Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Velká čtyřka“ opouští Rusko. Rozloučí se s tisícovkami zaměstnanců

Moskva, mrakodrapy
ČTK
Tereza Zavadilová

Ruské firmy a vláda přijdou o špičkové poradenské, účetní a auditorské služby. Takzvaná velká čtyřka opouští trh a zbavuje se tamních obřích kanceláří, vyplývá z prohlášení firem.

Reklama

Velká čtyřka poradenských firem, tedy EY, KPMG, PwC a Deloitte se nakonec odhodlala k bezprecendentnímu kroku: kvůli konfliktu na Ukrajině opouštějí své ruské kanceláře.  „Vzhledem k eskalaci války na Ukrajině nebude EY nikde na světe poskytovat žádné služby klientům vlastněným či jakkoli spojeným s ruskou vládou, ani subjektům a jednotlivcům, na které byly uvaleny sankce. EY rovněž zahájila kroky k vyčlenění ruské pobočky z globální EY sítě,” tlumočila newstream.cz stanovisko centrály mluvčí české pobočky EY Kristýna Hrubčíková. „Konec činnosti EY v Rusku je pro nás velmi bolestivý, neboť v Rusku působí více než 4700 kolegů, kteří byli součástí naší mezinárodní sítě více než třicet let,” dodala.

ilustrační foto

„Velká čtyřka“ přijde kvůli ruským sankcím o klienty

Čtyři největší poradenské a účetní firmy na světě Deloitte, KPMG, EY a PwC nejspíše přijdou kvůli konfliktu a návazným sankcím o klienty i část byznysu.

Přečíst článek

Tento týden oznámily ukončení činnosti na ruském trhu i další poradenští giganti. „V důsledku invaze ruské vlády na Ukrajinu jsme se rozhodli, že za daných okolností by PwC neměla mít v Rusku členskou firmu, a proto PwC Rusko síť opustí,” uvedla v prohlášení PwC. PwC Russia má asi 3 700 zaměstnanců v 11 městech v Rusku. Mezi klienty PwC Rusko patří největší banka v zemi Sberbank, energetický gigant Gazprom i Centrální banka Ruska, uvedl Financial Times. Sberbank a ruská centrální banka se staly terčem západních sankcí. PwC údajně končí činnost i v Bělorusku.

KPMG v prohlášení také uvedla, že její firmy v Rusku a Bělorusku, které měly více než 4500 zaměstnanců, opustí síť KPMG. Podle Financial Times to proběhne během několika dnů. KPMG uvedla, že ukončení pracovního vztahu s těmito zaměstnanci bylo „neuvěřitelně obtížné“, ale že „toto rozhodnutí není o nich – je to důsledek jednání ruské vlády“.

Podobně se zachová i Deloitte, která uvedla, že oddělí praxi v Rusku a Bělorusku od globální sítě členských firem. „Deloitte již nebude působit v Rusku a Bělorusku. I když víme, že je to správné rozhodnutí, bude mít dopad na přibližně 3000 zaměstnanců, kterým se budeme snažit maximálně pomoci,” uvedla v prohlášení firma. 

Kvůli vojenské agresi na Ukrajině oznámila odchod z ruského trhu řada globálních firem, mezi dalšími Ikea, Volkswagen či Apple. 

IBM, ilustrační foto

Z Ruska odchází IBM. Šest milionů pošle Člověku v tísni

Americká společnost IBM pozastavila veškerou obchodní činnost v Rusku. Firma přispěje částkou 250 tisíc dolarů (asi 5,9 milionu korun) dvěma organizacím pomáhajícím obětem konfliktu - jedním z příjemců uvedené sumy bude i česká organizace Člověk v tísni. Stejnou částku obdrží i Polská humanitární akce (PAH).

Přečíst článek

>>>>>> Vše k válce na Ukrajině a jejích důsledcích čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme