Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko o víkendu zavřelo kohouty, plyn v EU prudce zdražuje

Plynovod Jamal
iStock
Lukáš Kovanda

Velkoobchodní cena zemního plynu v EU v pondělí ráno vzrostla až o jedenáct procent. Děje se tak v reakci na zastavení dodávek ruského plynu plynovodem Jamal, k němuž došlo v sobotu.

Reklama

Rusko plynovodem posílá plyn do Německa, a to skrze Bělorusko a Polsko. Plynovod zajišťuje zhruba pětinu pozemních dodávek ruského plynu do EU.

Velkoobchodní cena plynu v EU se v reakci na zastavení dodávek vrátila nad úroveň 70 eur za megawatthodinu (MWh). V pátek přitom klesla dokonce pod úroveň 65 eur za MWh, byla tak nejníže od poloviny září. I tak však zůstává na násobcích své běžné předpandemické ceny kolem 15 či 20 eur za megawatthodinu. Pokles šel ruku v ruce s optimismem ohledně ruských dodávek a meteorologickou předpovědí poměrně teplého počasí v EU. Ruský prezident Vladimir Putin totiž přislíbil, že Rusko začne více plyn do EU dodávat 8. listopadu.   

Fakt, že plynovodem Jamal přestal z Ruska do Evropy téct plyn, je velmi závažný. Pokud se nejedná o krátkodobou, například technickou záležitost, jež se vyřeší v řádu hodin, bude následkem situace další zdražování plynu. Jeho velkoobchodní ceny v EU vystřelí. Přerušení dodávek přichází v nejméně vhodnou dobu, kdy obchodníci s plynem vyčkávají, zda slib Vladimíra Putina, že Rusko dodá Evropě více plynu, není opět jen planý.  

Bohemia Energy ukončila svoji činnost.

Kdo je po Bohemia Energy a Kolibřík Energie další na řadě? Rozhodne Kreml a počasí

Další čeští dodavatelé energií ukončují svoji činnost. V krátkém sledu tak činí společnosti Kolibřík Energie, jež dodává elektřinu a plyn bezmála 30 tisícům odběratelů, a také společnost A-Plus, která dodávky plynu přerušuje svým 150 klientům.  

Přečíst článek

Začátkem října dosáhla cena plynu úrovně až takřka 160 eur za MWh. K poklesu o skoro 100 eur na megawatthodinu od té doby došlo zejména právě pod vlivem příslibů ruského prezidenta Putina, že plynárenský monopol Gazprom, většinově ovládaný Kremlem, dodá do EU více plynu.  

Rusko drží Evropu v šachu

Gazprom je podle Putinova aktuálního vyjádření připraven obnovit svůj krátkodobý exportní prodej evropským zemím 8. listopadu. Zatímco své dlouhodobé závazky vůči evropským odběratelům Gazprom plní, krátkodobý trh mu dává možnost preferovat domácí před tím vývozním. A tuto možnost Gazprom nyní zatím stále využívá. Jeden z jeho čelných představitelů se nedávno nechal slyšet, že podle ruské pranostiky bude letos tuhá zima, neboť se urodilo hodně jeřabin. Vyhlídka na třeskuté mrazy stupňuje tlak na Gazprom, aby nadále upřednostňoval domácí trh před exportem.    

Průmysl v energetických kleštích. Před zdražováním elektřiny není úniku

Firmy, které drahota nezasáhne přímo, si ji „přivezou“ od dodavatelů.

Přečíst článek

Evropě se tak i proto nedaří doplňovat své plynové zásobníky. Ty jsou pro tuto část roku nejzávažněji vyprázdněné minimálně od roku 2009. Starý kontinent totiž také přes léto zradily obnovitelné zdroje energie. V zemích, jako je Německo, foukal vítr jen podprůměrně. V Norsku zase poměrně málo pršelo. Větrníky či hydroelektrárny tak nezajistily dostatečnou výrobu elektřiny, pročež ta musela být zvýšeně produkována prostřednictvím plynu. Což jen zpomalilo naplňování zásobníků, které byly poměrně citelně vyprázdněny kvůli loňské dlouhé zimě.    

Cena ropy

Nejen plyn a ropa. Zdražuje vše, až na zlato

Energetické komodity jdou nahoru o desítky procent, což povede k dalšímu zdražování zboží a služeb. Nahoru jdou ale ceny i dalších komodit. Naopak výrazně ztrácejí cenné kovy a také produkty ze sóji.

Přečíst článek

Gazprom stáhl některé ze svých krátkodobých nabídek plynu evropským zemím už koncem srpna. Krátce poté, co soud v německém Düsseldorfu rozhodl, že nedávno dokončený plynovod Nord Stream 2 nemůže obejít regulaci EU, jež vyžaduje, aby producent plynu byl právně oddělený od jeho přepravce. Obejití regulace by urychlilo zprovoznění plynovodu. Plynovod Nord Stream 1, zprovozněný v roce 2011, danou regulaci EU nesplňuje, protože je právně pojatý jako spojka, nikoli jako potrubí zajišťující přímé dodávky. Ve skutečnosti jde zjevně o to, že v roce 2011 bylo Rusko v EU vnímáno jako mnohem menší bezpečnostní hrozba (pokud vůbec hrozba) než dnes.   

Hrozí krachy dalších českých dodavatelů

Ač Gazprom označil těsnou časovou souslednost zmíněného soudního verdiktu a omezení nabídky plynu Evropě za shodu okolností, na trhu se od té doby čile rojí spekulace, že přiškrcováním dodávek se plynárenský gigant snaží dostat Evropu pod tlak. Tak, aby co nejdříve mohl být zprovozněn právě plynovod Nord Stream 2, jenž plyn povede z Ruska přímo do Německa.   

Součástí tohoto nátlaku může být i nynější přerušení dodávek plynovodem Jamal. Podezřelé je, že přichází právě v tuto dobu. Ani tak však nelze činit unáhlené závěry. Není v ekonomickém zájmu Ruska, aby získalo reputaci nespolehlivého dodavatele, neboť pak by se EU agilněji než dosud obracela na dodavatele konkurenční, třeba na americké dodavatele zkapalněného plynu.  

Každopádně pokud se situace kolem Jamalu rychle nevyřeší, velkoobchodní ceny plynu v EU vylétnou minimálně o vyšší desítky procent. Zřejmě byt opět atakovaly úroveň alespoň 100 eur za megawatthodinu. Ruku v ruce s tím by stoupla pravděpodobnost dalších krachů dodavatelů energií v ČR. Následovníků firem typu Bohemia Energy může být v takovém případě hned několik. Pochopitelně by toto tedy znamenalo další zdražování odběratelů plynu či i elektřiny z řad českých domácností.  

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde<<<<<<

Nord Stream 2

Ceny plynu letí vzhůru. Zdraží kvůli tomu vše. I potraviny

Evropě letos hrozí „plynový hladomor“ – ceny zemního plynu dramaticky rostou, do Evropy jej proudí málo, takže se nestačí doplňovat zásobníky. Zdraží kvůli tomu i potraviny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme