Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průmysl v energetických kleštích. Před zdražováním elektřiny není úniku

Průmysl v energetických kleštích. Před zdražováním elektřiny není úniku
Pixabay
Jan Němec

Firmy, které drahota nezasáhne přímo, si ji „přivezou“ od dodavatelů.

Reklama

Zdražování prakticky všech vstupů sledují české firmy už delší dobu. K váznoucím dodávkám ze zahraničí, způsobeným narušením obchodních řetězců, nebo růstu cen komodit se nyní navíc přidává prudký růst cen energií.

A je to teprve začátek. S realizací ambiciózního bruselského plánu Fit for 55 a vypínáním uhelných elektráren bez dostatečně rychlého vykrytí výpadku obnovitelnými zdroji bude energetická drahota ještě horší. Špatná zpráva pro českou ekonomiku je, že řada důležitých odvětví našeho průmyslu patří mezi největší žrouty energií.

Firmy proto hledají cesty, kde ušetřit. To ale může mít negativní vliv do budoucnosti.

„Dražší vstupy způsobí zřejmě i větší otálení, co se týká větších investic, a tím se bude oddalovat i oživení české ekonomiky,“ upozorňuje analytička Hospodářské komory Karina Kubelková.

Kontejnerová loď, ilustrační foto

Panické syslení zhoršuje krizi v zásobování

Dodavatelské řetězce již druhým rokem nefungují tak hladce, jak byli dodavatelé i odběratelé zvyklí před vypuknutím pandemie. Částečně si za to mohou výrobci, maloobchodníci i zákazníci sami. Všichni objednávají více, než potřebují ve snaze se předzásobit z obavy z dalších výpadků dodávek. Tento koktejl ale paradoxně celou situaci ještě více zhoršuje. 

Přečíst článek

Nenasytné hutě

Výdaje za elektřinu nebo plyn tvoří v rámci nákladů firem velmi rozdílnou položku. Podle ředitele Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Bohuslava Čížka patří mezi nejnáročnější chemický, ocelářský nebo papírenský průmysl. „Vyšší cena energie může pro tato odvětví znamenat navýšení nákladů o několik miliard korun ročně,“ upozorňuje Čížek.

Mezi silně zasaženými podniky budou Třinecké železárny. „Z hlediska nákladů jsou energie jednou z nejvýznamnějších nákladových položek, takže prudký růst cen elektřiny i zemního plynu má významný negativní dopad na hospodaření,“ říká mluvčí firmy Petra Macková Jurásková.

Výroba automobilu

Ceny českých výrobců letí vzhůru. Hrozí inflační spirála

Ceny českých průmyslových výrobců dramaticky rostou. V září meziroční růst zrychlil na 9,9 procenta ze srpnových 9,3 procenta, uvádí statistika Českého statistického úřadu. Růst cen se naplno rozjel i ve stavebnictví a zemědělství. Podle analytiků hrozí inflační spirála.

Přečíst článek

V oblasti automotivu, pro české hospodářství vůbec nejdůležitějším oboru, jsou náklady menší. I tady ale počítají s tím, že budou mít v příštím roce vyšší podíl. Například u výrobce převodovek Wikov Industry nyní stojí energie zhruba za 2,3 procenta nákladů. „V příštím roce počítáme s nárůstem na pět až 5,5 procenta,“ uvádí marketingový šéf Martin Sychrovský.

Ještě menší přímé dopady pociťují stavaři. Společnost Metrostav podle mluvčího Vojtěcha Kostihy v rámci plateb za energie utratí jen asi půl procenta z celkových nákladů. Problém je, že nejen Metrostav pocítí dražší energie v cenách svých dodavatelů.

Ty zdražíš mně, já tobě

Ačkoli Metrostav sám „nepropálí“ příliš mnoho elektřiny, mezi energeticky nejnáročnější provozy patří výrobci materiálů potřebných na stavbách. „To jsou zejména cihly, pálené tašky, obklady a dlažby, tedy de facto vše, co je z cementu,“ říká Kostiha. Podobně je tomu u automobilek a jejich dodavatelů, kteří platí víc za ocel nebo plasty.

Stavební firmy mohou zdražení díky velké poptávce po nemovitostech snáze promítnout do konečných cen, u konkurenčních odvětví typu automotivu jsou možnosti omezenější. „Budeme se snažit navýšení výrobních nákladů promítnout do prodejních cen. Je to ale závislé na výstupu jednání se zákazníky,“ naznačuje Michaela Matuchová, mluvčí společnosti Witte Automotive, vyrábějící například systémy zamykání pro automobilky.

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Lidé zapomněli, že peníze se vydělávají prací, říká miliardář Soural

Marcel Soural se letos poprvé dostal do žebříčku sta nejbohatších Čechů, který sestavuje časopis Forbes. Ten majetek jednoho z největších českých developerů odhadl na 2,6 miliardy korun. V klubu nejbohatších Čechů tak obsadil 97. místo. Po pádu Bohemia Energy Jiřího Písaříka je o příčku výše. První velký rozhovor po oznámení výsledků poskytl Soural pro newstream.cz. 

Přečíst článek

Komplikace se projevují také u exportérů, kteří musí vážit cenovou konkurenceschopnost na zahraničních trzích. „Vyvážíme do více než osmdesáti zemí světa. Ne v každém regionu je možné cenu zvýšit, protože by ji konkrétní trh nemusel akceptovat,“ vysvětluje Sychrovský a dodává, že maximálně si firma bude moci „přirazit“ deset procent.

Dalším problémem mohou být smlouvy. „Promítnutí zvýšených nákladů do cen produktů není možné vždy, s ohledem na dlouhodobé kontrakty,“ říká Jurásková.

Úspory, úspory

Pod tlakem zdražování tak firmy hledají energetické úspory. „Zlepšujeme energetickou efektivitu strojních zařízení, využíváme odpadní teplo ze strojů pro vytápění budov, instalujeme tepelná čerpadla, inteligentní regulaci osvětlení a používáme LED světla. Na střechy poboček instalujeme fotovoltaiku,“ vypočítává Pavel Roman, mluvčí skupiny Robert Bosch.

energie

Michal Macenauer: Elektřina zlevní, i tak vydělá ten, kdo si pořídí vlastní zdroj

V posledních měsících, a především týdnech, pozorujeme nebývalý růst ceny elektřiny a prakticky všech nejen energetických komodit. Elektřina je v současnosti nejdražší v historii a je dokonce i nad úrovní rekordního roku 2008. 

Přečíst článek

Cestou digitalizace jde také skupina Siemens. „Ve výrobě lze pomocí digitálních řešení zvýšit efektivitu napříč hodnotovým řetězcem, výrazných úspor jde dosáhnout i v případě, že digitální technologie a řešení využijeme v budovách. V obou případech se úspory mohou pohybovat až v desítkách procent,“ tvrdí mluvčí Martina Kellerová.

Ve Wikov Industry zase nečekaně rychlý nástup zdražování energií urychlil dříve plánované úsporné investice, například zateplování výrobních hal. Blíže realitě jsou i úvahy o vybudování vlastního zdroje v podobě solární elektrárny.

Více čtěte v týdeníku Hrot.

elektřina, elektrický stožár, energie

Experti: Amatérské řízení rizika položí ještě víc než desítku dodavatelů energií

Do konce roku v Česku pravděpodobně krachne ještě víc než desítka dodavatelů energií. Půjde o malé prodejce se špatným systémem řízení rizika, jejichž konec zbytek trhu bez problému absorbuje.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme