Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak tvrdé bude zdražení potravin? Údaje potravinářů naznačují desítky procent

Američané kupují v době rekordní inflace dražší věci, ale v horší kvalitě, zjistila studie.
Pixabay
 ČTK

Pokud vláda nepřijde s funkčním modelem dotací pro potravináře, promítne se zvyšování cen energií a nedostatku surovin do konečných cen pro spotřebitele zcela zásadně. Upozorňuje na to Potravinářská komora ČR. Požaduje zastropování cen energií nebo zrušení spotřební daně z paliv.

Reklama

Náklady na potravinářský výrobek vzrostly od začátku roku podle Potravinářské komory ČR (PK) vlivem zdražení energií, surovin či pohonných hmot o 30 až 60 procent. Do cen se zatím zcela nepromítly, ale vláda nenabízí žádná koncepční řešení. Ostatní státy přitom zemědělce a potravináře podporují značnými dotacemi, prohlásila prezidentka komory Dana Večeřová. Vláda se nechce podle premiéra Petra Fialy (ODS) ubírat cestou plošných řešení, která mají i nežádoucí dopady. O otázkách pomoci se ale ještě bude diskutovat na Evropské radě, řekl Fiala po jednání vlády.

Zemědělsko-potravinářské odvětví zůstává u vlády podle Večeřové na okraji zájmu, přestože se jedná o obory, které obyvatele živí. Zvýšené náklady je třeba kompenzovat a ministři by měli spustit funkční řešení, jako je zastropování cen elektřiny a plynu, nebo snížení či zrušení spotřební daně u paliv. Pokud by se náklady na potravinářský výrobek v plné výši propsaly do spotřebitelských cen, mnozí lidé si podle komory nebudou moci dovolit nakoupit ani základní potraviny.

Potravinová krize bude. Otázkou je jen, jak velká, říká výrobce hnojiv

Rusko a Ukrajina jsou obilnicí světa. A také dominantními výrobci hnojiv, která podle indexu Bloombergu zdražují nad svá historická maxima.

Přečíst článek

Ministerstvo: Podpoříme jablka a prasata

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že má letos zhruba pět miliard korun na národní dotace, které budou směřovat do celého zemědělství.

Evropská unie mimořádně uvolňuje 12,5 miliardy korun, z toho na Českou republiku vychází 270 milionů korun. Tyto prostředky budeme směřovat do nejvíce postižených sektorů, zejména chovu prasat a pěstování jablek,“ uvedl mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Nákup do státních hmotných rezerv by podle ministerstva v této době situaci nezlepšil, naopak by ceny potravin ještě zvýšil.

Zastropování cen paliv nebo výrazné snížení DPH nakonec stejně podle premiéra Fialy musí někdo zaplatit. A byla by to střední třída, dodal. Navíc podle něho není jisté, že by se takové plošné opatření promítlo do cen pohonných hmot. Opatření jako je kontrola marží pumpařů nebo zákaz přimíchávání biosložky do paliv považuje Fiala v současné době za správná.

Lukáš Kovanda
video

Kam až zamíří inflace? Do jaké míry poškodí válka české exportéry? Odpovídá ekonom Lukáš Kovanda

Nepredikovatelný konflikt na Ukrajině se stal dalším faktorem negativně ovlivňujícím vývoj inflace či další vývoj úrokových sazeb. Kam se až inflace může vyšplhat? Jak vysoké úrokové sazby můžeme letos čekávat? Jaký dopad může mít ukrajinský konflikt na české exportní společnosti? Odpovídá Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Skončit může až čtvrtina firem

Mnohé firmy však podle komory již hlásí existenční problémy, pokud kabinet brzy nezasáhne, může jich zhruba čtvrtina skončit. Ohroženy přitom podle ředitele pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslava Koberny nejsou velké firmy, ale zejména malé a střední. Tyto firmy často navíc podle Večeřové sídlí na venkově, kde jinak není dost pracovního uplatnění.

Z dalších opatření, která jsou v souvislosti s válkou na Ukrajině potřeba, je podle Koberny omezení vývozu obilí. Ministerstvo zemědělství by zároveň mělo zjistit, jaká je aktuální situace, zda už se ČR ze soběstačnosti nedostala do minusu. „Neříkáme zastavte hned teď vývoz, ale zaveďte licenční systém, to umíme,“ řekl.

ropná plošina, ilustrační foto

Ropa opět citelně zdražuje, cena Brentu se vrátila nad 120 dolarů

Ceny ropy se dnes výrazně zvyšují, vzhůru je tlačí obavy z výpadku dodávek suroviny prostřednictvím ropovodu Caspian Pipeline Consortium (CPC). Cena severomořské ropy Brent kolem 15:30 středoevropského času vykazovala růst asi o čtyři procenta na 120,15 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 3,7 procenta zhruba na 113,30 dolaru za barel.

Přečíst článek

Vláda opět vinu hází na Unii

K omezení vývozu pšenice v úterý vládu vyzval Svaz pekařů a cukrářů. Ministerstvo zemědělství ale nepovažuje regulaci vnitřního trhu za dobré řešení. Mohla by fungovat jako opatření všech členských států proti sobě navzájem.

Evropská komise též již vyjádřila silné výhrady k opatřením členských států zamezujících vývoz s cílem ochrany jejich domácí nabídky potravin. Tato opatření podle komise narušují obchod, nejsou slučitelná s jednotným trhem a budou mít negativní vliv na potravinové zabezpečení. Otázka případné regulace společného jednotného trhu EU je tedy otázkou na orgány EU, nikoliv na členské státy,“ dodal Bílý.

V důsledku aktuálních událostí se zásadně změní témata, která se budou řešit při předsednictví ČR v Evropské unii, řekla také Večeřová. Předsednictví ČR převezme od července. Nutnost vidí v přehodnocení Zelené dohody pro Evropu. „Potřeba bude dělat reprodukční plochy. Budeme potřebovat daleko více potravin, každý bude bojovat o soběstačnost, o základní zásobení potravinami,“ soudí šéfka komory.

Hlavní budova České národní banky

Inflace zastaví růst ekonomiky, letos se tak může pohybovat jen těsně nad nulou, míní ekonomové

Makroekonomický výhled je podle tuzemských analytiků výrazně jiný, než byl ještě před měsícem. Ekonomové oslovení v anketě Newstreamu očekávají dramatické zpomalení růstu ekonomiky. Kvůli konfliktu na Ukrajině a pádící inflaci není podle nich vyloučené, že se letošní růst hrubého domácího produktu bude pohybovat těsně nad nulou.

Přečíst článek

Tisk tisícikorunových bankovek v tiskárně cenin

Zahraniční dluh loni vzrostl na 4,5 bilionu. Zájem o české státní dluhopisy ze strany cizinců ochladl

Zahraniční dluh České republiky na konci loňského roku dosáhl téměř 4,5 bilionu korun a představoval tak 73 procent HDP. V meziročním srovnání se vnější zadlužení Česka – konkrétně státu, centrální banky, obchodních bank a firem zvýšilo o 150 miliard korun, uvádí statistiky České národní banky.

Přečíst článek

Reklama

Související

Obchodní centrum - ilustrační snímek

Lukáš Kovanda: Češi šetří na všem. Na podzim lze čekat vlnu krachů hospod i firem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme