Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pravidelné investování: Proč se vyplatí?

Pravidelné investování: Proč se vyplatí?
iStock
 Zlaťák

Je lepší investovat pár stovek měsíčně, nebo si raději našetřit vyšší částku a investovat jednorázově? I když se na první pohled může zdát, že investování nízkých částek nemá smysl, je to přesně naopak. Pravidelné investování má celou řadu výhod a jedná se o efektivní způsob, jak zhodnotit své peníze.

Reklama

Nespornou výhodou pravidelného investování je, že můžete začít okamžitě. Stačí vám několik stovek měsíčně a můžete se do investování hned pustit. Od prvního okamžiku začínáte budovat své bohatství. Při pravidelném a dlouhodobém investování hraje čas jednoznačně ve váš prospěch – čím dříve začnete investovat, tím vyššího zhodnocení dosáhnete, a to díky složenému úročení. 

Peníze, ilustrační foto

Porovnání spořicích účtů: Úroky se zvyšují, inflaci ale nedostačují

Spoření na spořicích účtech je se zvyšováním hlavních sazeb ČNB stále zajímavější. U nejlepších finančních ústavů získáte úrok nad tři procenta, a to i bez podmínek. Inflaci ale zdaleka nepřekonají.

Přečíst článek

Naopak když se rozhodnete pro vyšší jednorázovou investici, například v řádech desítek tisíc korun, bude vám nějakou dobu trvat, než takovou částku našetříte. Nejen, že v dobách vysoké inflace tyto peníze rychle ztrácí na hodnotě, ale navíc hrozí riziko, že peníze mezitím utratíte za něco jiného.

Využijete složeného úročení

Složené úročení je nástroj, který v dlouhodobém horizontu vykouzlí i z malých částek vysoké výnosy. Jedná se o způsob úročení, při němž se úrok na konci každého úrokovacího období přičítá k již dosažené hodnotě kapitálu a spolu s ním se dále úročí. Díky tomu se zhodnocování zrychluje a platí, že čím dříve s investováním začnete, tím vyššího výnosu dosáhnete.

Podívejte se na příklad: Dva přátelé Petr a Pavel zvažují, že začnou investovat. Petr se rozhodne hned začít a investuje každý měsíc dva tisíce korun po dobu 10 let do fondu ETF, který dosahuje zhodnocení šest procent ročně. Za deset let tedy investoval 240 tisíc korun a díky úročení dosáhla hodnota jeho investice 327 tisíc.

Ilustrační foto

ETF fondy. Řešení, jak ušetřit na poplatcích?

Každý investor by se měl při výběru investičního portfolia zaměřit nejen na výnosy, ale také na poplatky. Těm se totiž nelze vyhnout, ale jejich výše zásadním způsobem ovlivňuje, jak výnosné portfolio bude. Z tohoto hlediska se jako nejvýhodnější jeví pasivní indexové ETF fondy, jejichž náklady na správu a vedení se pohybují mezi 0,1 a 0,2 procenta za rok.

Přečíst článek

Pavel se k investování rozhoupe až poté a investuje příštích 20 let za stejných podmínek. Celkově tedy investuje 480 tisíc korun a hodnota jeho investice dosáhne 912 tisíc. Petr mezitím s pravidelnou investicí skončil, ale nechal peníze ve fondu, aby se dále úročily.

Kdo bude mít 30 let od okamžiku, kdy se dva kamarádi o investování rozhodovali, větší výnos? Možná trochu překvapivě, ale bude to Petr, který získá na konci investice 1 049 000 korun, ačkoliv na začátku investoval pouze 240 000 korun. Pavel sice investoval dvakrát tolik – 480 000 korun, dokonce investoval o 10 let déle, ale tím, že začal o 10 let později, dosáhlo jeho zhodnocení pouze 912 000 korun. A právě to je kouzlo složeného úročení.

Snížíte riziko špatného načasování investice

Ani nejzkušenější investoři nedokážou s jistotou říct, na kdy načasovat investici, aby přinesla opravdu maximální výnos. U investorů-začátečníků je načasování investic ještě složitější. Často podléhají iluzi z nedávných výnosů a paradoxně investují v době, kdy se to nevyplatí.

Pokud investujete jednorázově například 200 tisíc, když jsou ceny na vrcholu, můžete příštích pár měsíců sledovat, jak hodnota vaší investice klesá. To vede většinou k emocionálnímu rozhodnutí o výběru peněz, a tudíž ještě větší ztrátě na poplatcích.

Zlato a bitcoin, ilustrační foto

Válka pomáhá zlatu. Bitcoin se neukázal jako bezpečné útočiště, zatím

Válečný konflikt na Ukrajině ukázal, co investoři v turbulentních dobách považují za bezpečný přístav. Zlato jím je, bitcoin nikoliv.

Přečíst článek

Při pravidelném investování se rizika špatného načasování investic nemusíte obávat. Investujete pravidelně, a tudíž svoji investici diverzifikujete v čase. Investovaná částka se nemění, takže v době růstu cen nakupujete méně cenných papírů, naopak v době poklesu nakupujete vyšší počet. Díky tomu získáte při poklesu cen větší množství cenných papírů, a tak se při růstu opět rychle vrátíte do zisku.

Vyrovnáváte kolísání trhu

Trhy rostou a klesají, to je zkrátka fakt. Pokud si ovšem zvolíte správnou investiční strategii, můžete dosáhnout pravidelnou investicí relativně bezpečného zhodnocení peněz. Například při investici do ETF fondu, který kopíruje index S&P 500, vychází návratnost v průměru na 10 procent ročně (hrubý výnos, bez očištění o inflaci). Ano, čas od času dochází k poklesům třeba i o 30 procent, jako tomu bylo při krizi v roce 2008, ale podle statistik Target Date Solutions pro Nasdaq od roku 1926 investice do S&P 500 vynáší 10 procent ročně.

Radovan Vávra, předseda představenstva SimpleCell Networks, investor, bývalý bankéř a popularizátor finanční gramotnosti a investování

Digitální token místo akcie? Nic pro nezkušené investory

Twitterová celebrita Radovan Vávra svým projektem uvedeným na připravovanou tokenovou burzu XIXOIO podpořil zájem o nové formy firemního financování. Ovšem projekt již nyní zpochybňují jiná známá jména.  

Přečíst článek

Právě pravidelné investování v dlouhodobém horizontu vám přinese tento průměrný výnos, protože vyrovnáváte kolísání trhu. Díky pravidelnému a dlouhodobému investování vykompenzujete krátkodobé poklesy trhu.

Vyhnete se emocionálním rozhodnutím

Při pravidelném investování je lepší příliš nesledovat vývoj na akciových trzích. Jakmile se jednou rozhodnete pro pravidelné a dlouhodobé investování, držte se své investiční strategie a nenechte se strhnout vývojem na trhu.

Investoři se často nechají vynervovat náhlým propadem nebo katastrofickými scénáři o krizi. Historický vývoj ovšem ukazuje, že po každé krizi přijde růst, a tak by bylo zbytečné prodávat pod cenou. Díky pravidelnému investování vám půjde lépe držet emoce na uzdě a nebudete spekulovat, kdy je nejlepší zainvestovat vyšší jednorázovou částku. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Investice do ETF fondů jsou velmi populární

Většina podílových fondů investorům letos vydělala, nejvíce ty akciové, ukazuje index

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Žádná katastrofa. Money manažeři už zase masivně nakupují akcie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme