Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: V Praze a Brně se otevírá jeden podnik za druhým. Jsou ale Češi ochotni pustit chlup?

Louisianský řetězec rychlého občerstvení Popeyes otevřel na Václavském náměstí svou první českou pobočky
Profimedia
Stanislav Šulc

Česko zasáhla nákupní horečka. Alespoň to vypadá podle toho, kolik nových obchodů, restaurací, bister a dalších provozů se v posledních týdnech otevřelo. Je to známka optimismu, že konečně bude líp? Nebo je to nedocenění statistik, které jasně ukazují, že Češi šetří?

Reklama

Vraťme se o nějakých 13 měsíců v čase zpět. Tehdy vrcholila panika, co všechno nastane, až do ekonomiky vpadnou nové ceny energií. A že šlo o skutečně pořádnou paniku, která se nakonec nejspíš vůbec nenaplnila, ačkoli ano, přiznejme, že ceny energií vzrostly. Nicméně katastrofické scénáře se nenaplnily.

Co se však zcela jistě naplnilo, bylo určité omezení. Omezovali se spotřebitelé, omezovaly se také firmy ve svých očekáváních růstu a omezovaly se také plány expanze. V takové situaci, kdy nikdo nic neví a jen si všichni malujeme černé a černější scénáře, zkrátka nikdo nebude rozjíždět novou restauraci ani obchod.

Českou ekonomiku budou dál stahovat evropské experimenty, shodli se ekonomické špičky na konferenci GIS

Českou ekonomiku budou dál stahovat evropské experimenty, shodli se ekonomické špičky na konferenci GIS

Přehnaná regulace, problémy v energetickém sektoru, dopady deglobalizace. Hlavní negativní faktory, které budou v nadcházejících letech ovlivňovat evropskou ekonomiku a také ekonomiku českou. Výhodou by mohla být relativně levná pracovní síla, kterou Česko umí nabídnout globálním hráčům. Shodli se na tom špičkoví ekonomové, kteří v panelové diskusi na Global Investment Summitu odhadovali vývoj klíčových ukazatelů ekonomiky.

Přečíst článek

Bister jako hub

Rok se s rokem sešel a máme tu situaci úplně jinou. Z retailového pohledu skoro až euforickou. Jen v posledních dvou měsících se otevřelo hned několik nových velkých obchodů, restaurací, otevírají se nové pobočky slavných řetězců rychlého občerstvení (dnes například Popeyes), rostou nová bistra, kavárny (například v nově otevřené budově Masaryčky).

Všem rozhodně přejme co nejlepší úspěch. Je to dobrá zpráva o stavu místních podnikatelů, kteří zase věří v lepší zítřky. A když se bude dařit jim, mělo by se dařit tak nějak tomu celému soukolí, kterému říkáme ekonomika.

Ondřej Stratil ve svém bistru Golden Egg

Obyčejný byznys: Bistro Golden Egg se rozhodlo uživit na vejcích. Nyní si užívá Velikonoce

S Velikonoci jsou od nepaměti spojená vajíčka a právě na pokrmy z vajec se specializuje pražské bistro Golden Egg. Sváteční menu sice nechystá, ale těší se zvýšenou návštěvnost.

Přečíst článek

Statistika nuda je

Nicméně přeci jen tu je jeden mráček. A tím jsou statistiky. Zejména ta o spotřebě domácností. Ta klesala kontinuálně tak dlouho, jako snad nikdy předtím. Sice nyní přicházejí Vánoce, ale i tak lze mezi lidmi sledovat stále zvýšenou míru nejistoty a neochotu zbavovat se peněz.

Není se čemu divit. Těch temných zpráv ze světa, které navíc mohou mít zcela konkrétní dopady i na české spotřebitele, je zkrátka příliš. A pokud nepřijdou nějaké razantní dobré zprávy, biliony na účtech českých domácností se rozhodně v ekonomice rozpouštět nezačnou.

Češi prchají před inflací ke zlatu

Zlato čeká sešup, shodli se profesionální brokeři na Global Investment Summitu

Až 80 procent drobných obchodníků na finančních trzích prodělá. Profesionální matadoři říkají, že je to práce jako každá jiná a úspěch sám nepřijde. Účastníkům investičního summitu prozradili, do čeho teď investují. Pro mnohé bude překvapení, že zlatu až tolik nevěří.

Přečíst článek

Reklama

Související

Skotský ekonomický historik Niall Ferguson

Historik Niall Ferguson o AI: Tyto otázky určí, jak umělá inteligence změní svět

Přečíst článek
Vlny veder mění životní styl Američanů. Vzniká nová „ekonomika po setmění“

Vlny veder mění životní styl Američanů. Vzniká nová „ekonomika po setmění“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme