Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poptávka po plynu v průmyslu slábne. Je nižší než před pandemií

svářeč, průmysl, plyn
Pixabay
Stanislav Šulc

Rostoucí ceny plynu a dalších energií ohrožují ekonomický růst, uvádí odborníci. Navíc startuje topná sezona.

Reklama

Ceny plynu v posledních dnech vzrostly o desítky procent. A zejména v Evropě to začíná být ohromný problém pro velké průmyslové podniky. Podle agentury Bloomberg se to začíná projevovat již na poptávce po plynu, protože pro řadu firem je aktuální cenová hladina neekonomická. „V evropském průmyslu již vidíme jasné známky poklesu poptávky po plynu,” uvedl Julien Hoarau z analytické společnosti Engie EnergyScan. „Prozatím jsou největší poklesy znatelné v Německu, Nizozemsku a ve Velké Británii, nicméně budeme muset počkat ještě několik týdnů. Ukáže se, zda trend pokračuje, navíc se naplno projeví růst poptávky po plynu využívaném na vytápění domácností,” dodal Hoarau.

Cena ropy

Nejen plyn a ropa. Zdražuje vše, až na zlato

Energetické komodity jdou nahoru o desítky procent, což povede k dalšímu zdražování zboží a služeb. Nahoru jdou ale ceny i dalších komodit. Naopak výrazně ztrácejí cenné kovy a také produkty ze sóji.

Přečíst článek

Data Engie EnergyScan přitom ukazují, že podzimní poptávka po plynu je nižší než byla před pandemií. V září to bylo o pět procent, v říjnu však již pokles zrychlil na 12 procent. Bloomberg připomíná, že některé podniky citlivé právě na ceny energií již musely dočasně zmrazit své působení.

Podle odborníků pak nastalá situace na ceně energií a zvláště u zemního plynu výrazně komplikuje postpandemický návrat globální ekonomiky k růstu. Ostatně to již odrážejí globální trhy, které kvůli inflaci, která je vedle narušených dodavatelských řetězců urychlovaná právě i cenami energií, prožívají v posledních týdnech výrazné propady. Například širší americký index S&P 500 po výrazném nárůstu od letošního jara zaznamenal v posledním měsíci pokles o dvě a půl procenta.

benzin, nafta, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Růst cen pohonných hmot se jen tak nezastaví

Pohonné hmoty v Česku dál výrazně zdražují. Průměrná cena benzinu Natural 95 překročila 35 korun za litr. Skokově stoupá i cena nafty. Za týden vzrostla o více než korunu na 33,56 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS.

Přečíst článek

Na tahu je Rusko

Naopak se daří energetickým společnostem a například akcie ruského polostátního těžařského kolosu Gazprom se 5. října dostaly na historický rekord. Mimochodem právě Gazprom má na ceny energií v Evropě výrazný vliv, ale podle slov jeho zástupců ze strany těžařské společnosti nedochází k žádné cenové válce.

„Dodáváme plyn nad rámec dohodnutých smluv tam, kde je to technicky možné,“ zdůraznila šéfka exportní divize Gazpromu Jelena Burmistrovová.

Přesto právě Rusko je v současnosti na tahu a ukazuje se to i na cenách plynu. Ty začaly v posledních dnech mírně klesat poté, co Rusko slíbilo stabilizovat trh s plynem. Plyn a jeho cena se tak v posledních týdnech nejspíš stal jedním ze zbraní Ruska v boji o co nejrychlejší spuštění Nord Streamu 2. 

peníze, ilustrační foto

Inflace v září zrychlila na 4,9 procenta

Spotřebitelské ceny vzrostly v září o 4,9 procenta ze srpnových 4,1 procenta. Zvýšily se náklady na vlastní bydlení, dále zdražily například pohonné hmoty, tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti. Uvádí statistika Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

potraviny

Blíží se velké podzimní zdražování potravin. Postihne vše

Potraviny se dosud držely spíše stranou velké vlny zdražování, která zalila Českou republiku. Celková inflace ale může ještě do konce letošního roku atakovat úroveň až sedmi procent, skoro nejvyšší za čtvrtstoletí, a potraviny už tak stranou nezůstanou.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Přečíst článek
Anders Opedal (vlevo), generální ředitel Equinoru, nečeká, že by plyn a elektřina výrazně zlevnily.

Vysoké účty za elektřinu a plyn zůstanou. Kvůli obnovitelným zdrojům, soudí šéf Equinoru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme