Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko má dostat odklad z embarga na ruskou ropu do konce roku 2024

ropovod Družba, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Evropská komise navrhla pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024, pro Maďarsko a Slovensko pak až do konce stejného roku. S odkazem na diplomatický zdroj to uvedla agentura Reuters.

Reklama

Upravený návrh nových sankcí proti Rusku, který obecně počítá s ukončením dovozu ruské ropy na konci letošního roku, začali dnes ráno projednávat velvyslanci členských zemí Evropské unie.

Ve snaze přesvědčit státy váhající s jeho podporou přišla podle zmíněného zdroje Reuters unijní exekutiva s několika dalšími ústupky včetně podpory investic do nové ropné infrastruktury.

Petr Fiala, premiér republiky

Fiala: Podpoříme embargo na ruskou ropu, ale chceme až tříletý odklad

Česko je připraveno podpořit zákaz dovozu ruské ropy do EU, pokud bude mít odklad do té doby, než bude navýšena kapacita ropovodů, které mohou do ČR ropu dopravit. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Komise ve středu v rámci šestého balíku sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu navrhla do konce roku zcela ukončit dovoz ropy z Ruska. Návrh původně počítal s roční výjimkou pro Maďarsko a Slovensko, které jsou na klíčové energetické surovině z Ruska nejvíce závislé. Budapešť i Bratislava však návrh odmítly podpořit s požadavkem výrazně delšího přechodného období. Čas na zajištění dostatečných zásob proudících Transalpinským ropovodem TAL z jihu Evropy si vyžádala i česká vláda.

Dnešní návrh jí tak podle Reuters dává čas do června 2024. Pokud by se podařilo kapacitu ropovodu navýšit dříve, má pro Česko začít platit embargo již před zmíněným datem. Návrh nyní počítá také s evropskou podporou investic do nové infrastruktury či zmírněním hospodářského dopadu embarga.

Úpravy se týkají i plánovaného zákazu přepravy ruské ropy tankery ze zemí EU, s nímž mělo problémy zejména Řecko. Místo původně navrhovaného měsíčního přechodného období nyní počítá s tříměsíční lhůtou.

Viktor Orbán a část jeho kabinetu

Sankce na ropu? Atomová bomba pro maďarskou ekonomiku, hlásá Orbán

Maďarsko nemůže přijmout návrh Evropské komise (EK) týkající se sankcí na dovoz ruské ropy v jeho současné podobě, oznámil premiér Viktor Orbán. Přijetí návrhu by podle něj totiž znamenalo „atomovou bombu“ svrženou na maďarskou ekonomiku. Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová ve středu představila návrh do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do Evropské unie, v pátek mají o věci v Bruselu jednat diplomaté členských zemí bloku.

Přečíst článek

Rafinérie Kralupy nad Vltavou

Lukáš Kovanda: Česko si vyboxuje výjimku z embarga na ruskou ropu. Je to ekonomická nutnost

Evropská komise navrhuje kompletní odstřižení EU od ruské ropy už během šesti měsíců. Do konce letošního roku by se pak členské země zcela odstřihly také od dovozu ruských ropných produktů, jako je nafta. Výjimku mají mít Slovensko a Maďarsko, jimž Brusel vyhradí čas na odstřižení do konce roku 2024, nikoli tedy jen do konce roku 2023, jak zněl návrh původní. Dnes o tom informuje agentura Bloomberg. Delší lhůtu si nakonec podle téže agentury vyboxuje také Česko, čas bude mít do června 2024. Je to nutnost, alespoň ekonomicky.

Přečíst článek

Reklama

Související

Rafinérie italské společnosti Saras v městě Sarroch na Sardinii.

Přichází embargo EU na ruské ropné produkty. Akcie evropských rafinérií letí vzhůru, cena nafty také

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme