Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

VIDEO: Inspektoři památek zasahují. Jak vypadá obnova unikátního mlýnu na Karlovarsku

Stanislav Šulc
sta

Vrátit ztracený lesk ruinám se snaží řada lidí po celém Česku. Romantici, snílci a srdcaři kupují nemovitosti, jejichž krásu vidí jen oni a pak se jí snaží obnovit i pro ostatní. Často velmi nákladně a za využití vlastních talentů. Sedm příběhů těchto lidí a jejich snů vypráví seriál filmařky Zory Cejnkové Inspektoři památek zasahují, který uvádí portál newstream.cz.

Reklama

První epizoda seriálu zachycuje snahy Jaroslava Gabriela, který rekonstruuje mlýn ve Stráži na Karlovarsku.

„Historie mlýna ve Stráži je velmi dlouhá. Zatím jsem se dostal k roku 1590 od kterého roku známe všechny vlastníky až do dnešního dne. Mlýn Stráž tak patří k nejstarším v regionu. O jeho stáří svědčí i to, že má číslo popisné 1. Původně stál mlýn o pár metrů níže a byla to dřevěná stavba. Současná zděná stavba vznikla okolo roku 1850 a zachovala se v celkem neporušené podobě. V třicátých letech došlo k velkorysé přestavbě, kdy mletí s pomocí mlýnských kol a mlecích kamenů bylo nahrazeno moderním uměleckým mlýnem s turbínou a mlecími stolicemi. Mlýn Stráž se tak stal nejmodernějším v širokém okolí,“ vypráví Gabriel.

Zajímají vás rekonstrukce a modernizace nemovitostí? Sledujte Realitní Club

„Součástí mlýna je i moderní pekárna s přípravnou těsta a pekárnou. Ve mlýně se mlelo a peklo až do padesátých let minulého století. Od té doby mlýn stojí a zařízení chátrá. Naštěstí však nebylo železo odvezeno do sběru a většinu zařízení snad bude možno rekonstruovat,“ dodává majitel.

Reklama

Jak se Jaroslavu Gabrielovi daří opravovat významnou budovu? Podívejte se na první epizodu seriálu Zory Cejnkové Inspektoři památek zasahují.

Elizabeth Kopecká
video

Plán B je nejintimnější, co jsem kdy zazpívala, říká Elizabeth Kopecká

Moderátorka a modelka Eva Čerešňáková v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. Tentokrát ve studiu přivítala zpěvačku Elizabeth Kopeckou.

Přečíst článek

Houslista Pavel Šporcl
video

Pavel Šporcl: Vrcholová hudba je jako vrcholový sport. Bez vytrvalosti a vášně to nejde

Houslista, který dokáže svou hrou přeměnit i největší hudební skeptiky na fandící diváky. A to včetně těch, kteří se obvykle při zvuku houslí cítí jako ryby na suchu. To je hudební virtuos Pavel Šporcl. Dokázal pro klasickou hudbu nadchnout stovky mladých lidí. Ti by se o tomto žánru jinak třeba nikdy nedozvěděli.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zámek Luka nad Jihlavou

Zájem o koupi zámků v Česku roste. I když stojí desítky až stovky milionů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme