Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Armáda touží po nových náklaďácích, v první fázi jich koupí od Tatry dvě stovky

Ministerstvo obrany 24. srpna 2022 uzavřelo smlouvu na nákup 209 těžkých nákladních terénních automobilů Tatra 815-7 6x6 (na snímku z 5. června 2022) za více než 1,9 miliardy korun.
ČTK
 ČTK

Ministerstvo obrany ve středu uzavřelo smlouvu na nákup 209 vozů Tatra za více než 1,9 miliardy korun. Úřad o tom informoval na svém webu. Se společností Tatra Trucks plánuje ministerstvo v nejbližších dnech podepsat ještě další smlouvu za zhruba 1,2 miliardy korun. Za ně pořídí 80 těžkých nákladních terénních automobilů. Podle ministerstva armáda bude potřebovat kvůli stáří obměnit stovky nákladních automobilů.

Reklama

Smlouvu ve středu za ministerstvo podepsal náměstek pro vyzbrojování Lubor Koudelka a za společnost Tatra Trucks místopředseda představenstva Petr Hendrych a člen představenstva Petr Šimek. Za více než 1,9 miliardy korun bez DPH armáda dostane 209 vozů Tatra 815-7 6x6 ve valníkovém provedení.

„Nové automobily umožní zabezpečit přepravní kapacity důležité pro urgentní potřeby logistické podpory Armády České republiky nejen v době mimořádné bezpečnostní situace na východě Evropy tak, aby byla zajištěna přeprava klíčového vojenského materiálu," uvedl ředitel komunikace ministerstva obrany David Jareš.

Armádní letouny L-159 Alca

Budoucnost armády? Místo L-159 chystá bezpilotní stroje

Bitevníky L-159 Alca by mohly ve výzbroji armády po skončení jejich technické životnosti v budoucnu nahradit bezpilotní prostředky. Uvedl to mluvčí ministerstva obrany Jiří Táborský. Pokud si Česká republika ze Spojených států zakoupí dvě letky nadzvukových letounů F-35, sníží se podle něj počet strojů L-159 o jednu letku.

Přečíst článek

Připomněl, že ministerstvo nakupuje techniku, která je už v armádě zavedena. „V dnešní složité bezpečnostní situaci jde o další důležitý krok k posílení obrany České republiky. Jsem velmi rád, že se nám podařilo dojednat smlouvu právě s českým výrobcem," uvedl Koudelka.

Ještě letos kopřivnická tatrovka dodá 200 kusů automobilů, zbylých devět do armádních skladů přijede počátkem příštího roku. Do budoucna bude nutné podle ministerstva z celkového počtu 928 těchto vozidel, které jsou v provozu, kvůli stáří vyměnit dalších 640.

Další na řadu přijdou nákladní terénní vozy

Ministerstvo chce od Tatra Trucks koupit i další její vozy. V nejbližších dnech chce úřad uzavřít kontrakt na roky 2023 a 2024 za více než 1,2 miliardy korun bez DPH. Dostane za ně 80 těžkých nákladních terénních automobilů typu T-815-7 8x8, takzvaný hákový nakladač pro přepravu a manipulaci s kontejnery ISO 1C.

F-35 Lightning

Česko chce nahradit gripeny americkými stroji F-35 Lightning. Má jít o vůbec nejdražší armádní nákup

České vojenské letectvo by mělo být v budoucnu vyzbrojeno americkými bojovými letouny F-35 Lightning. Ministerstvo obrany zahájí s USA jednání o jejich pořízení, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Obrana chce pořídit 24 těchto strojů, nahradit by měly švédské gripeny.

Přečíst článek

Podle Jareše je současný stav této kategorie v české armádě značně poddimenzovaný. „Z celkového počtu 504 vozidel v provozu je nutné doplnit alespoň 200, přičemž pro urgentní potřebu je identifikováno jako minimum právě 80 kusů," poznamenal.

Ministerstvo podle svého vyjádření pro uzavření obou zakázek využilo urgentní způsob zadání, který je podle zákona o veřejných zakázkách využitelný v případě válečných krizí a podobných mimořádných život ohrožujících situací.

Gripen české armády

Vláda zvýší rozpočet rezortu obrany o 1,4 miliardy korun, uvedl Fiala

Premiér Petr Fiala podpoří žádost ministryně obrany Jany Černochové (oba ODS) o zvýšení rozpočtu obrany o 1,4 miliardy korun, „Je to první konkrétní krok v rámci našeho záměru zvýšit investice do obrany o 48 miliard v příštích třech letech,“ uvedl Fiala. Doplnil, že do obranyschopnosti Česka musí jeho kabinet investovat více než předchozí vlády a že je to i součástí jeho programového prohlášení. Černochová požádala o zvýšení rozpočtu na urgentní nákupy vojenského vybavení tento týden ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS).

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme