Reklama

Stanislav Šulc: Zeptal jsem se chatbota, co se děje v politice. Neodpověděl, protože je starý a hloupý

Chatbot_GPT
Volné dílo vytvořeno Stanislavem Šulcem v programu Midjourney
Stanislav Šulc

Umělá inteligence se stále hlasitěji hlásí o slovo. Tedy přesněji: lidé hrající si s programem ChatGPT nyní již vlastněným Microsoftem stále častěji zaplavují veřejný prostor produkty jejich hrátek s umělou inteligencí. Spolu s tím se údajně rozjíždí debata, které profese tento nebo nějaký podobný program nahradí. My novináři jsme údajně první na ráně. Tak hned na začátku můžeme začít s tím, že to ani náhodou. Text je aktualizován po námitkách odborné komunity, že ChatGPT je naprogramován se znalostmi do roku 2021 a na otázku autora tedy nemohl odpovědět.

Reklama

Už jste od svého protějšku dostali tu nejzamilovanější SMSku? A přiznal se vám pak, že ji vytvořil ChatGPT? V posledním týdnu to proběhlo na celém světě v milionech případů. Je to vtipné, zkuste to. Ta SMSka bude fakt pěkná, plná emocí, vznosných frází, ale jen tak akorát, aby nebylo poznat, že to je umělý konstrukt. Povedené.

Nebo zkuste nechat ChatGPT napsat složitou smlouvu v cizím jazyce. Ono to klapne. Fakt. Stejně tak si nechte napsat vysokoškolskou esej třeba na téma Nejdůležitější objevy kvantové fyziky ve 20. století. Bude to pecka. Nepochybujte o tom.

Jiří Hlavenka, investor a miliardář

Buzz kolem ChatGPT nechápeme, říká miliardář Hlavenka i třiadvacetiletý podnikatel

Brno a nadšení pro fajn lidi a nápady svedly dohromady dva investory dvou generací, kteří skrze Jinej fond podporují nadějné projekty. Spoluzakladatelé fondu, zkušený investiční matador a miliardář Jiří Hlavenka a ve své době vůbec nejmladší český podnikatel Jan Sláma, společně investovali do startupů v jejich nejranější fázi rozvoje desítky milionů korun. Jak dobře šlape tato synergie zkušeností a mladého elánu? Kde vidí investiční příležitosti? A proč se čeští startupisté oproti těm ze Západu drží víc při zemi, prozrazuje investorské duo v dalším díle seriálu Young Money Patrika Borýska.

Přečíst článek

ChatGPT, program využívající strojové učení s téměř nekonečnou zásobárnou dat, dokáže velké věci. A potud je debata o něm a jeho přínosu lidstvu zcela v pořádku.

Co se stalo v politice?

Ale ta debata končí absurdní představou, že tento chatbot nahradí nějaké vysoce profesionalizované profese. Samozřejmě chatboty už dávno zasáhly pracovní trh se zaměstnanci call center a tam bude tato destrukce pokračovat. Zcela jistě takový chatbot může nahradit zaměstnance nejmenovaného skandinávského výrobce nábytku, který má na starosti tvorbu návodu. Tedy pokud se tak už dávno nestalo, což by pochopitelnost návodů naznačovala.

O ChatGPT se však mluví v takových superlativech, že snad má potenciál nahradit třeba novináře. Opět je pravda, že samozřejmě veškeré výsledkové zprávy, ať už ze sportu nebo třeba burzy, už dávno generují stroje. Jsou to dvouodstavcové noticky, které vyplní prostor v novinách nebo na webu, aniž by kohokoli urazily.

Chatboti s umělou inteligencí mají problém. Kvůli Číně je musí tvůrci naučit nemluvit o politice

Chatboti v Číně mají problém. Kvůli komunistické cenzuře je musí tvůrci naučit „nemluvit o politice“

Tento týden se čínská vyhledávací společnost Baidu chystá představit svého Ernie Bota, odpověď na vychvalovaný ChatGPT společnosti OpenAI. To přitáhne pozornost nejen západního světa, ale také čínských komunistů. Tvůrci podobných chatbotů tak stojí před zásadním problémem: pokud chtějí se svými dokonalými programy uspět i v Číně, musí je naučit „nemluvit o politice“ a zajistit jejich schopnost vést „politicky košer dialog“ podle cenzurního gusta pekingských vládců, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Ale jinak mě překvapuje, že ChatGPT nezvládá poměrně snadné úkoly, které by měl být schopen splnit každý novinářský začátečník.

Tady je moje konverzace z pátečního večera, která začíná otázkou, jež si umím představit jako typický start seance s nástrojem, kterým ChatGPT údajně je. Zeptal jsem se „Co se dneska stalo v politice?“ Následoval šok.

Debata s ChatGPT Stanislav Šulc / Newstream
Debata s ChatGPT Stanislav Šulc / Newstream
Debata s ChatGPT Stanislav Šulc / Newstream

Lidé nemluví ve vzorcích, stroje ano

Ne, sebelepší nástroj umělé inteligence zatím nedokáže naplnit zdánlivě jednoduché, ale vlastně komplexní a sofistikované zadání. ChatGPT má znalosti do roku 2021, na tuto otázku tedy nedokáže odpovědět. A nejspíš toho nebude žádný podobný program schopen ještě dlouhá léta. Pro naplnění takového úkolu je potřeba pasivně znát velkou spoustu věcí, daná inteligence musí být schopna strukturace a hierarchizace. Navíc musí znát českou politickou scénu. Stroj to tedy zatím nezvládne.

Zajímavě se na problematiku ChatGPT podíval lingvista (a aktivista) Noam Chomsky. Génius, který svými omylnými domněnkami o fungování jazyka nakopnul lingvistiku z 20. do 21. století, pro The New York Times skvěle analyzoval, že výplody těchto strojů nejsou jazykovými výtvory, ale jejich maškarádou.

Jazyk a jeho použití podle Chomského totiž začíná tím, že se člověk snaží něco vysvětlit nebo vyjádřit. A jeho skuteční uživatelé to umí za využití velmi úsporných prostředků. Chomsky to ukazuje na jednoduchém příkladu věty „Jablko vypadlo z ruky.“ Takto jednoduchá věta u nás všech implikuje celou spoustu věcí. Od toho, že jablko předtím někdo držel v ruce, přes to, že otevřením ruky může spadnout, po vědeckou teorii o gravitaci, kterou všichni znají.

Bitcoin, ilustrační obrázek

Bitcoin vstává z popela a Fed křísí churavějící banky

Nejstarší a nejrozšířenější kryptoměna světa v pátek překonala psychologickou hranici 27 tisíc dolarů, poprvé od poloviny loňského června. Zatímco Fed do ekonomiky zběsile pumpuje dolary, aby nepokrachovaly další banky, bitcoin má našlápnuto k vůbec nejúspěšnějšímu týdnu za poslední více než dva roky. Jeho zhodnocení od pondělí tohoto týdne činí zhruba 25 procent. 

Přečíst článek

To chatboty podobně sofistikovaně, komplexně, ale jednoduše zároveň jazyk používat neumí. Umí udělat souhrn nějakých textů. Soubor dat. Případně využít nějaký vzorec a vygenerovat zamilovanou SMSku.

Chomsky však tvrdí, že lidé nemluví ve vzorcích. Ale vlastně pokaždé přijdou s aktuálním řešením (které může být stejné jako dřív nebo stejné, jako je řešení někoho jiného). A v tom jsou zatím lidé nenahraditelní. A i díky tomu vám každý člověk umí odpovědět, co se stalo dneska v politice, zatímco stroj to zkrátka nedokáže.

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: I michelinští kuchaři umějí zklamat

Nedávno jsme s přáteli v jednom novém pražském hotelu zaplatili 14 tisíc korun za večeři ve čtyřech. Degustační menu připravil hostující londýnský šéfkuchař, jež má jednu hvězdu od slavného průvodce Michelin. Ještě teď mě pálí kapsa a na jazyku cítím pachuť celkem nic moc jídla, o trapné obsluze nemluvě. Ale pěkně popořádku.

Přečíst článek

Obrázek k článku vznikl také umělou inteligencí. Do systému Midjourney jsem zadal spojení "Fotografie k článku pro český zpravodajský server o tom, že ChatGPT není sofistikovaný nástroj". Toto jsou dva ze čtyř jeho návrhů. Ani ty zbylé dva nebyly příliš sofistikované.

Reklama

Související

Sam Altman

Vyhodí ho dveřmi, vrátí se oknem. Sam Altman je symbolem umělé inteligence i doby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme