Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Balaš zahájil boj proti víceletým gymnáziím, Válek objevil covid-19

ministr Válek
čtk
Jana Havligerová

Novopečený ministr školství Vladimír Balaš chce nechat prověřit přínos víceletých gymnázií a dopad jejich existence na druhý stupeň základních škol. Zastáncem víceletých gymnázií, jak přiznává, není. V době, kdy se nebývale rozevírají sociální nůžky, rozpoutat třídní boj ještě na poli vzdělávání, to je hodně velká zabedněnost. Nebo záměr? Na vlastní reprezentanty včetně ministrů má STAN mimořádně šťastnou ruku.

Reklama

Šéf zdravotnického rezortu Vlastimil Válek prozřel a oznámil, že zažíváme další vlnu epidemie covidu-19. Situace je ovšem pod kontrolou - ministerstvo každý den monitoruje počty nakažených, hospitalizovaných a sleduje predikce. Doporučuje nošení roušek ve zdravotnických zařízeních a „v tomto smyslu odešel dopis hlavní hygieničky“. Další dopis ve stejném duchu, tentokrát pro ústavy sociální péče už se také chystá. Uklidňující zjištění - úředníci umějí psát. To dost pomůže.

Předseda pražské buňky hnutí ANO Ondřej Prokop je skálopevně přesvědčen, že „Praha musí patřit Pražanům“. Středočeští řidiči podle něj v metropoli zabírají příliš místa, a je potřeba s tím skoncovat. Kritika mu nevadí, tím, že se o jeho výrocích mluví, se prý do celostátních médií alespoň dostaly dopravní plány anoistů. Zkrátka: „Jak je vidět, pan Babiš pomáhá i v Praze.“ Když chybí program, vraž do kampaně rozeštvávání voličů, na to se vždycky někdo chytí. A adorace mistra, pardon pana předsedy, je v takovém případě opravdu na místě.

Radikálně zlepšit život Pražanů se rozhodl i pražský radní pro dopravu Adam Scheinherr. Ve vozech metra budou moci na samostatné sedačce naproti dvojce sedět s vytočením nohou do uličky. Sedačky se postupně ve všech soupravách linek A a B začnou otáčet tak, že vždy budou naproti sobě jedna otočená a jedna ne, aby si každý mohl vybrat podle svých preferencí. Jestli při té ptákovině osobně přiloží ruku k dílu, radní nesdělil.

Kongres Občanské demokratické strany, 9. dubna 2022, Praha. Předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Politický diář Jany Havligerové: Politici dokážou poradit

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se pořádně opřel do Pirátů: „Jsou aktivistická banda, která dokáže jen křičet, ale nejsou za ní žádné činy.“ Takže by měli po českém předsednictví Evropské unie z Fialova kabinetu vystoupit. Proč až po předsednictví? Protože Zdechovský doufá, jak řekl, že Česko projde předsednictvím s velikou grácií a nepadne vláda. Je to prostě lidovec.

Přečíst článek

Babiš v karavanu

Politický diář Jany Havligerové: Lehkost a tíže politického bytí

Andrej Babiš - podle posledního průzkumu agentury STEM/MARK, by momentálně prezidentské klání nevyhrál, pro víc než polovinu respondentů by dokonce byl jako hlava státu nepřijatelný. Průzkum také ukázal, že při volbě prezidenta lidé moc nedají na rady veřejně známých osobností. Například doporučení Miloše Zemana by aktuálně ovlivnilo pouhých deset procent voličů, navíc se nedá s jistotou říct, jestli by to nebyl spíš polibek smrti. Takhle by to bylo teď, v červnu. Jenže, fakticky vybírat se začne až na začátku roku příštího.

Přečíst článek

Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Neviňátko Babiš volá po krvi

Šéf ANO se v kriminální kauze, která postihla Starosty a nezávislé, přímo vyžívá. Nejen ministry za STAN by odvolával na potkání. A bývalí členové jeho kabinetu, Alena Schillerová a Karel Havlíček, mu zdatně sekundují. V logice toho, co předvádějí, by ovšem přinejmenším tito dva anoisté, dnes šéfka poslaneckého klubu a místopředseda dolní komory parlamentu, měli rezignovat na své funkce. Mají na hlavě tunu másla - trvale a dlouhodobě jsou v kontaktu, ba dokonce úzce spolupracují s obžalovaným Andrejem Babišem, kterému hrozí až deset let vězení.

Přečíst článek

Reklama

Související

Vlastimil Válek

Válek hodlá připravit zákon o odměňování zdravotníků. Navýšení tabulkových platů odmítl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme