Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FreshStart s vynálezcem Kafánka Michalem Pernou: Směs kávy a cukru má nekonečně využití

Marie Kolajová

Milovník kávy Michal Perna přišel před pár lety s nápadem, který je sice jednoduchý, ale jinde ve světě se nedělá. Spojil třtinový cukr a espresso. K této kombinaci začal přidávat různé příchutě, a tak vznikl Kafánek. Patentovaný český výrobek, který se hodí nejen do nápojů všech druhů ale i na vaření. Jakou kávu pijí Češi nebo co si Michal myslí o cibetkové kávě? Na to dá odpověď další díl série FreshStart.

Reklama

Co je ten váš Kafánek?

Kafánek je třtinový cukr s určitým množstvím espresa. Postupem času jsem jej začal ochucovat a přidávat do kávy. Nakonec z toho vznikly příchutě, jako je máta, chilli, pomeranč a skořice. Jak jsem si s ním pohrával, zjistil jsem, že ho můžu podávat nejen ke kávě, ale že se hodí do tvarohů, limonád nebo na pečení. Vytvořili jsme produkt, který nikde na světě neexistuje, takže jsme jej nechali patentovat.

Seriál o mladých podnikatelech FreshStart sledujte zde

Jde patentovat potravina?

Ano, na užitný vzor. Dáváme totiž dohromady procentuální podíly cukru a espresa, to máme patentované. Existují různé poměry, při kterých produkt například zkrystalizuje. Našli jsme přesně ten správný, který funguje. Tento vzor, recept, je patentovaný.

Zakladatel platformy AutosEU Jakub Hotěk
video

FreshStart: Dostupný elektromobil? Volkswagen Golf, prozrazuje zakladatel AutosEU Jakub Hotěk

Začal psaním článků o elektromobilech, dnes má firmu, která se věnuje jejich nákupu i prodeji. Jakub Hotěk stojí za vznikem firmy AutosEU orientující se nejen na elektrické vozy, ale i hybridy. Ačkoliv dle jeho slov nejsou elektromobily pro každého, řídit by si ho měl vyzkoušet každý. Na co si dát při výběru aut pozor? A jak lze propojit podnikání se studiem? Odpovídá Jakub Hotěk v dalším rozhovoru série FreshStart.

Přečíst článek

Odkud berete kávu a třtinový cukr na Kafánka? Jak probíhá proces výroby?

Kafánka vyrábíme v Česku, v Praze. Třtinový cukr odebíráme z Kolumbie. Výrobě Kafánka předcházel dlouhý proces, při kterém jsme vybírali, jaká káva se hodí k tomuto typu cukru. Chtěli jsme robustu s příchutí arabiky. Vymýšlení a zkoušení trvalo opravdu dlouho i kvůli tomu, že je náš produkt z espresa, které samo o sobě prochází určitým procesem výroby. Je nutné, aby mělo svoji chuť, ale zachovalo si živiny, co káva obsahuje.

Češi jsou zvyklí na silnou, hořkou kávu

Mezi hlavní druhy kávy patří arabika a robusta. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Arabika pochází z Afriky nebo jižní Ameriky. Mezi největší producenty tohoto typu kávy patří Etiopie a Brazílie. Pěstuje se v různých výškových polohách. Dá se říci, že čím více dáte květině zabrat, tím lepší vyprodukuje plod. Čím větší tlak a horší podmínky, tím lepší plod. S tím se ale zvyšuje i cena, protože je těžší sběr. Arabika je kyselejší a ovocná. Její rostliny mají dlouhé kořeny sahající až do patnácti metrů, odkud berou živiny. Robusta pochází z Asie, má hořkou chuť a velkou sílu, respektive má vyšší podíl kofeinu, který udává sílu kávy, která vás vyloženě nabudí. Je levnější, protože není tak kvalitní, kořeny nemá tak hluboko, tím pádem si nemůže vytáhnout živiny ze země. Kafánek je ze směsi arabiky a robusty.

Ilona Kněžínková
video

FreshStart s Ilonou Kněžínkovou: Domov pro seniory nemusí být odkladiště

Ilona Kněžínková, majitelka Domu u Agáty už téměř deset let ukazuje, že domov pro seniory nemusí být jen místo na dožití. Jak si její klienti užívají život na stará kolena plnými doušky, se dočtete níže. „Můj manžel někdy v roce 2012 objevil prvorepublikovou vilu z roku 1935, která od svého vzniku fungovala jako zdravotní středisko,“ vypráví Ilona, jak s manželem objevili krásný objekt v pražské čtvrti Řeporyje mezi Prokopským a Dalejským údolím. „Po koupi jsme vilu kompletně zrenovovali, protože byla v katastrofálním stavu, a rozhodli jsme se jí navrátit původní účel.“

Přečíst článek

Proč se míchá arabika s robustou dohromady?

Kvůli chuti i síle kávy. V Česku jsme zvyklí na hořkou a silnou kávu, takže i proto mícháme různé druhy káv. Italský způsob přípravy kávy je  robusta s arabikou v poměru osmdesát na dvacet a my se to tak snažíme při přípravě Kafánka také dělat.

Proč je cibetková káva tak známá?

Bobule kávovníku projdou trávicím traktem cibetek, dojde k chemické reakci a káva tak získá specifické vlastnosti. Cibetky se nechávají vyhladovět, takže pak nemají jinou možnost, než sníst třešně z kávovníku. Tento druh kávy nikdy nepiju, nemyslím si, že je to v pořádku z hlediska týrání zvířat.

Petr Kovařík
video

FreshStart: Jím i dvě tabulky čokolády denně, říká spolumajitel Pražské čokolády Kovařík

Petr Kovařík je spolumajitel Pražské čokolády, autor knihy Síla hotentota, má vlastní podcast „Jaké chceš Česko“ a k tomu má rodinu a věnuje se sportu. Sám o sobě říká, že je z půlky čokoláda, kterou považuje za superpotravinu. Skrze své projekty se snaží šířit osvětu o tom, co dělá, proč to dělá a že podnikání neslouží jen k výdělku.

Přečíst článek

Syndrom vyhoření
video

FreshStart: Jak poznat syndrom vyhoření

Pocit vyčerpání, únava, negativní emoce spojené s prací a snížená efektivita v zaměstnání. Tyto body tvoří dle Světové zdravotnické organizace základní příznaky syndromu vyhoření. Ne každý si může dovolit odejít z práce a tím utnout zdroj stresu. Účinnou prevenci tak může tvořit několik následujících bodů, které zároveň fungují jako první pomoc v případě, kdy už práce začíná přerůstat přes hlavu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme