Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Praha chce koupit veřejné elektronabíječky. Vyjdou na rovný bambilion

Nabíjecí stanice
Pixabay
Stanislav Šulc

Veřejné výdaje na podporu elektromobility bývají často cílem až zbytečně hysterické kritiky. Ale někdy si kritiku zaslouží naopak pořádnou. Třeba aktuální záměr hlavního města Prahy nakoupit 1500 dobíjecích stanic pro elektromobily, který svou cenou eufemisticky řečeno šokuje.

Reklama

Jsou to vlastně jednoduché kupecké počty. Jde o 1500 dobíjecích stanic, které hlavní město plánuje zbudovat do roku 2027. Někdy půjde o jejich integraci do lamp veřejného osvětlení, jindy má jít o samostatné sloupky. Potud je asi vše v pořádku.

 Jisté pochybnosti ale přináší cena, s níž se Praha do tohoto investičního dobrodružství pouští. Výše investice totiž podle odhadů činí 407,3 milionu korun. Z čehož jednoduchou matematickou operací vychází průměrná cena za jednu nainstalovanou dobíjecí stanici na více než 271 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že nikdo netuší, co se Praha vlastně chystá koupit, asi jde o cenu férovou, běžnou, normální.

 Mimo trh

Při jednoduchém využití internetových vyhledávačů a webovek různých internetových obchodů však člověk zjistí, že cena nabíjecí stanice stojí do 55 tisíc (bez ceny práce), nejdražší na běžném trhu vyjde na 102 tisíc korun. A to bez jakékoli množstevní slevy, na niž by měl být veřejný sektor se svou finanční silou schopný dosáhnout. Samozřejmě k tomu musíme připočíst cenu práce a můžeme se alespoň modlit, že je v ceně alespoň nějaký servis.

I tak je cena za dobíjecí stanici, kterou Praha chystá představit jako úspěch a skok do budoucnosti, odvážná. Ale jak ví každý, kdo prodává něco státu, existuje ta tu „ministerská“ přirážka, která téměř každý podobný nákup spolehlivě dostane zcela mimo trh.

Newstream vydává třetí číslo magazínu newstream CLUB. Tématem je odkaz, hvězdou František Kinský

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází. Na obálce je František Kinský, hvězdami čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková, Luděk Sekyra, Zbyněk Frolík nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Přečíst článek

Zájem o elektromobily stoupá. Jejich prodej poprvé přesáhl deset milionů.

Popularita elektromobilů stoupá. Prodej loni poprvé přesáhl hranici deseti milionů

Ve světě se loni poprvé prodalo více než deset milionů elektromobilů, což znamená meziroční nárůst o čtvrtinu. Z toho 9,97 milionu prodaných elektrických aut připadá na 20 nejvyspělejších zemí. Prodeje vozů se spalovacími motory se přitom zvýšily jen o pět procent. Vyplývá to z aktuální studie PwC Electric Vehicle Sales Review.

Přečíst článek

Firma ze skupiny Volkswagen pracuje na průlomové baterii pro elektromobily

Dceřiná společnost Volkswagenu pracuje na průlomové baterii pro elektromobily

Společnost PowerCo, která je bateriovou divizí automobilky Volkswagen, zaznamenala slibné výsledky v testech prototypu tzv. solid-state baterie pro elektromobily amerického partnera QuantumScape.

Přečíst článek

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala a německý kancléř Olaf Scholz

Špatné vysvědčení pro Fialovu vládu. Německé investory Česko neláká, jdou raději na Balkán

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme