Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zdeněk Pečený: Brexit selhal, budiž to ponaučení fanouškům „czechxitu“

Ilustrační foto
Profimedia
Zdeněk Pečený

Britský experiment s životem mimo Evropskou unii (EU) se nevydařil. Z Velké Británie odešly firmy, pracovníci a zády se k ní obrátily i finanční trhy. Britové svého „ano“ pro brexit litují, ale návrat do EU je velmi nepravděpodobný.

Reklama

Dnes si připomínáme čtyři roky od vystoupení Spojeného království z Evropské unie (EU). Říci, že brexit nenaplnil pomýlená očekávání svých podporovatelů, by bylo velmi slabé vyjádření.

Odchod Británie z Unie znamenal konec přílivu levných pracovníků z východní periferie EU. To byl jeden z původních argumentů zastánců odchodu. „Přistěhovalci z Východu“ berou práci místním. Jak se měnila atmosféra ve společnosti a řada pracovníků z Polska či Rumunska se rozhodla raději vrátit do své domoviny, ukázalo se, že pracovní síla chybí. A místní vskutku nespěchají, aby zaplnily mizerně placené pracovní posty. Najednou neměl kdo pracovat v restauracích a barech, chyběli také řidiči kamionů, což zase vedlo k problémům se zásobováním ostrovních obchodů.

Británie si připomněla výročí brexitového referenda. Není však, co slavit

Karel Pučelík: Británie si připomněla výročí brexitového referenda. Není však, co slavit

Od britského referenda o setrvání v Evropské unii minulý týden uběhlo sedm let. Zatímco tehdy mnozí Britové vyhlíželi zářnou budoucnost bez svazujícího Bruselu, dnes se zdá, že většina společnosti zažívá deziluzi. Fakt, že se postoj k brexitu mění potvrdilo hned několik nových průzkumů a analýz. Nejkritičtější je skotská vláda.

Přečíst článek

Odchod z EU vyhnal z ostrovů i řadu firem. Před brexitem banky a fintech společnosti těžily z jednotné bankovní licence, když ji měly ve Velkém Británii, mohly s ní operovat v dalších 27 státech. To ale před čtyřmi lety skončilo a společnosti se musely poohlédnout po nových kancelářích na starém kontinentu. Řada z nich zamířila do Pobaltí.

Ústup londýnské burzy ze slávy. Podíl na evropských úpisech akcií je nejnižší od roku 2009

Ústup londýnské City ze slávy. Podíl na evropských úpisech akcií je nejnižší od roku 2009

Podíl Londýna na celkových příjmech z evropských primárních nabídek akcií klesl v letošním roce na nejnižší úroveň od roku 2009. Podle údajů agentury Bloomberg vynesly primární nabídky v Londýně letos jen 1,8 miliardy dolarů (41,5 miliardy korun), což představuje devět procent z celkového výnosu primárních nabídek v Evropě. Zpráva je další známkou toho, že vliv Británie mezi globálními finančními trhy slábne.

Přečíst článek

Byl to omyl

Dopady brexitu pociťují také finanční trhy. Krátce po formální vystoupení z EU před čtyřmi lety, svět postihla covidová pandemie a akciové trhy reagovaly brutálním výprodejem. Většina akciových trhů se zotavila ještě tentýž rok, ale FTSE100 ne. Za posledních 5 let si tak hlavní britský akciový index připsal méně než deset procent, americký S&P500 ale posílil o více než 80 procent. I pražská burza za stejné období posílila o 40 procent.

Podle řady průzkumů společnosti YouGov většina britské populace by ráda zvrátila výsledek referenda o vystoupení z EU z roku 2016. V nejčerstvějším průzkumu ze začátku ledna se 51 procent vyjádřilo, že podporuje opětovný vstup do Unie, 36 procent by bylo proti a zbytek neví.

Jak se ale říká, pozdě bycha honiti. Je nepravděpodobné, že by ostrovní politici chtěli vyvolat hlasování o opětovném vstupu do evropského spolku.

Zdvižení prst

Že brexit selhal, přiznal to i jeho hlavní strůjce, Nigel Farage. Předseda Strany nezávislosti Spojeného království to sice myslel tak, že Británie promarnila příležitosti z nově nabyté svobody, ale jak k tomu mělo dojít nebo co by udělal jinak už veřejnosti nesdělil. Prostě klasický populista.

Podobné typy máme i doma. Česku vstup do Evropské unie před téměř dvaceti lety přinesl nevídaný hospodářský růst. Přesto se s britským referendem objevily i v tuzemsku hlasy, že by Česko mělo z EU vystoupit a bylo by na tom lépe. Leda ve snu. Neúspěch „samostatné“ Velké Británie v dnešním globalizovaném světě budiž mementem všem fanouškům „czechxitu“. Když ani britská, šestá největší ekonomika světa neuspěla, jak by asi dopadla ta malá na exportech závislá česká? Raději si to ani nepředstavovat.

David Cameron

Britský návrat roku? O barona „Davea“ nikdo příliš nestojí

O nejvíce překvapivý krok letošního roku se v britské politice postaral premiér Rishi Sunak, když šéfem diplomacie jmenoval jednoho ze svých předchůdců, strůjce brexitového referenda Davida Camerona. Otázkou je, komu tím prospěje?

Přečíst článek

Reklama

Související

Maďarský premiér Viktor Orbán

Finanční trhy velebí Orbána. O maďarské státní dluhopisy je značný zájem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme