Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny plynu letí vzhůru. Zdraží kvůli tomu vše. I potraviny

Nord Stream 2
Nord Stream 2
Lukáš Kovanda

Evropě letos hrozí „plynový hladomor“ – ceny zemního plynu dramaticky rostou, do Evropy jej proudí málo, takže se nestačí doplňovat zásobníky. Zdraží kvůli tomu i potraviny.

Reklama

Topná sezona letos kvůli chladnému počasí začala na některých místech Česka nezvykle brzy, už koncem srpna. Jde jen o další vrásku na čele dodavatelům plynu. Ti se totiž potýkají se závratným růstem jeho cen zatím hlavně jen na evropském velkoobchodním trhu.  

Pro lepší představu, plyn nyní stojí stejně, jako kdyby ropa vyšla na více než 100 dolarů. Tento ilustrativní přepočet také dokládá, že plyn je nyní o 40 procent dražší než právě ropa, ačkoli běžně se cena ropy pohybuje citelně výše.

Škoda omezí výrobu ve svých závodech.

Lukáš Kovanda: Jak si stojí česká ekonomika? Růst nic moc, inflace až moc

Česká ekonomika ve druhém letošním čtvrtletí stoupla podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu meziročně o 8,2 procenta. I když se jedná o stále nejvýraznější meziroční růst ekonomiky v celé české historii, skákat radostí z něj nelze.

Přečíst článek

České domácnosti se tak musí připravit až na patnáctiprocentní zdražení plynu. Důvodem je právě „plynový hladomor“. Tak jako automobilkám zoufale chybí čipy, takže pociťují „čipový hladomor“, domácnosti zase mohou pocítit právě fatální nedostatek plynu.

Globální problém - lokální dopady

Současný vzestup cen plynu ale zasahuje nejen Evropu, nýbrž celý svět. A to kvůli propojení jednotlivých kontinentálních trhů. Zdražení v Evropě způsobuje růst cen v Asii a jinde. S neblahými důsledky zdražování plynu budou v příštích týdnech a měsících konfrontování všichni od výrobců keramiky v Číně, přes pařížská pekařství až třeba právě po české domácnosti.

Cena plynu je nyní na většině míst světa na svém historickém rekordu pro tuto část roku. Drahý plyn se stává až takovým problémem, že ohrožuje celosvětové hospodářské zotavení po pandemii. 

Nadcházející zima pak zvláště pro Evropu může představovat hořké prozření, jak nesmírně důležitý plyn je pro celou její ekonomiku. Nyní starý kontinent čelí situaci, kdy plynu není dost, aby se mohly doplnit zásobníky vyčerpané po loňské dlouhé zimě. Rusko, největší dodavatel plynu do Evropy, omezuje svůj vývoz plynu z řady důvodů. Od výpadků ve vlastní produkci, přes schraňování plynu u sebe doma, přes snahu Gazpromu demonstrovat nepostradatelnost dokončovaného plynovodu Nord Stream 2 až po přetahovanou Moskvy s Kyjevem ohledně výše poplatků za tranzit plynu přes Ukrajinu.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Rébus Nord Stream 2. I kdyby Moskva vydírala Ukrajinu, Berlín kohouty nezavře

Pokud by se Rusko rozhodlo plynovod Nord Strem 2 využít jako geopolitickou zbraň, samo Německo nejspíše nic neudělá, píše agentura Bloomberg. Celou věc bude chtít řešit sankcemi na úrovni EU. Jenže sankce proti Moskvě EU uplatňuje už sedm let, od doby ruské anexe Krymu, a nijak zásadně nezabírají.  

Přečíst článek

Poloprázdné zásobníky

Celé léto se nedaří naplňovat zásobníky, varuje šéf rakouské OMV Alfred Stern. Evropští spotřebitelé jsou nyní podle vydáni napospas počasí. Čím chladnější zima bude, tím spíše palčivě pocítí důsledky nedostatek plynu. Ať už na své peněžence, nebo na „svou vlastní kůži“, dost možná však oběma způsoby: plyn bude drahý a bude ho málo, což zhorší jeho celkovou dostupnost.  

Nejde jenom o palčivý dopad do cen samotného plynu. Největší francouzský výrobce cukru, Tereos, už v srpnu varoval, že zdražování plynu závratně zvyšuje nákladnost produkce právě cukru. I kvůli dražšímu plynu budou na podzim zdražovat největší světoví potravinářští producenti – a nejen cukrovinek –, firmy jako Nestlé nebo Unilever. I český spotřebitel si tak musí dát kromě vyšších cen pozor na fenomén takzvané „smrskflace“.

Miroslav Singer, český ekonom, Generali CEE Holding

Exguvernér Singer: České rodiny oproti anglosaským inflace poškozuje víc

My jsme součástí skupiny zemí, kde rodiny mají významná finanční aktiva v bankách. Tudíž je inflace poškozuje víc. Zatímco v anglosaském světě má rodina především na krku úvěry, proto jim současná situace pomáhá. Nemohou se krizí prošetřit, potřebují neztratit práci a vydělávat. Jinak tu hypotéku nesplatí, vysvětluje v rozhovoru pro newstream.cz hlavní ekonom skupiny Generali CEE Holding a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, proč je ve střední Evropě vyšší averze k inflaci.

Přečíst článek

Nové restaurace Masaryčka nabízí převážně českou kuchyni.

Na Masaryčce otevřela nová „nádražka“ za 70 milionů

Na Masarykově nádraží přibyly další zrekonstruované prostory. V místech někdejšího kasina je nově restaurace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2

Němci se bojí války na Ukrajině. Hrozí jim dramatická inflace, což politiky tlačí ke zdrženlivosti

Přečíst článek
Stavba Nord Stream 2, ilustrační foto

Válka o Nord Stream 2 skončila. Vítězí Rusko a Německo, Česko ale taky vydělá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme