Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FreshStart: Při jednání je nejdůležitější poslední dojem, ten přetrvá, tvrdí profesionální vyjednavač Radim Pařík

Adéla Mrzílková

„Vyjednávání není žádná pocitová magie u táborového ohně, ale opravdový hard skill,“ říká profesionální vyjednavač a prezident Asociace vyjednavačů Radim Pařík. V rozhovoru se s námi podělil o několik užitečných rad, které se hodí nejen do byznysu, ale i do každodenního života.

Reklama

Jak vystupovat při vyjednávání?

Lidé mají představu, že ve vyjednávání musí působit seriózně, nebo že dokonce musí mít poker face. Opak je ale pravdou. Přehnaná serióznost v protistraně nevzbuzuje žádnou důvěru. A o tu nám přece jde. Ve vyjednávání potřebujeme najít společnou řeč. Proto se snažíme být co nejpřátelštější a nejmilejší. Protože čím milejší a přátelštější jsi, tím více získáš.

Druhým častým omylem je, že nejdůležitější je první dojem. První dojem je samozřejmě důležitý, ale i špatný první dojem lze během vyjednávání napravit. Opravdu zásadní je však poslední dojem, který už z hlavy člověka nevymažete. Ne náhodou se dobří manažeři či obchodníci snaží poslední dojem maximálně vylepšit

video

FreshStart: Učí Čechy, že kus umění nemusí stát stovky tisíc. A plakát z Ikea to rozhodně není

Díky společnosti 100ks, za níž stojí Jakub Svoboda, si na zeď může pověsit umělecké dílo prakticky kdokoliv. A žít jako v galerii. K podnikání Jakuba dovedla snaha zútulnit svůj byt. „Uvědomil jsem si, že jsem už opravdu hodně dospělý na to, abych měl doma prázdné stěny," říká v dalším dílu seriálu FreshStart. Chtěl dostat do svého života kus současného umění, ale zároveň na tom finančně nekrvácet. A tak se zrodil nápad na digitální tisk děl lokálních tvůrců současnosti. Ve spolupráci s kurátory v 100ks vybírají umělce, jejichž díla poté tisknou, jak již sám název vypovídá, stokrát. 

Přečíst článek

Jak ty sám ses naučil prezentovat a vystupovat?

Poté, co jsem pohořel při prezentaci před lidmi, jsem velmi intenzivně začal hledat kurzy rétoriky, prezentování a ovlivňování. Brzy jsem ale zjistil, že chodit na školení rétoriky je stejně užitečné, jako bych se snažil naučit řídit auto na přednášce. Rozhodl jsem se svoje dovednosti otestovat v praxi. Konkrétně na vánočních trzích ve Stuttgartu, jsem se nabídl prodavači u stánku, že za něj budu prodávat. Nebo jsem se přihlásil jako moderátor na benefiční koncert.

Zajímají vás příběhy začínajících podnikatelů? Začínáte sami podnikat? Sledujte seriál FreshStart

Právě v praxi jsem zjistil, že valná většina věcí, kterou učí na workshopech a školeních, jsou úplné nesmysly. Dám jeden příklad: „pokud chcete vzbudit zájem publika, musíte se jich na něco zeptat“. To je samozřejmě fenomenální omyl. Už od školy máme podvědomě naučené, že nechceme odpovídat. Navíc každá otázka nutí lidi myslet, myšlení je práce a lidé jsou od přírody líní pracovat, což v nich ve výsledku vzbuzuje negativní emoce. Takže chceš-li během prezentace vyvolat negativní emoce, pokládej hodně otázek. Uvidíš, že publikum bude tleskat přinejmenším velmi vlažně.

video

FreshStart: Od chemoterapie po byznys s kolagenem. Pinky Protein se zrodila ze zoufalství a potřeby

Před pěti lety jí zjistili rakovinu prsu a podstoupila drastickou léčbu. Chemoterapie ji připravila o vlasy. A také o chuť k jídlu. Ke každému soustu se musela Katya Tsvetanova Gogeva přemáhat. Byla ráda, když zvládla pár lžic proteinu s vodou k snídani. Nad nemocí ale zvítězila. A nyní Katy z pozice zakladatelky Pinky Protein, výrobce přírodního proteinu, pomáhá onkologickým pacientkám i ostatním ženám, které chtějí vést zdravý život, s detoxikací těla a výživou.

Přečíst článek

Praktické tipy aneb Vyjednávání nejen v byznysu

Podle Radima Paříká vyjednávání nepatří jen do byznysu. Prolíná se všemi aspekty našeho života, od soukromého soužití s partnerem až po nákup domu či bytu. Jak tedy k vyjednávání přistupovat a zvýšit šance na výhodnější dohodu?

Jaké jsou podle tebe klíčové dovednosti ve vyjednávání?

Za prvé musíme mít pod kontrolou sami sebe. Musíme zvládat navigovat a kontrolovat své vlastní emoce. Pokud budeme sami racionální, pomůžeme i protistraně vidět věci kognitivně.

Druhá důležitá dovednost je aktivní naslouchání. Posloucháme, co nám člověk říká, a aktivně hledáme informace, které jsou za tím. Nedomníváme se, ale doptáváme se do hloubky, klademe otevřené otázky, parafrázujeme, abychom se ujistili, že vše chápeme správně. Snažíme se odhalit skutečné zájmy člověka a následně najít vhodné řešení.

Známe-li skutečné zájmy člověka, úspěšnost vyjednávání dosahuje 95 procent.

Jak vypadá příprava na vyjednávání?

Nejdůležitější je, ujasnit si, čeho chceme dosáhnout. Cíle nastavujeme klasicky podle principu P SMART. To znamená pozitivní, specifické, měřitelné, ambiciózní (nikoliv achievable – to je baťůžkářská výmluva, že víc nešlo), realistické a měřitelné v čase.

Zakladatel společnosti Amplla Přemysl Kokeš
video

FreshStart: Hasičák, který si doma vystavíte, sklízí ceny od designérů i hasičů

Inovativní vzhled hasicího přístroje Amplla doplňuje jeho multifunkčnost. Architekt Přemysl Kokeš přišel s nápadem na hasicí přístroj, který si budete chtít doma dokonce vystavit. Kulatý, placatý a barevný rescue point sklízí úspěchy i na designových soutěžích jako je například prestižní International Forum Design Award, kde získal zlato. „Velice mě potěšila česká cena hasičů Zlatý plamen, protože to není za design, ale od odborníků na požáry, kteří ocenili naše uvažování,“ říká Kokeš v další epizodě projektu FreshStart.

Přečíst článek

Po nastavení cílů zanalyzujeme celou situaci – co nám protistrana říká, jaké máme vztahy, jaké požadavky klade apod. Výsledkem bude soubor odpovědí, které jsme schopni zakreslit do grafu, a na kterých jsme schopni stavět strategii, což je další krok. Ve strategii bychom měli být schopni nastavit relativně exaktně možné alternativní kroky k dosažení výsledku.

A konečně před samotným vyjednávání si celý případ simulujeme, respektive reálně vyzkoušíme nanečisto.

Kdo by měl být ve vyjednávacím týmu?

Vyjednávací tým se snažíme držet co nejmenší. Čím menší máš tým, tím větší nad ním máš kontrolu. My rozlišujeme 4 role:

  • Decision maker – rozhoduje (například ředitel firmy)
  • Comander – strategický mozek (vymýšlí, připravuje strategii a mimo jiné řídí celý vyjednávací tým)
  • Vyjednávači – operativně vyjednávají u vyjednávacího stolu (získávají si důvěru, vytváří přátelskou atmosféru, kladou požadavky, směňují požadavky protistrany, nasazují nejúčinnější taktiky podle plánu a snaží se vše dovést k uzavření dohody)
  • Expert – rozumí specifickému problému (například právník)

Samotného vyjednávání se pak účastní comander a vyjednavači. Decision makera na vyjednávání vůbec nebereme a experty jen zcela výjimečně. 

Vyjednávači musí být milí, nesmí být hodní!

Pokračování článku najdete na freshstart.cz. Dočtete se v něm například, jak Radim hledí na manipulaci, co dělat, abyste se necítili jako slabší strana nebo jak si profesionál určuje odměnu za vyjednávání.

FreshStart: Jak vychovat top fotbalistu? Začít s atletickou průpravou, razí šéf fotbalové akademie
video

FreshStart: Jak vychovat top fotbalistu? Začít s atletickou průpravou, razí šéf fotbalové akademie

Před osmi lety se Alex Zbur rozhodl založit Fotbalovou akademii Praha. Chtěl na to ale jít jinak, a proto společně s ní vznikla i Sportovní akademie Praha. Šéf obou akademií totiž věří, že nejlepším fotbalistou se může stát jen všestranný sportovec. A proč si myslí, že se český fotbal na té nejvyšší úrovni nemůže vyrovnat tomu evropskému? Podívejte se na nový díl pořadu FreshStart s Alexem Zburem.

Přečíst článek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek navštívil dům s pečovatelskou službou Dům u Agáty
video

Podívejte se, jak probíhala návštěva ministra zdravotnictví Válka v domě s pečovatelskou službou U Agáty

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek navštívil dům s pečovatelskou službou Dům u Agáty, který v pražských Řeporyjích provozuje Ilona Kněžínková. V průběhu návštěvy Válek upozornil, že po roce 2035 podobná zařízení bude potřebovat výrazně větší část populace než nyní.

Přečíst článek

Reklama

Související

Radim Pařík na konferenci vyjednavačů Klíč komunikace

Vyjednavač Pařík: Lidé by zabíjeli kvůli tomu, aby neztratili tvář. Při vyjednávání musíme zajistit, aby ji neztratili

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme