Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další údery na jemenské povstalce. USA a Británie cílily na muniční sklady

Americké a britské síly společně zaútočily na stanoviště jemenských povstalců
ČTK
 ČTK

Americké a britské síly zaútočily na několik stanovišť jemenských povstalců, včetně cílů v blízkosti letiště u jemenské metropole Saná, uvedlo britské ministerstvo obrany.

Reklama

Pentagon oznámil, že cílem byly podzemní sklady, munice a další vojenské pozice. Jde o další z řady odvetných úderů, jimiž Spojené státy spolu s Británií reagují na útoky šíitských rebelů podporovaných Íránem na lodní dopravu v Rudém moři, uvedla agentura AP.

Vojenskou akci Británie a Spojených států podle společného prohlášení v útoku podpořily Austrálie, Bahrajn, Kanada a Nizozemsko. „Cílem těchto přesných úderů je narušit a oslabit schopnosti Húsíů ohrožovat globální obchod a životy nevinných námořníků,“ citovala agentura Reuters z prohlášení.

Jarní kolekce v ohrožení. Útoky v Rudém moři zpozdí dodávky zboží z Asie

Prodejci módy se potýkají se zpožděním dodávek z Asie kvůli útokům Íránem podporovaných jemenských povstalců Húsíů na mezinárodní kontejnerové lodě. Aby se vyhnuli nebezpečí v Rudém moři, přesměrovali lodní giganti jako Maersk, MSC a CMA CGM plavidla na trasu kolem afrického mysu Dobré naděje. Jarní kolekce tak nemusejí být včas u zákazníků a zvýšené náklady na dopravu mohou opět tlačit ceny zboží vzhůru.

Přečíst článek

Američtí a britští představitelé hovořící pod podmínkou anonymity předtím uvedli, že síly obou zemí zlikvidovaly sklady munice a odpalovací zařízení. Použily k tomu střely s plochou dráhou letu Tomahawk odpalované z válečných lodí a ponorek a stíhačky. Útoky zasáhly cíle v jemenské metropoli Saná a několika dalších provincií, napsala agentura Reuters s odkazem na povstalecká média.

Britské a americké síly společně na pozice rebelů zaútočily podle AP naposledy před deseti dny, kdy zasáhly více než 60 cílů na 28 místech. Jednalo se o první americkou vojenskou reakci na útoky povstaleckých Húsíů v Rudém moři, které cílí na obchodní lodě.

Robert Fico: Členství Ukrajiny v NATO by byl základ pro třetí světovou válku

Fico: Členství Ukrajiny v NATO budu vetovat. Nechci třetí světovou válku

Slovenský premiér Robert Fico v rozhlasovém rozhovoru Ukrajinu označil za zkorumpovanou zemi, ve které se ztrácí západní pomoc, a jako nereálné odmítl snahy Kyjeva osvobodit území okupovaná Ruskem. Deník Ukrajinska pravda výroky komentoval jako „skandální“. „Stydím se za takového premiéra,“ řekl předák slovenské opozice Michal Šimečka.

Přečíst článek

Povstalci, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, od listopadu útočí na komerční plavidla v oblasti. Tvrdí, že útoky, v nichž jsou odhodláni pokračovat, jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a na podporu některých zemí izraelské vládě.

Válka v Pásmu Gazy je odvetou Izraele za teroristický útok radikálního hnutí Hamás ze 7. října, při němž palestinští radikálové zabili na 1200 lidí. Izraelská ofenziva si podle tamních úřadů ovládaných Hamásem vyžádala přes 25 tisíc mrtvých Palestinců.

Reklama

Související

Krize v Rudém moři přinese růst cen energií

Sny o nízké inflaci vezmou brzy za své. Krize v Rudém moři zase zvedne ceny energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme