Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Karin Šoóšová: Zlodějem klidného stáří je strach z investování

Senioři na jachtě
iStock
Karin Šoóšová

Slovy bývalého prezidenta USA, Franklina D. Roosevelta: „Jediná věc, které bychom se měli bát, je strach sám“. Jestli se našemu strachu z investování nepostavíme čelem, riskujeme že se připravíme o důležité příležitosti. A největší ekonomické riziko je konec konců nemít dostatek financí ve stáří.

Reklama

Příroda nám nadělila strach jako reflex, který nás má ochraňovat před nebezpečím. Strach může být užitečným pomocníkem, drží nás ve střehu při adrenalinových aktivitách. Jindy je ale brzdou, která nám víc škodí, než pomáhá.

Způsob, jakým pečujeme o náš majetek, je do jisté míry součástí lokální kultury a historie. Ekonomické povědomí, investiční znalosti a preference se předávají a formují z generace na generaci. Vlivem historických událostí minulého století byli bohužel v našem regionu tradice budování majetkových hodnot rozbourané. A spolu s tradicí vymizelo rovněž povědomí, že investování patří k životu a může nám pomoct vybudovat si finanční polštář.

Přichází čas hodnotových akcií

Jak vydělat a nechytit se do pasti investiční bubliny, radí expert

Rok 2023 je zatím jako jízda na horské dráze, pokud jde o světový trh s akciemi. Na začátku roku hrozila recese, ale nyní jsou trhy skoro na historickém vrcholu. Tento zvrat ukazuje, jak jsou krátkodobé predikce nejisté, a zdůrazňuje důležitost pohledu na dlouhodobé trendy. O to, jak hledat tyto trendy a investiční příležitosti, se se čtenáři Newstreamu podělil analytik J&T Jakub Kudýn. Nejedná se o investiční tipy, ale spíše o demonstraci kroků, jak nad investováním a alokací prostředků přemýšlí autor příspěvku.

Přečíst článek

Komunismus: narušitel hodnot 

Z finančních trhů se stal strašák, co nám může ublížit. Různé nástrahy nám život chystá také například při jízdě na kole, pohybu v horách či jiných aktivitách. To je ale přijatelné a známe riziko/strach, které podstupovali i naši dědové a babičky. Ale finanční trhy a investování? To je jiná...

Strach, který nám často brání v tom začlenit investování do každodenního života, může mít různé podoby.

Nechte peníze pracovat

Strach, že přijdeme o těžce vydělané peníze.

Majetek získaný tvrdou prací nebo podnikáním bude každý chtít chránit. To ale neznamená že nejlepší místo pro naše peníze je pod polštářem, nebo na běžném účtu. Klidně si část rezervy pod polštářem nechte, ale zbytek peněz by měl také „pracovat“.

Strach, že nakoupíme draho.

Klasický argument, že teď je na trhu draho protože akcie hodně vzrostly dlouhodobě neobstojí. Směrování trhu dokáže předvídat málokdo. Nejlepší je začít hned, investovat pomalu a postupně se učit cestou do cíle. Kdo čeká na správnou chvíli, možná do cíle nikdy nedorazí. Nejlepším lékem na strach ze špatného načasování je pravidelné investování. Nekupujte draho, kupujte pravidelně.

Burza, ilustrační foto

Jakub Kudýn z J&T: O úspěchu investice může rozhodnout jen pár dnů z celé dekády

Když si investor v čase volatilních trhů zkouší hrát na spekulanta, nedopadá to dobře, píše ve svém komentáři analytik J&T Banky Jakub Kudýn.

Přečíst článek

Strach že propásneme příležitost.

Ze všech stran se na nás hrnou zprávy že ta nebo ona příležitost vydělala balík. Propadne nás úzkost, že nám taková příležitost utekla, a v zoufalství na vlnu naskočíme v nejhorším momentně. Co asi přijde pak? Většinou zklamání. Vyvarujte se snaze najít obchod století. Zatím co ho budete hledat, přijdete o spoustu jiných dobrých příležitostí.

Strach z volatility.

Sledovat výkyvy akciového trhu může být někdy stresující. Faktem ale je, že v dlouhodobém horizontu akciové trhy nabízejí atraktivní zhodnocení. Takže kdo investuje dlouhodobě udělá nejlíp, když rozkolísanosti trhu nebude věnovat přílišnou pozornost.

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: Pravidelné investování učí Čechy nepanikařit, když se fondům nedaří

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, letos od ledna do konce září klesl v důsledku vývoje na trzích o tři miliardy na 705 miliard korun, uvedla Jana Brodani, šéfka Asociace pro kapitálový trh.

Přečíst článek

Recept na všechny strachy? Pravidelné investování

Opravdové riziko, kterého má smysl se bát není volatilita ani špatné načasování. Ale riziko nemít ve stáří dostatek prostředků na důstojný život. A strach z investování je právě největší překážkou k tomu, abychom důstojné finanční rezervy dosáhli.  Do investování je potřeba se pustit co nejdříve a finanční povědomí budovat už od dětství. A aby nám další past nenastavila naše lenost, nebo jsme všechny finanční přebytky neproflákali jenom na drobné radosti, dobrým služebníkem jsou trvalý příkaz a jeho blízký příbuzný pravidelné investování.

Pravidelné investování: Proč se vyplatí?

Je lepší investovat pár stovek měsíčně, nebo si raději našetřit vyšší částku a investovat jednorázově? I když se na první pohled může zdát, že investování nízkých částek nemá smysl, je to přesně naopak. Pravidelné investování má celou řadu výhod a jedná se o efektivní způsob, jak zhodnotit své peníze.

Přečíst článek

Inflaci lze porazit jen investicemi. Ženy přitom naráží na stereotypy a časové limity

Nebát se a začít investovat. Klidně jen se stokorunami pravidelně ukládanými do fondů. Tak by měly začít investovat ženy podle zkušených investorek, které se zúčastnily konference „Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze“ pořádané byznysovým portálem newstream.cz. Jinak jim hrozí velké problémy zejména v pokročilejším věku, kdy jim státní penze nedokáže pokrýt i běžné výlohy. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Peněženka, ilustrační foto

Kolik si mám odkládat na důchod? A proč symbolická pětistovka měsíčně už nestačí

Přečíst článek

Portfolio průměrného českého investora je vcelku nuda. Přitom by stačilo tak málo

Přečíst článek

Karin Šoóšová z J&T: Jeden těžký rok nic neznamená. Investování chce trpělivost

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme