Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Co politik, to náměstek. Když ne teď, tak příště

Petr Gazdík, bývalý ministr školství, má novou roli. Je náměstkem svého nástupce
ČTK
Jana Havligerová

Fialově vládě se skoro podařilo opravit zásadní chybu českého volebního systému – nutnost skládat koaliční kabinety.

Reklama

Nebo jinak, umetla cestu k úspěšnému překonání této kardinální překážky poklidného vládnutí. S odbornými náměstky na ministerstvech je amen, vítězné politické formace si budou moci najmenovat neomezený počet politických náměstků. Novelu služebního zákona, která to zaručí, sice ještě neschválila horní komora parlamentu, ale její význam snad senátoři nepřehlédnou. Ostatně, můžou si přečíst programovém prohlášení pětikoalice: „Upravíme služební zákon tak, aby úřady fungovaly efektivněji, byly otevřené a posilovaly svou kompetenci.“ Řeči o přidělování trafik si milí voliči strčte za klobouk.

Vláda hodlá příští rok přijmout osm tisíc nových státních zaměstnanců, dá se vyčíst z návrhu státního rozpočtu na příští rok. Mají to být učitelé, policisti a hasiči. Naopak propustit – opět podle plánu státních financí, chce sedm set úředníků. Měla by k tomu dodat vysvětlení, jak se při takovém tempu chce a může dopracovat k zeštíhlení státní správy o třináct procent, tedy zbavení se zhruba deseti tisíc zaměstnanců, což slibuje v programovém prohlášení. Toho se nejspíš nedočkáme.

Bývalý šéf resortu školství Petr Gazdík se vrací na ministerstvo, bude poradcem svého nástupce Vladimíra Balaše. Ten buduje poradní tým, má v něm být až patnáct lidí. Mimo jiných například i další exministr školství Robert Plaga, bývalý prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka a také ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl. Zřejmě slušnej oddíl. Co ale bude dělat ministr?

Dalibor Martínek: Státním zaměstnancům rostou příjmy, podnikatelům odvody. Cesta do pekla

Živnostníci budou muset od ledna platit minimální zálohu na zdravotní pojištění ve výši 2722 korun měsíčně. To je o téměř sto korun víc než v letošním roce. Měsíční paušální daň se zvýší o víc než dvě stě korun na 6208 korun.

Přečíst článek

Politický diář Jany Havligerové: Stropnický prezident? Zatím sonduje, co by bylo kdyby

Exministr obrany Martin Stropnický, momentálně ambasador v Tel-Avivu, se prý poptává, zda by se v případě nezvolení hlavou státu mohl vrátit na post velvyslance v Izraeli. Tak pokud se Andrej Babiš ještě nerozhodl, kdo by byl tím pravým kandidátem za ANO na funkci prezidenta, dovolím si připomenout, že na ambasádě ve Finsku je Adam Vojtěch. Je to taky fešák jako Stropnický, bonusem navíc by bylo, že je jisté, jaká žena by v případě jeho úspěchu zaujala místo první dámy. Hlavní ovšem je, aby Babiš při tom přebírání možných uchazečů nepřebral.

Přečíst článek

Reklama

Související

Přijímačky na střední školu

David Ondráčka: Peklo přijímaček aneb Budoucnost mladé generace v rukou strejdů z Hospodářské komory

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme