Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tokio 2020: Odměny pro medailisty se různí, jsou to miliony i nic. Češi ale neví

Alexander Choupenitch
ČTK
Viliam Buchert

Olympijské hry jsou spojené i tučnými odměnami pro medailisty. Nejvíce si vzácných kovů cení Singapur a další země Asie, západní státy bývají naopak šetrnější. V podivné situaci jsou letos Češi. Ti zatím neví, protože vláda zaspala. 

Reklama

Letní olympijské hry v japonském Tokiu jsou už v plném proudu a někteří sportovci se již mohou za získané medaile těšit na prémie, které buď vyhlásily jednotlivé národní olympijské výbory nebo vlády. Jenže rozdíly v těchto bonusech jsou přímo astronomické.

Do poměrně prekérní situace se pak dostali reprezentanti České republiky – ti zatím vůbec neví, kdy a co dostanou. A to kvůli tomu, že u nás o tom rozhodovala vláda, která to teď „hodila“ na Národní sportovní agenturu. Tím nastala trapná situace.

Štědří Asiaté

Nejvíce peněz za olympijské medaile dávají asijské státy. Důvod je jednoduchý – moc medailí nezískávají, a navíc z jejich nejúspěšnějších sportovců jsou okamžitě „vyrobeni“ národní hrdinové. A to se už vyplatí investovat i větší peníze.

Nejvyšší odměna čeká na zlatého z olympiády v bohatém Singapuru – v přepočtu až 21,7 milionu korun. Na dalších místech jsou Indonésie s 16,2 miliony, pak Hongkong (14 milionů), Malajsie (10,3 milionu), Thajsko (6,7 milionu), Kazachstán a Ázerbájdžán (5,4 milionu) a Malajsie (5,2 milionu).
Z Evropanů dává tradičně nejvíce Itálie. Za zlatou medaili je to 3,6 milionu. Následuje Maďarsko (2,7 milionu, tam sport velmi podporuje premiér Viktor Orbán). Rusko pak obětuje 1,3 milionu, ale Německo pouze 480 tisíc. Jedna z největších sportovních velmocí, Spojené státy americké, oceňují zlaté sportovce částkou zhruba 800 tisíc a Kanada pouze 350 tisíc. 

Zahájení LOH

Lukáš Kovanda: Začala nejztrátovější olympiáda dějin

Jenom neúčast přímých diváků připraví Japonsko o 15 miliard korun.

Přečíst článek

Existují dokonce i země, kde se za získané olympijské medaile neplatí vůbec nic, protože se považuje za nejvyšší čest vůbec reprezentovat. To je například Velká Británie, Norsko a Švédsko.

U toho ale nesmíme zapomínat na jinou důležitou finanční stránku – medailisté z olympiád se prakticky všude dostanou rychle k lukrativním sponzorským smlouvám od firem. Výška plnění závisí na zemi a na druhu sportu. 

V Malajsii či Indonésii bude byznysovou hvězdou oblíbený badmintonista, v Americe skateboardista, v Kazachstánu či Ázerbájdžánu se zase velmi cení silové sporty jako vzpírání, zápas, judo nebo box.

Tokio 2020, letní olympiáda, ilustrační foto

Tokio 2020: Místo zisků dluhy. Sponzoři olympiády pláčou

Letní olympiáda je nejsledovanější akcí vůbec, v televizi se na ní dívají až tři miliardy lidí. V případě her v Tokiu, které začínají 23. července, se proto kolem nich točí i desítky miliard dolarů. Jenže kvůli koronaviru a posunutí olympiády je mnohé jinak.

Přečíst článek

V podivné situaci se letos ale ocitli čeští sportovci, kteří jinak patří ve výšce odměn za medaile k dobrému světovému průměru.

Co s Čechy?

Na poslední olympiádě, což byly zimní hry v jihokorejském Pchjongčchangu v únoru 2018, brali čeští olympionici za zlato 2,4 milionu korun, za stříbro 1,8 a za bronz 1,2 milionu. Teď zatím neví, kolik to bude. Může za to nesmyslná politická hra.

V minulosti platil medailistům odměny Český olympijský výbor. Od her v Pchjongčchangu ale tuto věc převzal stát, což vedlo už v roce 2018 k nepochopitelným průtahům a sportovci se slíbených peněz dočkali až v červenci a poté, co si je v podstatě vymohli.

Letos zase vše přešlo do rukou Národní sportovní agentury. Babišova vláda o tom ale rozhodla až čtyři dny před zahájením olympiády v Tokiu.

„Nyní se připravuje vnitřní předpis, který bude výši odměn stanovovat. Jasno by mělo být nejpozději do konce olympiády, ale s největší pravděpodobností bude výše odměny stejná jako při poslední olympiádě,“ řekl k problému deníku Blesk mluvčí agentury Jakub Večerka.

Takže v Česku jako v mnoha jiných věcech panuje i v tomto případě „bordel“. Peníze nakonec samozřejmě budou. Kdy přesně a kolik, to se zatím neví.

Tokio 2020, letní olympiáda, ilustrační foto
video

Viliam Buchert: Zahájení olympiády je průšvih, snad to zachrání sport

Letní olympijské hry v japonském Tokiu byly slavnostně zahájeny. Ale páteční ceremoniál působil chvílemi až bizarně, protože jej zásadně eliminoval strach z koronaviru.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jiří Kejval, sportovní funkcionář

Miliardy z olympiád jdou zpátky do sportu, říká sportovní funkcionář Kejval

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme