Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlevnění akcií ČEZ táhlo pražskou burzu dolů

Zlevnění akcií ČEZ táhlo pražskou burzu dolů
ČTK
 ČTK

V pondělí burzovní index i cena akcií ČEZ shodně dosáhly nejsilnější úrovně za uplynulý měsíc. Reagovaly totiž na páteční návrh ministerstva financí na výplatu vyšší dividendy ze zisku ČEZ. Den poté cenné papíry ČEZ naopak zaznamenaly druhý nejvýraznější propad a stáhly do červených čísel celou burzu.

Reklama

Index PX v úterý klesl o 0,50 procenta na 1319,47 bodu. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Lukáš Kovanda: Ministerstvo financí překvapivým návrhem vyšší dividendy zaskočilo i ČEZ

Ministerstvo financí včera po zavření burzy zaskočilo veřejnost a evidentně i samotné vedení ČEZ, když na poslední chvíli oznámilo svůj návrh dividendy 145 korun na akcii podniku. Do té doby se totiž počítalo s tím, že resort nebude navrhovat vyšší dividendu, než jakou navrhuje ČEZ, tedy 117 korun za akcii. Ostatně ještě v květnu ministerstvo financí ujišťovalo, že vyšší dividendu než 117 korun žádat nebude. A včerejší raně odpolední firemní komunikace ČEZ hovoří stále jednoznačně o částce 117 korun na akcii. Zjevně teprve poměrně krátce před 17:00 hodinou, před vypršením termínu pro podávání návrhů dividendy, na ČEZ dorazila informace o protinávrhu vlády.

Přečíst článek

Ministerstvo financí, které je většinovým akcionářem ČEZ, v pátek po ukončení obchodování na burze navrhlo, aby firma vyplatila vyšší dividendu, než navrhuje vedení společnosti. V pondělí pak v reakci na návrh ministerstva akcie ČEZ posílily, a s nimi i celá burza. V úterý naopak cenné papíry ČEZ zaznamenaly druhý nejvýraznější propad z hlavních emisí, když oslabily o 1,22 procenta na 1055 korun. 

„Index PX byl stlačen do záporu především vybíráním zisků u akcií ČEZ a oslabením akcií Komerční banky,“ sdělil makléř společnosti Wood & Company Vladimír Vávra. Cenné papíry Komerční banky byly druhou nejobchodovanější emisí a odepsaly 0,75 procenta na 665 korun. Největší propad postihl akcie výrobce solárních elektráren Photon Energy, a to o 1,70 procenta na 69,20 koruny.

Tři z deseti hlavních emisí pražské burzy dnes stagnovaly a pouze jedna posílila. Zdražily akcie zbrojovky Colt CZ, které si připsaly 0,54 procenta na 557 korun.

Akcie ČEZ prudce klesly

Lukáš Kovanda: Vláda chce víc poždímat ČEZ. Akcie energogigantu letí vzhůru

Akcie ČEZ letí vzhůru, obchodování s nimi je pětinásobně nad běžným průměrem. Ministerstvo financí pátečním překvapivým návrhem vyšší dividendy zaskočilo i vedení ČEZ, chce si z jeho zisku vzít o 11 miliard více.

Přečíst článek

Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

AKTUALIZOVÁNO: Akcie ČEZ táhly celou burzu. Důvodem je navrhovaná rekordní dividenda

Cena akcií ČEZ na pražské burze v pondělí posílily o 2,5 procenta na 1068 korun.  Stojí za tím páteční večerní tisková konference, na níž hlavní akcionář, tedy stát, zveřejnil návrh dividendy. Ta má být 145 korun, díky čemuž by ČEZ vyplatil většinu loňského rekordního zisku přesahujícího 80 miliard. Krátce před tiskovkou však došlo k mimořádně vysokému nákupu akcií za 250 milionů korun. Došlo k insider tradingu?

Přečíst článek

Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

Dny akcií ČEZ na pražské burze jsou sečteny, říká Michal Šnobr. Nejdůležitější akcie podle něj končí

Akcie společnosti ČEZ jsou na pražské burze jednak tahounem, tvoří v objemu vložených financí téměř polovinu všech investic „drobných“ investorů. Na druhé straně kolem společnosti ČEZ je nyní nepřehledné dění. Zejména proto, že vláda má jakési záměry s firmou, ve které stát vlastní sedmdesát procent podílu, ale zároveň nedokáže veřejně sdělit, co se bude s energetickou společností dál dít.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

AKTUALIZOVÁNO: Akcie ČEZ táhly celou burzu. Důvodem je navrhovaná rekordní dividenda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme