spojené státy. Tyto země se snaží stát nezávislé na zbytku světa,“ říká. Západ by měl také zapomenout, že obchodováním s nějakou zemí v ní vybuduje demokracii. „Většina zemí na světě je nedemokratických a lidem je to tam jedno,“ říká pro Newstream Jakobsen.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nová první ministryně Severního Irska Michelle O’Neillová

Karel Pučelík: Severní Irsko poprvé vede republikánská vlastenka. Podaří se jí smířit staré nepřátele?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme