Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dopad pandemie: v Praze se přes Airbnb pronajímá půlka bytů než dřív

Americká společnost Airbnb zprostředkovává ubytování v soukromí.
Pixabay
 ČTK

Kde nejsou turisté, tam nemá Airbnb cenu. Potvrzují to nejnovější data pražského Institutu plánování a rozvoje, podle kterého se v Praze nabídka bytů na serveru Airbnb propadla o 50 procent proti předpandemické době.

Reklama

V Praze nabízeli majitelé v polovině letošního července na platformě Airbnb ke krátkodobému pronájmu 6972 ubytovacích jednotek, tři čtvrtiny z toho tvořily samostatné byty či domy. V červenci roku 2019, tedy před vypuknutím pandemie koronaviru, to bylo 14 tisíc jednotek. Vyplývá to z analýzy, kterou zpracoval městský Institut plánování a rozvoje na základě dat webu Inside Airbnb, který využívá informace o bytech přímo ze stránek Airbnb. Vedení Prahy usiluje o změnu zákona, která by městu umožnila nabídku bytů přes ubytovací platformy regulovat.

Bratislavské sídliště

Byty v Bratislavě jsou o třetinu levnější než v Praze

Mladý Vít Soural, syn miliardáře a developera Marcela, vstoupil letos na podzim na Slovensko se svým start-upem Flat Zone, který srovnává a analyzuje ceny bydlení. Nyní ze slovenského trhu přináší první data.

Přečíst článek

Celkem se v Praze nachází asi 650 tisíc bytů. I mezi těmi, které i přes pandemii zůstaly v nabídce Airbnb, jich podle analýzy byla většina nevyužívaných. Pouze u deseti procent z nabízených jednotek bylo k 13. červenci na základě hodnocení klientů možné prokázat, že se v nich v předchozích třech měsících někdo ubytoval. V roce 2019 to bylo ve stejné době přes 60 procent.

Celkem bylo letos v červenci v nabídce téměř 19 tisíc lůžek, z toho velká většina v samostatných bytech. Nejvíce celých bytů k pronájmu se podle analýzy nacházelo na Novém Městě (1315), Starém Městě (797), na Vinohradech (565), Žižkově (483) a Smíchově (361). Kolem 200 pak bylo v nabídce na Malé Straně, v Holešovicích a v Karlíně. V perifernějších částech města je nabídka dlouhodobě nižší, protože turisté preferují ubytování v centru. Na Starém Městě tak podle dokumentu připadá 29 lůžek na 100 obyvatel a jednotky pro Airbnbn tvoří 14,5 procenta všech bytů.

Central Group - Žižkov

Průměrný pražský byt zdražil o dvě roční mzdy, nově jich je potřeba 16

Za posledních pět let vzrostly ceny pražských bytů o 90 procent, mzdy ale jen o 33 procent. Z indexu sestavovaného developerskou společností Central Group vyplynulo, že nový byt v metropoli s plochou 70 metrů čtverečních už stojí 16 ročních průměrných hrubých mezd Pražana. Oproti loňsku je to o dva roční platy více. Index počítá s průměrnou hrubou měsíční mzdou v metropoli 50 556 korun a cenou nového bytu o uvedené rozloze 9 626 234 korun.

Přečíst článek

Čeká se na turisty, pak se byty vrátí na trh

Oproti roku 2018, kdy IPR publikoval první verzi analýzy, se v důsledku pandemie koronaviru změnil poměr bytů nabízených ke krátkodobému a dlouhodobému pronájmu. „V roce 2018 byla nabídka bytů na Airbnb o téměř 60 procent vyšší než nabídka bytů k pronájmu na Sreality. Letos se poměr obrátil a Sreality nabízí o 40 procent víc bytů než Airbnb,“ uvedl ředitel IPR Ondřej Boháč. S návratem turistického ruchu v případě opadnutí pandemie se nicméně dá podle institutu očekávat, že se počet bytů pro krátkodobé pronájmy opět výrazně zvýší.

Bike sharing v Praze

Byznys za maskou sdílení

Sdílená ekonomika má svět zachránit před nedostatkem zdrojů a plýtváním. Ve skutečnosti jde o byznys, který za image bohulibé činnosti schovává mnoho problémů.

Přečíst článek

Vedení Prahy v posledních letech prosazuje, aby samosprávy dostaly větší možnost regulace krátkodobého ubytování. Svůj návrh novely živnostenského zákona město před více než rokem poslalo předchozí Sněmovně, která jej nestihla projednat, a koncem listopadu i té současné. Předložený návrh by umožnil vedení samospráv určit období, kdy by bylo ubytování tohoto typu zakázáno, omezit počet současně ubytovaných osob či určit maximální počet dní v roce, kdy by bylo možné byty takto využívat. Stavební úřad Prahy 1 nedávno udělil prvnímu majiteli bytu poskytovaného přes Airbnb pokutu za jeho užívání v rozporu s kolaudací, což následně po odvolání majitele potvrdil i magistrát.

Krátkodobé ubytování zejména v centru metropole čelí dlouhodobě kritice místních obyvatel, městských částí a magistrátu kvůli tomu, že se podle nich obytné domy z velké části mění na hotely. To podle kritiků vede k omezení běžného bydlení v centru a narušuje klid ostatních obyvatel bytových domů. Vedle Airbnb působí na českém trhu krátkodobých pronájmů také například Wimdu, Booking.com, Couchsurfing nebo Vrbo, z českých společností pak například E-chalupy nebo Chata.cz, zaměřené spíše na mimoměstské pobyty.

šampaňské, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Domácnosti letos za Silvestra utratí nejvíce v historii

Silvestra každoročně slaví přibližně 85 procent dospělé české populace. Ti, kteří jej slaví, letos za silvestrovské oslavy dají v průměru 2400 korun, nejvíce v historii. Rekordní výdaje jsou výsledkem rapidní inflace posledních měsíců a zároveň skutečnosti, že Češi se nebudou tolik jako loni podrobovat spontánnímu lockdownu. Navíc už letošní silvestrovské oslavy nebudou poznamenány nouzovým stavem jako ty loňské.

Přečíst článek

Případ Roubal

Netflix, HBO i Disney chtějí české diváky. Jak zareaguje Nova a ostatní?

Do Česka v nadcházejících měsících zamíří tři globální streamovací služby. Doplní tak nabídku interaktivních televizí v čele s Netflixem. Reagovat na to musí také tuzemské stanice. Nova proto tlačí své Voyo a má s ním velké plány. Jaký bude boj o diváka, který se stale více odklání od tradiční televize a zábavu hledá aktivně sám?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jan Hrubý, generální ředitel Remax

Ceny nemovitostí narazily na svoje dno. Padat budou už jen u paneláků, říká šéf realitky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme