Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Zahájení olympiády je průšvih, snad to zachrání sport

Viliam Buchert

Letní olympijské hry v japonském Tokiu byly slavnostně zahájeny. Ale páteční ceremoniál působil chvílemi až bizarně, protože jej zásadně eliminoval strach z koronaviru.

Reklama

Poprvé v historii byl zahajovací ceremoniál olympiády bez diváků. V hledišti bylo pouze kolem 950 funkcionářů, někteří zástupci sponzorů a oproti minulosti jen minimum politiků. Omezen byl i počet defilujících sportovců. Nic nezachránila ani osobní přítomnost zarouškované výsosti císaře Naruhita.

Byznysový průšvih

Zahájení bylo oproti plánům podstatně změněno a velká masová vystoupení byla umenšena. Přitom původní odhady hovořily o tom, že ceremoniál měl stát mezi 75 až 100 miliony dolarů.

Pořadatelé o rok odložených her dostali další velkou ránu jen několik dní před zahájením od některých japonských sponzorů. Na slavnostní zahájení odmítl přijít šéf automobilky Toyota, ale i zástupci telekomunikační společnosti NTT či elektronických gigantů Fujitsu a NEC. Důvodem je odpor většiny Japonců k pořádání her v době, kdy se země pořád potýká s koronavirovou pandemií, a to zejména v samotném Tokiu. 

Zvlášť bolestné je to u Toyoty, která je současně partnerem domácích pořadatelů i Mezinárodního olympijského výboru. Podle dostupných informací přitom Toyota investovala na podporu olympiád už téměř 500 milionů dolarů. Jenže teď se rozhodla že v průběhu olympiády nebude v Japonsku pořádat žádné akce, ani vysílat reklamu v domácích televizích.

Tokio 2020, letní olympiáda, ilustrační foto

Tokio 2020: Místo zisků dluhy. Sponzoři olympiády pláčou

Letní olympiáda je nejsledovanější akcí vůbec, v televizi se na ní dívají až tři miliardy lidí. V případě her v Tokiu, které začínají 23. července, se proto kolem nich točí i desítky miliard dolarů. Jenže kvůli koronaviru a posunutí olympiády je mnohé jinak.

Přečíst článek

Politický průšvih

Koronavirus prakticky eliminoval i příjezd zahraničních politiků. Společně s šéfy mezinárodních světových organizací jich bylo na zahájení pouhých 15. Přitom hry vždy sloužily i pro různá bilaterální jednání. Tentokráte se ukázala jen Jill Bidenová, manželka amerického prezidenta, francouzský prezident Emmanuel Macron a polský prezident Andrzej Duda. Macron ovšem přijel především proto, že příští hry budou v roce 2024 v Paříži. Přitom v brazilském Rio de Janeiru bylo před pěti lety 40 nejvyšších představitelů různých zemí, na olympiádách v Pekingu či Londýně dokonce kolem stovky. Z diplomatického hlediska se dá proto start olympiády označit doslova za „průšvih“.

Přestože mnohé zprávy ze startu her vypadají ponuře, což lemovalo i nakažení několika českých sportovců v minulých dnech, zachránit pověst olympiády ještě může samotný sport.

Japonští podnikatelé, hoteliéři, majitelé restaurací a provozovatelé služeb ale i včera při zahájení plakali. Na rozdíl od sportovců zoufale vyhlížejí konec pandemie i konec her, na které se původně tolik těšili. Často z nich teď ale nemají vůbec nic. Naopak, někteří prodělali. I v tom vejde olympiáda v Tokiu do historie.

Lukáš Krpálek

Olympijská móda. To jsou Armani, Ralph Lauren i ekomodely

Pomyslný souboj na olympiádě v Tokiu probíhá také v oblasti oblečení jednotlivých výprav. Naskočily do něj slavné módní značky i firmy známých designérů a celebrit. Trendem jsou eco-friendly modely.

Přečíst článek

Reklama

Související

Alexander Choupenitch

Tokio 2020: Odměny pro medailisty se různí, jsou to miliony i nic. Češi ale neví

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme