Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fico: Členství Ukrajiny v NATO budu vetovat. Nechci třetí světovou válku

Robert Fico: Členství Ukrajiny v NATO by byl základ pro třetí světovou válku
Profimedia
 ČTK

Slovenský premiér Robert Fico v rozhlasovém rozhovoru Ukrajinu označil za zkorumpovanou zemi, ve které se ztrácí západní pomoc, a jako nereálné odmítl snahy Kyjeva osvobodit území okupovaná Ruskem. Deník Ukrajinska pravda výroky komentoval jako „skandální“. „Stydím se za takového premiéra,“ řekl předák slovenské opozice Michal Šimečka.

Reklama

Slovenský premiér Robert Fico se příští týden chystá na Ukrajinu, kde má svému ukrajinskému protějšku Denysu Šmyhalovi předat v Užhorodu seznam humanitární pomoci, kterou je Slovensko ochotné Ukrajincům poskytnout. „Jdu (na jednání se Šmyhalem) s humanitární pomocí. Potvrdím, že žádné zbraně nedostane pokud jde o slovenskou armádu a státní zásoby, a řeknu mu, že jsou věci, na které máme úplně, ale úplně jiný názor,“ prohlásil Fico v rozhlasovém rozhovoru.

„Pokud jde o vstup do EU, my je respektujeme, ale musí splnit podmínky, a ne že politicky vstoupí do unie země, která absolutně neplní žádné požadavky. Řeknu mu, že jsem proti členství Ukrajiny v NATO, že ho budu vetovat a blokovat, protože to je základ pro třetí světovou válku a nic jiné,“ řekl slovenský premiér.

V zajetí propagandy

Podle svých slov je zvědavý na ukrajinskou představu řešení konfliktu s Ruskem, protože on sám řešení nevidí. Napadení Ukrajiny označil Fico za porušení mezinárodního práva, protože nelze jen tak použít vojenskou sílu bez mandátu Rady bezpečnosti OSN, a současně vybídl k hledání cesty, „jak válku ukončit, a ne jak ji dále prohlubovat“.

Fico je přesvědčen, že je nutné Ukrajině říci, že je jednou z nejzkorumpovanějších zemí na světě a nikdo neví, kolik z poskytované západní pomoci se ztratí někde v polovině cesty. A to je Ukrajina podle Ficova názoru od roku 2014 „pod totální kontrolou a vlivem Spojených států“. „Ukrajina není suverénní, samostatná země, Ukrajina je pod absolutním vlivem Spojených států amerických - a v tomto dělá EU obrovskou chybu, že si nechce nechat suverénní pohled na Ukrajinu a souhlasí jen s tím, co říkají USA,“ poznamenal.

Ruský útok na Kyjev

Útok na Kyjev vyšel Rusko draho. Za rakety a střely utratilo 14 miliard, odhadl Forbes

Rusko za úterní vzdušné útoky na Ukrajinu utratilo zhruba 620 milionů dolarů (asi 14 miliard korun), odhadl časopis Forbes. Vychází přitom z informací zveřejněných velením ukrajinských sil ohledně raket a střel, kterými Rusové útočili, a z vlastních odhadů cen těchto prostředků. Podle Kyjeva Rusko na Ukrajinu vyslalo 99 raket různých typů a desítky bezpilotních strojů.

Přečíst článek

Válka podle slovenského premiéra musí skončit kompromisem, který bude „velmi bolestivý pro obě strany“. „Co (Ukrajinci) čekají? Že Rusové odejdou z Donbasu a Luhanska, anebo že odejdou z Krymu? Vždyť je to nereálné,“ prohlásil. Vojensky podle něj konflikt nelze vyřešit a jeho prodlužováním bude sílit postavení Ruska.

Fico se podle slovenských médií setká se Šmyhalem ve středu.

Šimečka: Stydím se za svého premiéra

Deník Ukrajinska pravda označil Ficovy výroky za „skandální“ a upozornil, že i dříve slovenský premiér jen opakoval tvrzení ruské propagandy, že válka Ruska proti Ukrajině „nemá vojenské řešení“ a že Západ „zakázal“ Kyjevu uzavřít příměří s Ruskem po vpádu ruských vojsk, protože doufal, že mu Ukrajina - po poskytnutí západních miliard a zbraní - naservíruje zraněného ruského medvěda na talíři.

Předseda opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka podle webu DenníkN označil Ficovy výroky o Ukrajině za bezcitné a vulgární. Ficovi podle vůdce opozičního předáka chybí základní lidská empatie a geopolitický kompas. „Stydím se za takového premiéra,“ prohlásil Šimečka.

„Lidé, přesně takoví jako my, hned za našimi hranicemi, už dva roky čelí neskutečnému utrpení. Vraždění, znásilňování, vypalování celých měst. Vše jen proto, že jako suverénní země zatoužili žít v Evropské unii. A jediné, na co se tváří v tvář takovému utrpení, které klidně mohlo postihnout Slovensko, kdyby dějiny kráčely jen trochu jinak, zmůže čtyřnásobný premiér Fico, jsou cynické řeči,“ uvedl Šimečka. Na Ukrajině se podle něj bojuje i za Slovensko, ale Fica už zájmy vlastní země „zjevně vůbec nezajímají, jde mu jen o politické přežití, beztrestnost a pomstu“.

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko chystá na Ukrajině rozsáhlou ofenzivu. Putinovým cílem je ovládnutí země

Rusko pravděpodobně plánuje v letošním roce rozsáhlou ofenzivu, během níž se pokusí ovládnout čtyři ukrajinské regiony, které už dříve označilo za svoji součást, napsal dnes britský list Financial Times.

Přečíst článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Válka se přesune na Krym, čeká nás bitva o Černé moře

Těžiště války na Ukrajině bude v nadcházejícím roce Krymský poloostrov a s ním související bitva o Černé moře, uvedl v rozhovoru s časopisem The Economist ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pro Ukrajinu je podle něj zásadní snížit počet ruských útoků z tohoto směru. Odmítl, že by Rusko momentálně vítězilo, a vyzval spojence k pokračování pomoci.

Přečíst článek

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal

Ukrajina má problémy s udržením finanční stability. Žádá o rychlé financování

Ukrajina požádala mezinárodní dárce o urychlené poskytnutí financování, uvedl podle agentury Bloomberg ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Podle něj má Ruskem napadená země problémy plnit rozpočtové priority.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a slovenský premiér Robert Fico

Fico jednal s ukrajinským premiérem Šmyhalem. Vyslovil se pro územní celistvost země a slíbil pomoc

Přečíst článek
Vítězství Fica ukazuje na únavu z války v regionu, ne obrat v politice

Ficovo vítězství jako obrat v politice? Nikoliv. Jde o únavu z války ve středoevropském regionu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme