Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Valná hromada ČEZ dnes schválí rekordní dividendu. Proč se akciím podniku až tolik nedaří

Daniel Beneš, šéf ČEZ (vlevo) a premiér Petr Fiala (ODS)
ČTK
Lukáš Kovanda

Dnes se koná valná hromada třetí největší firmy České republiky dle loňské výše tržeb, společnosti ČEZ. Její akcionáři rozhodnou o výši dividendy z loňského rekordního zisku. Čistý zisk podniku loni meziročně stoupl více než osminásobně, na 80,7 miliardy korun, zejména díky rekordním burzovním cenám elektřiny a plynu, které v EU vystoupaly na dějinná maxima zejména v důsledku dopadů ruské invaze na Ukrajinu. Přední evropská banka Santander i tak čeká výrazný propad akcií ČEZ.

Reklama

Ministerstvo financí, jež zastupuje stát coby zhruba 70procentního vlastníka ČEZ, koncem předminulého týdně šokovalo návrhem dividendy odpovídající 100 procentům upraveného čistého zisku ČEZ, tedy 145 korun na akcii. Sám ČEZ do té doby počítal s tím, že na dividendě vyplatí jen 117 korun na akcii, což by odpovídalo 80 procentům zisku. S touto variantou ještě v květnu počítalo ministerstvo financí, na poslední chvíli však změnilo názor, a to zřejmě pod tíhou narůstajícího deficitu státního rozpočtu.

Schodek už nyní pravděpodobně překračuje legislativně nejvyšší „povolenou“ úroveň, 295 miliard korun, takže ministerstvo poněkud chaoticky hledá, jak rozpočtové díry záplatovat. Jednou z cest je právě i vyšší dividenda ČEZ. Ta by dnes měla být bez problému schválena, neboť stát je zřetelně většinový vlastník podniku. Vyšší dividenda ovšem znamená, že podniku zbyde méně peněz z nerozděleného zisku, například na investice.

Pokud by dnes nakonec valná hromada skutečně souhlasila s návrhem státu a dividenda by opravdu činila 145 korun, půjde nominálně o bezmála třikrát vyšší dividendu, než je ta dosud historicky nejvyšší. Tu ČEZ akcionářům vyplácel v roce 2010 a činila 53 korun na akcii. Přestože záměr říci si o vyšší dividendu je sám o sobě jednoznačně pozitivní zprávou pro cenový vývoj dané akcie a pro všechny akcionáře, včetně minoritních držitelů akcií z řad široké veřejnosti, akcie ČEZ v minulém týdnu ztrácely. Po oznámení vyšší dividendy sice stouply až na takřka 1080 korun za kus, během týdne pak ale spadly na zhruba 1040 korun. Španělská banka Santander přitom minulý týden aktualizovala svoji prognózu vývoje ceny akcie ČEZ. Během dvanácti měsíců má podle jejích analytiků klesnout o bezmála třetinu, na 740 korun.

Něšťastné politické vstupy

Ani rekordní dividenda ČEZ tedy nepřesvědčuje investory – a ani je tedy přesvědčit výhledově nemá –, aby akcie ČEZ kupovali ve vyšším objemu. Obávají se totiž právě politické nejistoty kolem podniku. Oznámení ministerstva financí o dividendě 145 korun na akcii bylo nečekané a proběhlo na poslední chvíli, dosud bez hlubšího vysvětlení, proč se tak stalo. To v investorech vyvolává otázky, dohady i pochyby – prostě nejistotu. Ta představuje klíčový důvod, proč se akciím podniku nedaří více. A pokud politici budou dále nešťastně ČEZ ovlivňovat, cena jeho akcií může skutečně dramaticky klesnout, jak prognózuje nejen banka Santander.

Akcie ČEZ prudce klesly

Lukáš Kovanda: Vláda chce víc poždímat ČEZ. Akcie energogigantu letí vzhůru

Akcie ČEZ letí vzhůru, obchodování s nimi je pětinásobně nad běžným průměrem. Ministerstvo financí pátečním překvapivým návrhem vyšší dividendy zaskočilo i vedení ČEZ, chce si z jeho zisku vzít o 11 miliard více.

Přečíst článek

Ministerstvo financí

Lukáš Kovanda: Informace ministerstva financí o dividendách ČEZ zjevně unikla a několik lidí zobchodovalo neveřejnou informaci

Ministerstvo financí přišlo po zavření burzy s překvapením. Bude žádat od ČEZ dividendu 145 korun na akcii. Přitom ještě minulý měsíc tvrdilo, že nebude žádat více, než navrhne sama firma. Vedení ČEZ přitom navrhuje 117 korun na akcii. Vláda si tak může z ČEZ vytáhnout o bezmála devět miliard korun více, než ještě minulý měsíc v maximalistickém scénáři zamýšlela.

Přečíst článek

Vyšší dividendu, jak chce stát, vyplatit můžeme, říká ČEZ. Ale může to ohrozit rating, tvrdí

Vyšší dividenda, jak chce stát? Proč ne, ale může to ohrozit náš rating, tvrdí ČEZ

Energetická skupina ČEZ je podle představenstva firmy schopna bez nutnosti přijetí mimořádných opatření pokrýt výplatu dividendy akcionářům ve výši 145 korun na akcii, tedy téměř z celého očištěného loňského zisku. Do budoucna to však podle vedení může snížit likviditu a kreditní rating společnosti, uvedl ČEZ.

Přečíst článek

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Stanjura rozhořčil menšinové akcionáře ČEZ, stát bude dál vybírat mimořádnou daň

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: ČEZ ztratil 175 miliard korun své hodnoty od doby, kdy vláda poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Lukáš Kovanda: Vláda proti všem. ČEZ ztratil 175 miliard hodnoty od doby, kdy poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme