Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vyhráli jsme v roce 1945, vyhrajeme i nyní, prohlásil Zelenskyj ke Dni vítězství. Putin obhajoval invazi

Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny
ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že země zvítězí nad Ruskem, jeho ruský protějšek stále trvá na tom, že invaze na Ukrajinu odsuzovaná většinou civilizovaného světa bylo správné rozhodnutí. Oba se tak vyjádřili dnes, v Den vítězství nad nacismem v roce 1945, který se v bývalých státech Sovětského svazu slaví o den později než v západních zemích. Putin opět zkresluje historii, potvrdila se nutnost jednoty Západu vůči agresorovi, uvedl v reakci český premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

Ukrajina bojuje za nové vítězství a válku s Ruskem vyhraje, řekl v Kyjevě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti oslav vítězství nad nacistickým Německem ve druhé světové válce. Ukrajince v poselství ale také upozornil, že cesta k porážce Ruska bude obtížná.

Moskva se připravuje na oslavy konce 2. světové války.

Moskva slaví konec 2. světové války. Naznačí Putin, jak se bude vyvíjet invaze na Ukrajinu?

Ruský prezident Vladimir Putin v Moskvě přednese u příležitosti 77. výročí porážky nacistického Německa projev, který bude ve světě ostře sledován s ohledem na další vývoj války na Ukrajině. Přes ekonomické dopady na zemi za ním Rusové stojí a jeho preference stále stoupají.

Přečíst článek

„Vyhráli jsme tehdy, vyhrajeme i teď," řekl podle agentury Unian Zelenskyj v projevu. Ukrajina čelí od 24. února ruské ozbrojené agresi, ruská armáda se nyní snaží postupovat především na východě země. Zelenskyj popřál ke dni vítězství Ukrajincům ve videu zveřejněném na telegramu, na kterém prochází hlavní kyjevskou třídou. Ulice je až na barikády prázdná.

„Bojujeme za svobodu našich dětí, a proto vyhrajeme. Nikdy nezapomeneme na naše předky bojující ve druhé světové válce, která si vyžádala životy více než osmi milionů Ukrajinců. A velmi brzy bude Ukrajina slavit dva Dny vítězství," řekl Zelenskyj s tím, že slavnostní průvod brzy projde i středem Kyjeva.

Laboratoř

Amerika přetahuje ruské vědce. Dlouze přemlouvat je nemusí

Spojené státy připravují kampaň, aby nalákaly ruské vědce a technické odborníky na práci do Spojených států. Spousta expertů však z Ruska odchází už nyní. 

Přečíst článek

Výročí vítězství Sovětského svazu ve druhé světové válce si dnes připomíná při přehlídce v Moskvě a za přítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina i Rusko. Kreml dříve odmítl úvahy, že by oslavy byly nevhodné vzhledem k pokračující ruské válce proti Ukrajině.

Putin v projevu na přehlídce k výročí konce druhé světové války v Moskvě prohlásil, že obrana vlasti je nejposvátnější povinností – a za vlast nyní podle něj bojují ruská vojska v Donbasu. Ruskou invazi na Ukrajinu označil za jediné správné rozhodnutí a za reakci na postup západních zemí.

Hrozí nedostatek materiálu pro výrobu toaletního papíru

Osmdesátky. Už zase nebude toaleťák. A zase za to může Rusko

Kvůli válce na Ukrajině i sankcím hrozí nedostatek buničiny, ze které se vyrábí řada základního zboží, jako je toaletní papír, jednorázové pleny nebo papírové kapesníky. Šokující informaci přinesl Walter Schalka, šéf společnosti Suzano patřící k největším výrobcům buničiny na světě.

Přečíst článek

Rusko vždy usilovalo o vytvoření systému rovnoprávné bezpečnosti, Západ ale nevyslyšel ruské návrhy, a to svědčí o tom, že ve skutečnosti měli jiné plány, prohlásil Putin. Tvrdil také, že Kyjev chystal další kárnou operaci proti proruským separatistům na východě Ukrajiny, nezávislost jejichž území Moskva uznala těsně před začátkem vpádu na Ukrajinu.

NATO podle Putinova dnešního tvrzení začalo aktivně připravovat území u ruských hranic a rozvíjet tam vojenskou infrastrukturu. U hranic země vznikla bezprostřední hrozba, chystal se útok, a to i na anektovaný Krym, prohlásil ruský prezident.

Rusko proto podle Putina na svou obranu proti agresi zasadilo preventivní úder. „Bylo to vynucené, včasné a jedině správné řešení," zdůraznil.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Unie chce uvalit sankce na přítelkyni Putina. Šéfka mediálního holdingu pobývá ve Švýcarsku

Na sankčním seznamu Evropské unie se s největší pravděpodobností ocitne i někdejší ruská gymnastka Alina Kabaevová. Předsedkyně správní rady mediální skupiny National Media Group je totiž údajně velmi blízko Vladimiru Putinovi, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Putin pokračuje v účelovém zkreslování historie, které má ospravedlnit ničím nevyprovokovanou agresi Ruska na Ukrajině, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) k Putinově projevu na moskevské přehlídce k výročí konce druhé světové války. Projev podle něj potvrdil důležitost jednotného a razantního postupu Západu proti agresorovi.

„Vladimir Putin v projevu navázal na nepravdivé informace a účelové zkreslování historie i současnosti, kterými se ruská propaganda snaží ospravedlnit ničím nevyprovokovanou agresi Ruska na Ukrajině. Nemá smysl se ohrazovat proti každé jednotlivé lži, která v Moskvě zazněla, projev ale potvrdil důležitost jednotného a razantního postupu Západu proti agresorovi," uvedl Fiala.

 

Rusko na Putinův rozkaz napadlo Ukrajinu 24. února, čímž rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Válka, v níž ruské síly nejsou dosud příliš úspěšné, si podle odhadů už vyžádala desítky tisíc mrtvých, včetně vysokého počtu ukrajinských civilistů.

Kyjev a Západ obviňují ruská vojska z válečných zločinů. Moskva to přes množství důkazů popírá a tvrdí, že neútočí na civilní cíle. Západní země, včetně USA a států Evropské unie, na Rusko uvalily tvrdé hospodářské sankce a stupňují svou vojenskou a další pomoc Ukrajině.

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.

Politolog: Rusové bojují o zachování diktatury, Putin o sebe. A válka potrvá ještě měsíce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme